Nogomet

Otkud odjednom sedam bodova razlike?

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • ponedjeljak, 22.11.2010.
Otkud odjednom sedam bodova razlike?
Foto: Duje Bonačić

Iako sa sedam bodova prednosti usred prvenstva još nitko nije otvarao pobjednički šampanjac, 16. kolo Prve HNL je u očima mnogih prvenstvu promijenilo pridjev iz neizvjesnog u izvjesno. Nakon poraza u Puli među hajdukovcima je zavladao pesimizam, ne po prvi puta Hajduk je u kratkom roku prošao od euforije do apatije. To je jedan od razloga zašto godinama Splićani gledaju u leđa Dinamu...

Zašto Hajduk zaostaje sedam bodova?

Ovoga tjedna kolega Jurišić i ja zamijenili smo uloge, pa smo s 400-kilometarskom odmakom "provirili" u Maksimir odnosno Poljud te ćemo pokušati odgovoriti na pitanje zašto Hajduk opet zaostaje za Dinamom iako je u slavljeničkoj sezoni najavio naslov prvaka.

Kratki je odgovor jednostavan - jer je Dinamo bolja momčad. No, međusobni susreti proteklih godina pokazali su da Hajduk ima konje za utrku, ali samo na domaćem terenu. Računajući ovu, lanjsku i preklanjsku sezonu, Hajduk i Dinamo na svojim su terenima osvojili identičnih 99 bodova (22-21 za Hajduk, 35-35, 43-42 za Dinamo). Istodobno, na gostujućim terenima Dinamo je osvojio 17 bodova više. I pritom ugrabio dva naslova prvaka, a na putu je prema još jednom, šestom uzastopnom.

Očigledno je, dakle, da je među Hajdukovim boljkama svih ovih sezona, pa tako i ove aktualne, da ne uspijeva izvan Poljuda igrati s jednakim samopouzdanjem, s jednakom žestinom i agresivnošću kao kod kuće. Nedostaje li tu kvalitetnog trenerskog doprinosa vjeri igrača, nedostaje li hrabrosti samim igračima, iskustva, karaktera ili svega pomalo, to je teže odgovoriti. No Hajduk ne može prosipati bodove kada odlazi u Vinkovce, Koprivnicu, Osijek ili Karlovac, jer Dinamo istodobno takve utakmice često dobiva. Na rutinu, iskustvo, kvalitetu. Hajdukovci se mogu žaliti da se na nekim gostovanjima protivnici više "trude" nego protiv Dinama, no takva opravdanja ne vode ničemu dobrome - kada momci u bilom dresu shvate da su oni HAJDUK, i da nije bitno koliko se Cibalia ili netko drugi trudi, onda će početi pobjeđivati takve utakmice. Ako imaju kvalitetu.

To je, naime, idući Hajdukov problem. Na gostovanjima kvaliteta više dolazi do izražaja, a Hajduk je ove godine "tanak", posebno na klupi. Dok Halilhodžić može komotno na teren poslati i na papiru drugu momčad, pa i klinca poput Kovačića, Hajduku je i jedan izostanak veliki hendikep. Dovoljno je usporediti napadačke redove, gdje su s jedne strane Vukušić, Ahmad Sharbini i Čop, a s druge strane Beqiraj, Rukavina, Slepička, Sylvestr, Kramarić, Dodo...

Za tu ukupnu kvalitetu na kraju je dana zaduženo vodstvo kluba. Ako gledamo samo nogometne poteze, Zdravko Mamić i ove je sezone potukao do nogu rivale iz Splita - na vrijeme je prepoznao manjkavosti u svojoj momčadi (od trenera do pojedinih pozicija u sastavu), zakrpao rupe dovođenjem Rukavine, Sylvestra, Beqiraja, Tonela i prije svih Halilhodžića, pa je iz pozicije lovca na Hajduk u par mjeseci opet postao lovina. Istodobno, Svaguša i vodstvo Hajduka izgubili su se u euforiji sjajnog kolovoza, previdjeli su prekratku klupu i stvorili su nerealnu razinu očekivanja kod svojih navijača preoptimističnim najavama. Na kraju je krivac za sve ispao Poklepović iako je odveo tanku momčad u "obećanu zemlju". Više su krivi oni koji na Mamićeve poteze nisu znali odgovoriti, ili što je još gore, nisu ni znali da bi trebalo odgovoriti. Na zimu bi lako moglo biti kasno za to, Mamić je opet nekoliko poteza ispred... Zašto Dinamo bježi sedam bodova?

Ovoga tjedna kolega Pacak i ja zamijenili smo uloge, pa smo s 400-kilometarskom odmakom "provirili" u Maksimir odnosno Poljud te ćemo pokušati odgovoriti na pitanje zašto Hajduk opet zaostaje za Dinamom iako je u slavljeničkoj sezoni najavio naslov prvaka.

Zašto je Dinamo (opet) pobjegao Hajduku? Zato što je skupio više bodova, bio bi jedan bezobrazno logičan odgovor. No, zaista - koji je to ključ Dinamove transformacije iz pozicije motritelja Hajdukovih leđa tijekom ljetnog "stampeda" Splićana, do jesenske dominacije koja ga je još jednom prije zimske stanke pretvorila u jedinu ozbiljnu opciju za osvajanje naslova prvaka?

Nažalost po Hajduk - nije samo jedan. Najlakše bi i najprozirnije bilo reći "Vahid Halilhodžić je donio renesansu". Sigurno je da je iskusni trener internacionalnog iskustva vrlo važan "jezičac na vagi" jesenskih pobjeda Dinama, jer je u svlačionicu "modrih" donio čvrstu ruku i autoritet svog minulog rada koji ne dozvoljava igračko gunđanje. Halilhodžić je vrlo brzo snimio situaciju unutar svlačionice koju je trebao "pročistiti" i poduzeo hitne korake koji su se dosad pokazali dobitnima. Bosansko-hercegovački strateg dinamu je donio ono što je prošle sezone Hajduku donio Talijan Edoardo Reja. Čvrstu disciplinu, vojničku stegu i jasno razgraničenje glede toga tko je šef i čija je zadnja. A to je, očigledno, jako teško bilo kojem našem treneru koji zasjedne za kormilo Hajduka ili Dinama i koji se nakon prvog krivog koraka pretvori iz "najljepše princeze" u "najružniju bundevu".

No, da je problem samo u treneru, lako bi se taj problem riješio. Dinamo je u minulih nekoliko godina uspostavio jasnu vertikalu upravljanja u kojoj se zna tko je za što zadužen i tko za što odgovara. Iako Dinamo nije riješio svoju vlasničku strukturu (što bi jednom konačno moralo doći na tapet), upravljački aparat je doveo gotovo do savršenstva. Barem što se naših uvjeta tiče. Zdravko Mamić nije omiljen čak ni među Dinamovim navijačima, ali nepobitna je činjenica da je pregazio svu konkurenciju koja mu stoji sa suprotne strane. Bio to Štimac, Grgić, Svaguša, Kerum - protivnici su se mijenali, ali Mamić je o(p)stao. A uspije li u svom posljednjem "projektu" i kao samoproglašeni prvi operativac osigura Vlatku Markoviću novi mandat na mjestu čelnog čovjeka HNS-a, Dinamo će moći mirno spavati još nekoliko godina ubirući plodove "institucionalne sigurnosti" osigurane pravilnim svrstavanjem.

Dinamo (Mamić) je na vrijeme prepoznao da s tadašnjim kadrom i tadašnjim trenerom neće dobro proći u utrci s nabujalim ljetnim Hajdukom. I odmah je reagirao. Nekoliko stotina tisuća eura za Rukavinu, nekoliko za Beqiraja, nekoliko za Tonela, nekoliko za Sylvestra, nekoliko za Halilhodžića. I Dinamo se vratio na vrh. Dok se Dinamo preusmjeravao s kolosijeka na kolosijek, Hajduk je ostao na mjestu i postao žrtva svega onoga lijepoga što mu se događalo tijekom ljeta. Ništa dobro ne može se stvoriti na brzinu. Dinamovih sedam bodova prednosti odraz su puno duljeg perioda stabilnosti i ne zavaravajmo se - financijske moći koja može rastjerati mnoge probleme.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.11.2010. u 18:40
    Pa niti jedan posao ne možeš kvalitetno odraditi bez dobre organizacije, a dinamo je tu daleko odmakao od hajduka.
    Obrisan korisnik
  • whiteboy24.11.2010. u 10:33
    ma jako je jednostavno,dinamo ima siru klupu i uigraniju i iskusniju momcad,bilo bi glupo kad to nebi priznali,mamić definitivno ima financijsku moć ali nemojmo se izvlacitit na to,siguran sam da hajduk moze ako ne sad barem iducih godina parirati dinamu sa domacim mladim igracima ali za to treba... [više na forumu]
    whiteboy
  • Obrisan korisnik24.11.2010. u 08:42
    dinamo je jbga bolji... zato ima 7 bodova više tko nije gledo hajduka na strani ne zna šta priča kad kaže da je hajduk dobar...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.11.2010. u 11:23
    Ne bi hajdukovci bili zdravi da ne spominju Markovica i financijsku moc. Podsjetit cu koga je "financijski nemocni" Hajduk sve kupio - Subasic, Buljat, Bulku, Brkljaca, Ljubicic, dva Sharbinija, Tomasov, Ibricic. Proslih godina Rukavina, Rodic, Sacer, masne place su dobivali igraci... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Kracho23.11.2010. u 10:51
    Dinamo ima tih 7 bodova prednosti zato što ima nemjerljivo boljeg trenera i zato što ima toliko jaču momčad od Hajduka da niti jedan Hajdukov igrač nebi mogao igrati u Dinamovih prvih 11 (osim možda Ibričića kad je u formi)!
    Kracho