Packe

Nepobjediv može biti samo jedan

Tomislav Pacak • petak, 09.07.2010.
Nepobjediv može biti samo jedan
Foto: EPA

Finale SP-a donosi nam dvoboj dviju "najnepobjedivijih" reprezentacija na svijetu u proteklih nekoliko godina. Nepobjedive su zbog igračke klase, ali i zbog taktički perfektno dotjerane igre koja maksimalno iskorištava igrački potencijal. Upravo će dvije u puno toga slične taktike biti na velikom iskušenju u finalu, a zbog sposobnosti da svakome nametne svoj ritam, Španjolci su (blagi?) favoriti...

Ne može se podcijeniti važnost taktike u današnjem nogometu, pokazalo je to i ovo Svjetsko prvenstvo.

Argentina je pala upravo na tom ispitu, na što su mnogi upozoravali i prije SP-a s obzirom na izbornika. Argentina nije imala pojedinačno najjaču momčad (to je sigurno Španjolska), jer je uz sav napadačk potencijal imala dovoljno upitnika u obrani i kreativnom dijelu vezne linije, no svakako je imala pojedince koji ne bi smjeli izgubiti od Njemačke s 4:0, praktički bez ispaljenog metka.

Upravo je Njemačka obrnuti primjer, gdje je izbornik Löw iz momčadi izvukao više nego što je bilo tko mogao očekivati. Nijemci su protiv Španjolske samo naizgled razočarali, jer to što nisu mogli uspostaviti svoju igru zasluga je Španjolske, a ne loš dan Njemačke.

Da li u finalu igraju dvije najbolje momčadi? Vjerojatno, s rezervom da bi vrijedilo vidjeti dvoboj Nizozemske i Njemačke, jer vjerujem da je Španjolska uvjerljivo najbolja momčad turnira.

"Uvjerljivo najbolja" ne znači ujedno da ne mogu izgubiti od nikoga ili da pobjeđuju sve redom s 4:0. Španjolska je uvjerljivo najbolja zato jer će od svakog protivnika biti za barem nijansu bolja - imati veći posjed lopte, imati nekoliko šansi više, kontrolirati utakmicu.

Španjolska je to napravila u svakoj utakmici, i u onoj koju je izgubila od Švicarske (kada je čak odigrala svoju drugu najbolju utakmicu na turniru, nakon predstave protiv Njemačke), pa u ostalim utakmicama u grupi, i potom u minimalnim, ali zasluženim pobjedama nad Portugalom, Paragvajem i Njemačkom.

Pisao sam već da je španjolski dojam slabiji od očekivanog uvelike zbog profila protivnika, ali u polufinalnom ogledu s Njemačkom Španjolska je pokazala da je i ona napredovala, a ne nazadovala, u odnosu na Euro, ako već zaključimo da su Nijemci sigurno napredovali. Jer španjolska pobjeda opet je bila čista i zaslužena, iako je ovoga puta pogodak došao u kasnijoj fazi utakmice.

U današnjem nogometu veći posjed i par šansi viška nikako ne garantiraju pobjedu, posebno ne u jednoj utakmici, tako da je finale s te strane apsolutno otvoreno. No, i Nizozemska će morati prihvatiti činjenicu da će se igrati onako kako Španjolska želi. I ono što Bert van Marwijk mora napraviti jest da je to što Španjolska želi (kontrola, posjed, naizgled lagani ritam) ujedno i ono što odgovara Nizozemskoj.

Nizozemci, naime, imaju igrački slabiju reprezentaciju. S obzirom da igraju u vrlo sličnim formacijama (4-2-1-2-1), relativno je lako usporediti svaku poziciju i ta analiza nije ugodna za Nizozemsku - tek na jednoj poziciji (desno krilo, Robben ispred Pedra/Silve) imaju prednost, a čak i na poziciji gdje im igra najbolji igrač Wesley Sneijder Španjolci imaju barem jednako kvalitetnog igrača. Štoviše, ako se gledaju čisto playmakerske sposobnosti, Xavi je bolji od Sneijdera. Golovi govore u prilog Interovom veznjaku, ali kontrolu nad utakmicom kakvu je recimo Xavi imao protiv Njemačke nema niti jedan drugi veznjak na svijetu.

No, Nizozemska je pod Van Marwijkom pokazala da je u puno toga drugačija momčad nego prethodne generacije Tulipana. Ova Nizozemska je prilagodljiva protivniku, disciplinirana, strpljiva i neće se pojesti od nervoze ako protivnik ima loptu - što je protiv Španjolske sigurna oklada. I takva Nizozemska pobjeđuje, štoviše, pod Van Marwijkom u službenim utakmicama zna isključivo za pobjede (!).

Ako tom podatku priključimo čudesne španjolske brojke što se pobjeda tiče, jasno je da nas čeka ogled dviju momčadi koje su, više nego u svemu drugome, uspješne u pobjeđivanju.

Jedna mora izgubiti.

Za Nizozemce će ovo biti drugačija utakmica od bilo koje do sada, jer igra s protivnikom koji napada s više igrača od reprezentacija s kojima su do sada igrali. I protivnici u skupini, i Slovačka i Urugvaj, pa čak i Brazil, bile su reprezentacije koje prema Stekelenburgu idu s 3-4, najviše pet igrača. A čak i protiv takvih protivnika nizozemska obrana pokazala je slabosti, što i ne čudi s obzirom da u svom posljednjem redu nema top klase.

Malo primljenih pogodaka zasluga je dobre taktike, discipline i uigranosti, a svakako i činjenice da su oba zadnja vezna - Van Bommel i De Jong (De Zeeuw) usredotočena gotovo isključivo na obrambene zadatke.

Međutim, kada Španjolska napadne s više igrača - kvalitete stopera Heitinge i Mathijsena, pa i bekova Van Bronckhorsta i Van der Wiela bit će ozbiljnije testirane, jer De Jong i Van Bommel neće moći toliko pomagati dok se i sami muče s Xavijem, Iniestom i Alonsom.

Španjolska je s druge strane igrala s protivnicima koji se brane i bolje od Nizozemske (Portugal, možda i Paragvaj), a i s protivnicima koji bolje napadaju (Njemačka). I uvijek je ta utakmica slično izgledala.

Problem svih španjolskih protivnika je sličan - teško je napadati ako nemaš loptu. A pored Xavija, Inieste, Xabija Alonsa i Busquetsa teško je do nje doći, a onda ju je jednako teško zadržati, jer Španjolska/Barcelona igra izvrstan presing na loptu. Van Bommel nema tu kvalitetu, De Jong također, a Sneijder onda tu ostaje preusamljen.

Oranje će zato kao nikada do sada počivati na leđima Arjena Robbena. On je daleko najbolja nizozemska šansa, jedino ako on priušti Capdevili dan za pamćenje Tulipani mogu ugrožavati gol Casillasa. U protivnom, njihove nade bit će svedene na to da obrana može izdržati i da poneki prekid (u kojima su Nizozemci jako dobri, ali je i španjolska obrana) može donijeti odlučujući pogodak.

Španjolska ima kvalitetniji par stopera, ima motoričnije bekove, ima tehnički kvalitetnije zadnje vezne, ima boljeg playmakera i ima napadača u boljoj formi. Španjolska je uigranija zahvaljujući Barceloni i španjolski nogometaši su u prosjeku odigrali više velikih utakmica, kako na reprezentativnom tako i na klupskom planu.

Ako želi u trećem pokušaju doći do prve svjetske titule, Nizozemska mora u svojim rezervama pronaći sve ono što Španjolskoj ne odgovara (čvrstina, fizička moć, presing, strpljivost, disciplina, pa čak i malo grube igre), proučiti dva Interova nastupa u Ligi prvaka protiv Barcelone i preuzeti najbolje od toga.

Nizozemska to može, rezultati pod Van Marwijkom sugeriraju da će Tulipani biti maksimalno i ingeligentno pripremljeni.

Španjolska i Nizozemska su pobjedama nad Njemačkom i Brazilom zaslužile ovo finale, a prigodno je što će za titulu najbolje svjetske momčadi morati pobijediti ekipu koja gotovo nikada ne gubi. Zbog toga nas čeka veliko finale...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 16:56
    Ni Novi zeland nije porazen :)))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2010. u 13:41
    DeKo ne slazem se s tobom zaboravio si na amerikance jer oni nisu bili ne porazeni u 90 minuta,a produzeci se ne racunaju
    Obrisan korisnik
  • danchy09.07.2010. u 23:10
    na španjolce trpat treba kad paul tako kaže...
    danchy
  • Obrisan korisnik09.07.2010. u 21:19
    Teorija o slabom lijevom beku španjolske i snazi robbena na toj strani pije vodu, ali... Nizozemska slaba, jako slaba obrana jednostavno neće imati rješenja za tercet xavi, iniesta, villa. cijela nizozemska se neće pošteno sastati s loptom tako da ni sam robben neće imati priliku nadmudriti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2010. u 19:09
    hobotnica rekla španjolska,svi trcite u kladionice
    Obrisan korisnik