Košarka

Sabonis i Perasović opet na parketu

Bernard Jurišić • srijeda, 05.05.2010.
Sabonis i Perasović opet na parketu

(Iz Pariza za Sportnet.hr Bernard Jurišić). "Gdje ćeš pratiti Hajduk? Kakav je rezultat? Jesmo li osvojili?" Srijeda u Parizu, daleko od doma, košarkaško društvo i - Hajduk. To je Split. Iako smo u "Grad svjetlosti" stigli zbog košarke, na mobitel su s drugog kraja grada slijetala nogometna pitanja. No, narednih dana u središtu pozornosti bit će košarka...

Za doći u Pariz ne treba vam nikakva isprika. Ali kad vam se poklopi da se u jednoj od najljepših svjetskih metropola održava završni turnir košarkaške Eurolige, na kojemu sudjeluju dva hrvatska reprezentativca, a k tome u grad stignu i juniori Splita koji sudjeluju na svom završnom turniru, propustiti dolazak u Pariz bio bi jednom rječju - grijeh.

Čekajući košarkaška uzbuđenja, na brzinu smo se popeli na Eiffelov toranj koristeći već dobro uhodanu "balkansku" metodologiju infiltriranja u prednje faze redova koji se protežu stotinama metara dalje. Tko ima vremena čekati 3-4 sata u redu za ulaznicu? Amerikanci, Šveđani, Nijemci. Pa nek čekaju. Mi Hrvati za to nemamo ni vremena, ni živaca. Ako već toliko moramo čekati na ulazak u Europsku uniju, ako moramo čekati na granici da nam pogledaju putovnicu odmjerivši nas od glave do pete, onda ne moramo u ovim dosadnim redovima. Vrijeme je novac, a novca nemamo.

Dok je jutro posvećeno razgledavanju uistinu fascinantnog i nimalo precijenjenog grada, popodneva ćemo do kraja tjedna posvećivati košarci. Od petka do nedjelje četiri najbolje europske momčadi borit će se za naslov prvaka Europe, a među njima i dvojica naših - Nikola Vujčić i Zoran Planinić. Držat ćemo im palčeve da se međusobno ogledaju u nedjeljnom finalu.

No, dok čekamo "velike dečke", zagrijavat će nas europska košarkaška budućnost. Među njima i - hrvatska. Juniori Splita dobili su pozivnicu za sudjelovanje među osam odabranih klubova koji će se od četvrtka do nedjelje boriti za prestižni trofej Nike International Junior Tournamenta, koji se već nekoliko godina održava u gradu koji ugošćuje najbolje četiri momčadi Eurolige. Ovog puta baš u pariškom Bercyju, u kojemu je Jugoplastika došla do svoje posljednje, treće titule prvaka Europe u nizu 1991. godine.

U sezoni u kojoj su seniori Splita potonuli do neslućenih dubina, "klinci" bi mogli donijeti barem malo osmijeha i optimizma na lica navijača "žutih". Pod trenerskom palicom Mladena Vuškovića splitski juniori ukrstit će koplja sa španjolskom Unicajom u četvrtak, srbijanskim FMP-om u petak, te talijanskim Benettonom u subotu, a ukoliko osvoje prvo mjesto u skupini čeka ih nedjeljno finale protiv pobjednika skupine u kojoj su slovenska Union Olimpija, litavski Žalgiris, francuski INSEP i španjolski Cajasol.

Od osam juniorskih momčadi samo dvije u svojim redovima nemaju strance (FMP i Žalgiris), a stranca imaju čak i Splićani i to Danca Esbena Reinholdta. U redovima Benettona igra naš Armin Mazić, a od slavnih prezimena vrijedi spomenuti Splićanina Vicka Perasovića, sina bivšeg igrača "žutih" i sadašnjeg trenera Cibone Velimira, te Tautvydasa Sabonisa, 18-godišnjeg sina legendarnog litavskog centra Arvydasa, koji igra za Unicaju. Zanimljivo, Tautvydas nije od oca poprimio "gigantski gen", visok je "samo" 2.00 i igra na poziciji krila. Otac je sa svojih 2.21 još uvijek najveća faca u obitelji.

Splićani su pozivnicu dobili na temelju klupskog ugleda (minulog, jer na temelju današnjeg ugleda ne bi ih u goste pozvalo ni u Vranjic, kamoli Pariz), ali i dobrih rezultata žutih juniora minulih sezona. Generacija koju predvode Toni Katić i Filip Najev još je jedna od onih koja bi mogla "spasiti splitsku košarku", ali koliko će daleko dogurati - samo nebo zna. Jedan od posljednjih koji je trebao "spasiti splitsku košarku", 20-godišnji Mario Delaš, u Parizu će držati palčeve svojima. Naime - i juniori Žalgirisa su tamo...

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy06.05.2010. u 19:58
    uf, šta bi ja dao da mogu tome prisustvovat, uživaj majstore, vamos Barca finale: Oly- Barca ;))))))
    danchy
  • Obrisan korisnik05.05.2010. u 23:35
    Uživaj dragi Bernarde... Blago tebi! :)
    Obrisan korisnik