Nogomet

Dan u uredu s titulom u džepu i Kouassijev prvijenac za povijest

Bernard Jurišić, Borna Rupnik • ponedjeljak, 22.04.2013.
Dan u uredu s titulom u džepu i Kouassijev prvijenac za povijest
Foto: Bruno Karadža

Dinamo je pobjedom u Vinkovcima osigrao osmi naslov prvaka u nizu, a Hajduk je u Koprivnici napokon stavio točku na i ovosezonskog maratona "jedan na jedan" sa Slaven Belupom...

Dan u uredu s titulom u džepu

Osmi uzastopni naslov prvaka Hrvatske Dinamo je proslavio dočekavši remi u Koprivnici, u trenucima kada su pod posebnim povećalom bili mladi Tin Jedvaj, još mlađi Alen Halilović te nervozni Ante Rukavina...

Maksimirski Modri potvrdili su u nedjelju navečer ono što se već dugo znalo, da će i ove sezone završiti na prvom mjestu prvenstvenog poretka. S obzirom na (ponovnu) uvjerljivost Dinama, malo je pažnje posvećeno tom uspjehu, koji se već uzima "zdravo za gotovo", a potpisuju ga Ante Čačić i Krunoslav Jurčić, pri čemu je Jurčić već neko vrijeme okrenut isprobavanju varijanti za Europu. U preostalih pet kola, kako i sam najavljuje, moći će se tome posvetiti i kroz davanje minutaže igračima koji nisu nosili najveći ligaški teret.

Više je medijskog prostora zauzela svađa Alena Halilovića i Ante Rukavine, viđena i snimljena na vinkovačkom terenu, u kojoj je Dinamov napadač nelijepim riječima imao nešto pojasniti svom mlađahnom suigraču. Iz Dinama su brzopotezno spustili loptu na zemlju i poručili kako takvih situacija ima na svakoj utakmici, tek je ova "procurila" u javnost, a slučaj je zaključen najavom zajedničke momčadske večere na račun upletenog dvojca. Koliko je reakcija Rukavine posljedica njegovog neigranja i nedostatka pogodaka, ostaje na slobodnu procjenu.

Treći glavni lik pobjede nad Cibalijom (1:0) bio je jedini strijelac, Tin Jedvaj, koji je nakon debija na stoperskoj poziciji zaigrao i zadnjeg veznog, a u Vinkovcima se u strijelce upisao kao desni bočni, makar je pogodak postigao udarcem iz sredine, iz daljine, u trenutku kada mu je ostalo dosta prostora i kada nije imao drugih rješenja. Jedvaju ovakva svestranost služi na čast, no postavlja se i pitanje ne bi li za njegov napredak bilo korisnije ustaliti ga tamo gdje se najbolje snalazi.

Naravno, Jedvaju je najvažnija minutaža, manje ovisno o poziciji, što će i sam priznati. Do kraja prvenstva vjerojatno će se dobiti i bolji uvid u mogućnosti Joze Šimunovića, Josipa Ćalušića i/ili Frana Brodića, talentiranih Dinamovih "klinaca" koji su također u potrazi za minutažom u seniorskoj konkurenciji. I dok će se ocjenjivati njihove sposobnosti i njihov učinak, uprava kluba nastavlja potragu za "konkretnim imenima" koja bi trebala pojačati Jurčićev sastav tijekom ljeta.

Sve u svemu, dan na koji je osvojena nova titula u Dinamu prolazi kao i brojni drugi dani u uredu. Red nogometnog uspjeha, red razvoja mladih nada, red potenciranih (internih) problema, red pripremanja za one najveće, europske izazove... Kouassijev prvijenac za povijest

Utakmice između Hajduka i Slaven Belupa ove godine podsjećaju na film Beskrajan dan. Već četiri puta u 2013. godini Splićani i Koprivničani ukrstili su koplja i napokon su svoj međusobni maraton ostavili iza sebe. S tim da je Hajduk mogao biti neusporedivo zadovljniji ishodom...

Dugo je vremena Koprivnica slovila kao jedno od najneugodnijih gostovanja za splitski klub. No, u zadnje vrijeme Splićani su poprilično "frizirali" međusobni omjer na gostovanju, onaj s Poljuda ionako je porazan za Koprivničane. Nikad na Poljudu Slaven Belupo nije slavio, iako je prošle srijede bio blizu.

No, "blizu" se ne broji, pa je Hajduk prošao u finale kupa. Baš kao što se "blizu" ne broji ni Hajduku s jučerašnje utakmice, pa je umjesto zaslužena tri, kući odnio samo jedan bod. U jednoj prilično dobroj i zanimljivoj utakmici Hajdukovci su se opet napromašivali, a protivnički vratar, ovog puta povratnik među vratnice Silvio Rodić, izašao je iz utakmice kao junak svoje momčadi.

Što se Bilih tiče, Tino Sven Sušić odigrao je najbolju partiju otkako je u Hajdukovom dresu, u nekoliko je navrata pokazao neke poteze i akcije u stilu svog slavnog prezimena. A kako god završila njegova splitska nogometna avantura, Jeana Evrarda Kouassija Hajdukove povijesne knjige pamtit će kao strijelca 4.000 prvenstvenog pogotka za splitski klub. Nakon Massa Sarra, koji je ostao ubilježen kao prvi tamnoput nogometaš Hajduka, Kouassi je svojim prvim i zasad jedinim pogotkom osigurao povijest. Kad netko ima sreće...

Hajdukova utrka za Europom nastavlja se i dalje, a letimičan pogled na raspored nudi optimizam navijačima Bilih. Jer, Hajdukovci u naredna četiri kola ne odlaze iz Splita i pritom glavne konkurente za Europu dočekuju na svom stadionu (Rijeka, Lokomotiva). Jedino gostovanje prije zaključnog u posljednjem kolu kod Dinama u Maksimiru je obližnji Park mladeži.

No, kad je Hajduk i pitanju, stvari nikad nisu tako jednostavne. Splitska momčadi ove sezone u gostima igra puno bolje, a pokazali su to i posljednji ogledi sa Slavenom u kojima je Hajduk neusporedivo bolji dojam ostavljao u Koprivnici. Već u nedjelju na Poljud stiže Rijeka, a pobjedom bi Splićani napravili dvostruki posao, jer bi se "s vrata" skinuli jednog od direktnih konkurenata za Europu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • SnakeCRO06.05.2013. u 16:59
    Ako Hajduk ovako nastavi mislim da bi ova rubrika mogla promjeniti ime u Modri kut / Crveni kantun ili nešto
    SnakeCRO
  • Obrisan korisnik01.05.2013. u 10:26
    ovakvim rezultatima i Europa im može pobjeći a to bi bilo ravno katastrofi.Spličani si to nebi smjeli dozvoliti
    Obrisan korisnik
  • cameosis22.04.2013. u 21:53
    @d174: to je samo prividno točno -- čitajući između redaka, ispada da je prikriveno omaložavanje. nije teško uočiti ako se ima iskustva.primjer kako se postignuće da pozitivno opisati je sljedeća rečenica od jednog drugog suradnika na sportnetu:»jean evrard kouassi zauvijek se upisao u povijest... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik22.04.2013. u 16:58
    @kameosis- 'Kad netko ima sreće' se odnosi na to da je baš taj gol 4000. i da će ostati zapamćen, a uz to je i jedini njegov zasad. uostalom, u tekstu je tako i napisano, nije teško zaključit.
    Obrisan korisnik
  • cameosis22.04.2013. u 16:30
    što znači "kad netko ima sreće"? pa nije kouassi dao gol na sreću ... ljudi božji.
    cameosis