Packe

Neozbiljan debi ne mora puno značiti, ali...

Tomislav Pacak • četvrtak, 16.08.2012.
Neozbiljan debi ne mora puno značiti, ali...
Foto: Bruno Karadža

Igor Štimac teško je mogao zamisliti lošiji start na klupi hrvatske reprezentacije. Njegove taktičke i kadrovske zamisli doživjele su apsolutni debakl protiv jako dobre Švicarske, igra Hrvatske opravdano je zabrinula navijački puk uoči vrlo skorog početka kvalifikacija za SP 2014. Već uoči prve kvalifikacijske utakmice Štimca čeka niz teških odluka koje, vjerojatno, prije Švicarske nije očekivao u tolikom broju...

Novi izbornik za svoju je viziju Hrvatske odabrao "španjolski model", no zajedničko sa Španjolskom ostalo mu je samo jedno - i Španjolci su izgubili od Švicarske. Ako ćemo prema tomu povlačiti paralele, Štimčeva Hrvatska nije daleko ni od Njemačke, koja je uoči Eura doživjela sličan poraz od ove iste ekipe.

Podsjetnik je to da je Hitzfeldova Švicarska snažna i dobra momčad, iako je ostala bez plasmana na ovogodišnji Euro. Jedan od najboljih trenera proteklih 20-ak godina skupio je zanimljivu momčad, s talentima različitih podneblja, i sastavio ih u kompaktnu cjelinu koja se odlično transformira iz obrane u napad i uvelike igra onako kao što bi novi hrvatski izbornik volio vidjeti od svoje momčadi, barem po ozbiljnosti, organizaciji igre, jasnoj ideji što se želi postići i na koji način.

Hrvatska nije samo izgubila kod kuće od Švicarske uz četiri primljena gola. Švicarska je nadigrala Hrvatsku. Švicarska je imala više prigoda, udaraca, opasnih situacija i lakše je Švicarska mogla doći do još veće pobjede nego Hrvatska ugodnijeg poraza.

Packe Štimcu komentatoru

Za nekoga tko je tako (o)lako dijelio savjete, lekcije i svoja opažanja na HTV-u proteklih godina, Štimac se zaista ponio kao kukavica ne pojavivši se u TV studiju nakon prve utakmice za kormilom Hrvatske. Javnost je zanimalo što novi izbornik ima reći o početku svog mandata, no Štimac je ostavio svog bivšeg kolegu Dragu Ćosića i novog glasnogovornika HNS-a Nevena Cvijanovića u neugodnim situacijama.

Slaven Bilić to nije učinio nikad. I nakon neugodnih, pa i sramotnih poraza, Bilić se pojavio pred kamerama, svjestan da će mu se secirati svaka izjava i da će zbog neke od tih izjava biti još podložniji kritikama. Ali bio je to dio njegovog posla koji je uvijek obavljao maksimalno profesionalno.

Štimac mora prihvatiti da će zbog svojih brojnih kritika koje je podijelio kao TV komentator biti još 10 ili 20 posto izloženiji kritikama kao izbornik.

Igor je bio solidan sukomentator, s dobrim okom za neke detalje, elokventniji od većine tih televizijskih sukomentatora. Mnogi će reći da njegov posao i jest bio kritizirati, no to nije istina, barem ne kritizirati na klasični hrvatski populistički način.

On je svoju ulogu i svoju poziciju morao bolje iskoristiti. Za razliku od običnih TV komentatora, čije se nogometno iskustvo svodi na kvartovski hakl poput većine kauč navijača, Štimac ima i ogromno igračko te određeno trenersko iskustvo, pa bi trebao bi znati bolje i više od običnih komentatora o tome koliko je teško u stvarnosti postići floskule poput "stajati bliže igraču", "ubrzati igru", "ulaziti s više igrača u završnicu" i slično.

Imao je priliku malo educirati javnost, pa i svoje TV kolege, podsjetiti ih da nije samo tako lako "igrati brže", zaštititi barem ponekada svojeg bivšeg suigrača Bilića. Imao je priliku postaviti malo bolje temelje za kvalitetnije analize trenerskih učinaka, i propustio je to učiniti, a sam će biti žrtva toga.

Bilić je u 62 utakmice na klupi Hrvatske upisao sedam poraza. Nakon jedne, Štimac već ima prvi poraz.

Nije baš tako lako, zar ne?

Igor Štimac, dakako, ima nelak posao jer kroz malen broj treninga mora igračima objasniti svoje zamisli i ideje, a to nije lako učiniti s momčadi koja je punih šest godina slušala viziju jednog trenera.

Nakon viđenog protiv Švicarske, ostaje nada da je Štimac, svjestan manjka vremena, ciljano žrtvovao određene segmente igre kako bi dobio bolju sliku o određenim pojedincima ili mogućnostima momčadi da ispuni neke zahtjeve. To je, naime, puno prihvatljivija verzija viđenoga od druge mogućnosti - da Štimac uistinu misli kako ovakav ili sličan sustav i model može proći u današnjem nogometu.

Vezna linija s Rakitićem i Badeljom nije imala šanse, niti ima šanse u kvalifikacijama. Niti ima šanse s Modrićem umjesto jednoga od njih, jer kao što smo i prije već mogli naučiti, bez klasičnog zadnjeg veznog danas ne može nitko - pa čak ni ta famozna Španjolska. Dovoljno se podsjetiti 20-ak minuta drugog poluvremena protiv Švedske u Zagrebu, kada je također Hrvatska igrala bez Vukojevića i Dujmovića, i kada su Šveđani na čelu s Ibrahimovićem radili identične probleme kao Švicarci gotovo cijelu utakmicu. Kroz veznu liniju prolazi se kao kroz švicarski sir, nema tu igrača koji će povući za dres, koji će uklizati s leđa, koji će biti dobro postavljen u trenucima kada protivnik juri u napad.

Zanimljiva je ideja dobiti posjed lopte s Badeljom i Rakitićem, ali ako igrate Football Manager. U stvarnom svijetu, protivničkim ofenzivcima curit će sline ako vide samo dvojicu takvih igrača u srcu hrvatske reprezentacije.

Kada tomu pribrojimo Štimčev neuspješan eksperiment s bekovima koji stoje puno ofenzivnije i uopće obranom koja je dalje od Pletikose, što je trebalo omogućiti jednu pliću formaciju, i kao krunu svega vrlo slabo izdanje pojedinaca u samoj obrani na čelu sa zaista lošim Marijom Maločom, ne čudi što su Švicarci imali dan iz snova i što su se u hrvatskom šesnaestercu osjećali kao doma.

Debitant Maloča snosi svoj dio odgovornosti, ali za njegovu partiju odgovoran je prvenstveno Štimac jer mora znati da je kao novo lice njegove Hrvatske, Maloča pod posebnim povećalom i da ga je opasno prvi puta gurnuti u vatru protiv jakog suparnika, bez pravog uvježbavanja s ostatkom ekipe. Uz probleme s ozljedom, neuigranost i pritisak, ne čudi što je Hajdukov stoper dao svoj obol švicarskom trijumfu.

Slaven Bilić godinama se borio sam sa sobom po pitanju Danijela Pranjića u obrambenoj liniji, a čini se da slično čeka i Štimca. Poput prethodnika, Štimac vjeruje da su Hrvatskoj korisne Pranjićeve ofenzivne vrline, dobar ubačaj, dobar pas, brzina i određena prodornost, ali po tko zna koji puta, i Švicarska je pokazala da je Pranjić obrambeno uvijek slaba karika protiv opasnog suparnika. A Štimac mu nije olakšao posao gurnuvši ga više naprijed, u jednom drugačijem i novom sustavu.

Obrambene manjkavosti otupile su i napadački dio ekipe u koju se uvukla nesigurnost pa ni ono u čemu je ovakav ofenzivan sastav trebao biti dobar nismo imali prilike puno vidjeti. Uz jedan bljesak Eduarda i jedan pravi prodor i ubačaj Perišića uz Duduov naklon, Hrvatska nije složila puno toga pred Benagliom.

Da stvar bude gora, članovi stručnog stožera su jedan po jedan priznali da nije valjao ni pristup ni igra ni htijenje ni zalaganje. Bez obzira što se radi o prijateljskoj utakmici, razočarava što Štimac i društvo nisu uspjeli izvući bolji i žešći pristup od svojih štićenika u prvom nastupu, jer ipak logika nalaže da će se htjeti predstaviti novom šefu u najboljem svjetlu, bez obzira na prijateljski karakter utakmice i rani, kolovoški dio nogometne sezone.

Štimac je ipak prvi izbornik koji je krenuo u svoj mandat porazom, prethodnici su izvukli više od svoje momčadi u prvom nastupu. Bilić i Blažević slavili su impresivne 2:0 pobjede kod Španjolske i Italije, Cico je dobio Izraelce 1:0, Jozić Austrijance istim rezultatom, a osim Štimca, samo Otto Barić nije pobijedio (1:1 s Walesom).

Štimac je, možda, odigrao krive karte u prvom druženju s igračima. Vidjelo se po brojnim prijateljskim zagrljajima i razgovorima s igračima kako Štimac prirodno ili na silu, nije ni toliko važno, želi postići jedan blizak, prijateljski odnos s igračima, ali nakon šest godina Slavena Bilića, ne može ga preko noći na taj način zamijeniti u svlačionici. Štimčeva snaga su karakter, borbenost, odlučnost, vatrenost, i od njega bismo prije očekivali jedan žešći, "muškiji" pristup nego maženje s igračima. Upravo zbog takvih karakteristika bi trebao biti dobar Bilićev nasljednik, jer bi mogao dati svlačionici jedan drugačiji "štih"; pitanje je može li uspjeti u svom mandatu glumeći upravo Bilića s igračima.

Prijateljske utakmice same po sebi zaista nisu važne, pa nije previše ni ova bez obzira što je prva Štimčeva i kao takva posebno zanimljiva. Kritika će biti, jer Hrvatska je izgledala zaista loše, prvenstveno neozbiljno u defenzivnom segmentu igre. "Ljepota" je uvijek subjektivna kategorija i mnogi su izbornici, ponekada ni krivi ni dužni, bili na tapeti zbog "loše igre", ali rijetko je kada Hrvatska obrambeno djelovala ovako slabašno, nedisciplinirano, trećeligaški. To je nešto što Štimac mora odmah ispraviti, ali zaista odmah - Hrvatsku 7. rujna čeka Makedonija, a četiri dana kasnije izuzetno potentna Belgija gdje će "kvadratići" ozbiljno stradati ponove li slično izdanje onome protiv Švicarske.

Kritike, stoga, neće dugo lebdjeti oko reprezentacije jer znamo da prijateljske utakmice nisu važne, da su se igrači upoznavali s novim sustavom, s novim idejama, novim trenerima i načinima rada, da je bilo novih igrača, da je tek sredina kolovoza i da je bilo zaista malo treninga za sve to zajedno.

Plus je zarađen zbog korektnih, prizemljenih i iskrenih izjava nakon utakmice, Štimac je priznao što nije valjalo i preuzeo je za to odgovornost, ne tražeći brojne isprike. U igri je bilo i pozitivnih pomaka, možda ne u odnosu na Euro gdje je Hrvatska bila zaista ozbiljna i izuzetno pripremljena momčad, ali u odnosu na neke kvalifikacijske utakmice da. Bilo je ponekada više strpljenja u igri, više kratkih pasova i onda kvalitetnih promjena strana koje su otvarale dobre situacije za bočne igrače, a tako su i pala oba hrvatska pogotka.

Bilo je iz aviona vidljivo, i po dobrim i po lošim stranama, da Štimac i njegov stručni stožer, imaju dosta ideja i zaista jednu drugačiju filozofiju igre.

I uz brojna kadrovska, Štimcu je najteže pitanje uoči početka kvalifikacija - koliko toga može i smije mijenjati s obzirom na malen vremenski okvir u kojem može raditi?

Nije upitno da je u ruke dobio jednu sređenu reprezentaciju, i sam je to priznao, no to neće puno vrijediti ako poželi puno toga promijeniti. To nije nemoguće učiniti s uspjehom - Bilić je uveo još veće promjene kada je preuzeo momčad i odmah je imao rezultat - ali je i opasno. Štimac ima pravo raditi na svojoj viziji, ali njegova odgovornost za rezultat počinje od prve kvalifikacijske utakmice, ni HNS ni javnost neće previše zanimati koliko je on imao treninga za uigravanje svojih ideja.

Novi izbornik morat će pokazati puno (nogometne) inteligencije da osjeti što sve u ozbiljnoj Bilićevoj momčadi može, a što ne treba mijenjati na početku kvalifikacija.

Puno će Štimčevi zagovornici govoriti o mačićima ovih dana, i zaista, suludo bi bilo pokopati sada ambicije Hrvatske u kvalifikacijama. Malo je toga dobroga u porazima, ali Štimac i njegov stožer ekspresno su naučili važnu lekciju - trebat će puno više rada i puno više kvalitetne pripreme da bi teorija i priča postale praksa i rezultat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.08.2012. u 13:49
    Mislim da je članak i više nego blag prema ovom muljatoru.Sve kao vidićemo , možda na kraju i ne ispadne loše , nešto sa zadrškom.Mislim da ga treba perinjati od početka , jer je tu postavljen ne zbog znanja , volje i talenta , nego isključivo da sprovodi određenu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2012. u 10:45
    Inače nisam fan Packi, ali dvostruki thumbs up za crticu o Štimcu kao komentatoru.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2012. u 10:29
    štimac kao da ne zna da su španjolski igrači bazirani na kičmi barcelonine cruyffove škole, koji su ovu svoju igru trenirali od malena. sad se on sjetio da bi to i hrvatska trebala znati odigrati!? osim toga, visoki presing bez lopte uopće nije jednostavan. čak je i španjolska imala velikih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2012. u 01:11
    Samo u Hrvatskoj jedan kriminalac moze dobiti posao izbornika nogometne reprezentacije. Samo u Hrvatskoj predsjednik saveza moze biti Bagaricev prijatelj, The Brand Suker. Samo u Hrvatskoj reprezentacija moze biti poligon za prodaju domacih igraca. Samo u Hrvatskoj se na silu moze gurati u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.08.2012. u 18:06
    dadadada ista stvar je i meni pala na pamet kad san vidia naslovnice a nista upadne li i on definitivno dizem ruke od svega jebe mi se bar necu dobit cir na zelucu od nerviranja
    Obrisan korisnik