Sportnet forum

Dobrodošli na najbolji hrvatski sportski forum!

Pravila korištenja

liga 6 i liga 10!!!

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 31.12.2003.
Poruka: 8
02. siječnja 2004. u 18:26

Što mislite o novom sustavu natjecanja u prvoj hrvatskoj rukometnoj ligi.
Što kažete na pipo u prvih 6 i na njihov raspored do sada?
Favoriti i kandidati u ligi za ostanak?
Kauboj
Kauboj
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 30.12.2003.
Poruka: 22.210
02. siječnja 2004. u 18:27
Sto se tice sustava natjecanja, prvo je izvan svake pameti da Hrvatska ima prvu ligu od 16 klubova. Jest da smo svjetski prvaci, ali to ne znaci da u svakom mjestu koje ima dvoranu ima prvoligaske kvalitete. Dvanaest bi bilo uvrh glave, pogotovo ako se igraju doigravanja. (Ma isti argument ko i u nogometu...)

Razdvajanje na 6 i 10 je isto malo cudno. Prvo zbog rasporeda -- Zagreb i Zamet su odigrali 4 utakmice kod kuce i samo jednu u gostima protiv ostalih iz lige 6, dok su Osijek i PIPO odigrali 4 u gostima i samo jednu doma. Tako da ce u prvom od sljedeca tri kruga lige 6 ti klubovi igrati 4 od 5 utakmica u gostima, odnosno doma.

Drugo sto je mozda nepravedno slijedi opet iz rasporeda. Posto se zna su u Hrvatskoj Zagreb (iznad svih), Metkovic, te Medvescak i Zamet najkvalitetniji klubovi, ispada da su Osijek i PIPO imali raspored namjesten tako da protiv izravnih konkurenata igraju sve utakmice kod kuce.

Ono sto se cini najnepravednijim je ipak liga 10. Crikvenica, kao sedma, je zavrsila sa 7 bodova prednosti ispred osmoga, Dubrave, a u ligu 10 krecu sa jednakim brojem "bonus" bodova, cetiri. Dok recimo deveti Bjelovar i trinaesta Ivancica (ako tablica na teletekstu odgovara sluzbenoj) su zavrsili sa istim brojem bodova u ligi 16, a Bjelovar ce krenuti sa dva bonus boda vise u daljnje natjecanje (Bjelovar 3, Ivancica 1)!! Ali onda opet, liga 10 se igra samo dvokruzno pa je nepravedno da se prenose rezultati iz prvog dijela... Ma, blesavo kako god okrenes.

No jos jednom da se vratim na 16 klubova u prvoj ligi... zbog tog u drugim ligama igraju klubovi u kojima, barem kad sam ja igrao u jednom od njih (Kvarner), a protiv mnogih drugih (uglavnom iz zapadne skupine, i uglavnom na betonskim, vanjskim igralistima), je bila utopija da svi igraci imaju dresove iz iste garniture, da svi dresovi imaju brojeve, a da ne govorim koliko je bilo besmisleno ocekivati da na primjer svi igraci imaju gace iste boje. Ne znam da li se sto promijenilo na bolje od prije 10-12 godina, ali iz moje perspektive, to je stvarno sramota da u zemlji (opet ponosno navodimo) svjetskih prvaka u drugoj ligi igraju takvi, selski (bez uvrede) klubovi.

E sad, da bi ova kritika bila konstruktivna, trebao bi dati svoj prijedlog kakav bi sustav natjecanja trebao biti. Ali posto je Zagreb "Maccabizirao" hrvatsku ligu od samog njenog stvaranja, odnosno gledajuci kvalitetu ostatka klubova, stvarno je tesko reci koji bi sustav bio najbolji i za kvalitetu (koncentracija u jacim klubovima kako bi bili konkurentni u Europi) i za razvoj rukometa (motivacija manjim sredinama).
I am going to space, and when I come back I have to pick up poodle crap.
sepson
sepson
Potencijal za velika djela
Pristupio: 18.09.2003.
Poruka: 1.594
02. siječnja 2004. u 21:11
Slazem se da je 16 klubova u 1 HNRL apsolutno previse i da bi 12 (pa da se dijeli kao nogomet na 6+6) ili 10 pa cetverokruzno bi bilo puno kvalitetnije.

Ali ako vec imamo 16 klubova onda ovakav sistem mozda i nije toliko los. Recimo da je dobro sto su Zagreb, Metkovic i Medvescak ovako osigurali da igraju 4 puta medjusobno i sto na taj nacin ima vise kvalitetnih utakmica. Ne bih se slozi s Kaubojem da i Zamet spada medju te ekipe. Iako se puno o njima pise i govori mislim da se oni ne izdizu nesto posebno iznad prosjeka lige (u prosjek bi stavio Osijek,Pipo,Crikvenicu,Bjelovar i mozda Varteks).

Da se vratim na sistem natjecanja. Dobro je i sto se klubovima iz LIGE 10 ostavlja mogucnost da ukoliko tamo budu na prva dva mjesta igraju dodatne kvalifikacije sa klubovima iz LIGE6 za drugo mjesto u kupu EHF. Na taj nacin djelomicno se eliminira faktor srece u izvlacenju.
E sada me samo zanima kako to da je bas PIPO ima raspored kakav je imao... covjek bi pomislio da im je netko nastelao, ali onda kada razmislim i sjetim se da je celni covjek HRS iz Cakovca onda nebi on to valjda tako dozvolio )

Sto ocekivati od lige... Zagreb prvak, Metkovic drugi, Medvescak treci... Zamet, Osijek i Pipo da se rasporede od 4. do 6. mjesta. U ligi 10 za prva dva mjesta trebalibi se boriti Crikvenica, Split i Bjelovar. Za posljednja tri mjesta mi glavni konkurenti izgledaju Umag (jer sam cuo da navodno imaju velikih financijski problema), Moslavina i Karlovac.

Sto se tice drugih liga... to je isto posebna prilika. Znam da su u regiji Sjever dvorane jedna od najpozitivnijih stvari... kvaliteta... e pa o kvaliteti drugih liga se vidi kako prolaze prvaci drugih liga u kvalifikacijama sa prvoligaskim davljenicima. Iako bi ove godine moglo biti zanimljivo jer je Slavonski Brod ozbiljno zazelio imati prvoligasa a i Velika Gorica je u regiji Zapad napravila dobar posao.
I BILO KAD... I BILO GDJE... I BILO S' KIM' DA IGRAŠ TI... MI SMO UVIJEK UZ TEBE... BJELOVARE VOLJENI...
sepson
sepson
Potencijal za velika djela
Pristupio: 18.09.2003.
Poruka: 1.594
02. siječnja 2004. u 21:18
tablica na teletekstu nije tocna. Oni su je napravili prema gol razlici a gledaju se medjusobni susreti u slucaju istog broja bodova. Zato je PIPO 6 iako Crikva ima bolju gol razliku...ali su izgubili od Kavranovih beba u Cakovcu (zivila pravila i regularnost natjecanja).

evo pozicija na osnovu tablice sa stranica HRS
1.Zagreb 2. Metkovic, 3. Medvescak, 4. Zamet, 5. Osijek , 6. PIPO IPC

7. Crikvenica, 8. Dubrava, 9. Split, 10. Djakovo, 11. Bjelovar, 12. Varteks, 13. Ivanec, 14. Moslavina, 15. Umag, 16. Karlovac
I BILO KAD... I BILO GDJE... I BILO S' KIM' DA IGRAŠ TI... MI SMO UVIJEK UZ TEBE... BJELOVARE VOLJENI...
Kauboj
Kauboj
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 30.12.2003.
Poruka: 22.210
02. siječnja 2004. u 22:58
A onda i HRS proturijeci samome sebi... Zamet i Medvescak imaju isti broj bodova, a Zamet je pobijedio Medvescaka u Rijeci 26-25 (mislim da u 2. kolu). No hvala na tocnoj informaciji. Evo onda i tablice prije pocetka lige 6:

Zagreb5 5 0 0 150 - 128 10
Metkovic 5 3 1 1 149 - 139 7
Zamet 5 2 1 2 142 - 131 5
Medvescak 5 2 0 3 135 - 136 4
PIPO 5 1 0 4 135 - 154 2
Osijek 5 1 0 4 126 - 149 2
I am going to space, and when I come back I have to pick up poodle crap.
Kauboj
Kauboj
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 30.12.2003.
Poruka: 22.210
02. siječnja 2004. u 23:09
A moram jos malo braniti i Zamet, ipak sam i tamo trenirao i igrao jedno godinu i pol dana...

Mislim da se u zadnje 2-3 godine svakako izdizu iznad hrvatskog prosjeka, otkako su napravili cistku, rijesili najveca dugovanja, i slozili novu, mladu, i kako se cini vrlo sposobnu upravu (primjer: kako su se rijesili Jovica prije oko mjesec dana). Evo ove godine su tog Cakovca rasturili sa 17 razlike, protiv Metkovica ispustili 7 razlike u zadnjih 8 minuta, pobijedili Medvescaka igrajuci navodno vrlo lose... Jedina utakmica u kojoj nisu imali nikakve sanse je bila protiv Zagreba. Mislim da je njihova ambicija da se bore za drugo mjesto u HR vrlo ostvariva, mada mi se sama ambicija da zelis biti drugi uopce ne svidja. (Ali eto to je valjda realnost kad neki ne bas sportski elementi utjecu na sportske rezultate.)
I am going to space, and when I come back I have to pick up poodle crap.
Kauboj
Kauboj
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 30.12.2003.
Poruka: 22.210
02. siječnja 2004. u 23:21
E jesam i ja sposoban... komentiram jedan post sa tri nova...

Sepson, cudi me sto nisi kao kandidate za ispadanje naveo Split. Pa ako ce igrati cijelu sezonu s juniorima, onda bi morali imati jako dobre juniore... Dapace, ti ih uvrstavas medju favorite lige 10. Sto ja to ne znam, a ti znas? Moji apsolutni favorit je Crikvenica, sa tih par bivsih reprezentativaca i igraca Zameta jos iz jugolige, a onda svi ostali.

Sto se tice lige 6, kao sto rekoh gore, ocekujem borbu Zameta, Metkovica i Medvescaka za drugo i trece mjesto, koje izravno nose eurokupove. PIPO i Osijek su ipak "postranici" (nova rijec koju vidjeh u Vecernjaku za autsajdere) sto se tice borbe za poziciju na ljestvici, ali ipak mogu doma uzeti bodove ovoj trojici. O Zagrebu naravno ne treba trositi rijeci, ne znam sto bi se to moralo dogoditi da oni ne budu prvi.
I am going to space, and when I come back I have to pick up poodle crap.
sepson
sepson
Potencijal za velika djela
Pristupio: 18.09.2003.
Poruka: 1.594
03. siječnja 2004. u 15:56
Ma istina da sam glupost napisao za Split. Zaboravio sam da imaju probleme i da veliki broj igraca ne igra iz prve postave... u favorite sam ih stavio na osnovu ekipe s kojom su krenuli u prvenstvo i igrali do pred kraj prvenstva.

Za Crikvenicu se slazem da je favorit u LIGI 10. Gledao sam ih u Osijeku i Bjelovaru (kada su nas i pobjedili, ali dva dana nakon teske Europske utakmice) i stvarno djeluju kao ozbiljna ekipa i dobro poslozena.
Uz njih mislim da bi Bjelovar trebao biti drugi. Samo me brine sto idu igrati tu MEHL ligu i da opet ne izvise u prvenstvu kao sada radi Europe.

Sto se tice Zameta mislim da bi bilo dobro da se planovi ostvare ali ne izgleda mi da su bas na pravom putu. Ne djeluju mi kao momcad koja bi se mogla boriti za sam vrh. Sve ono sto si napisao stoji ali ipak mislim da nakon prvog dijela prvenstva nisu pokazali sto se ocekivalo. Mozda u Ligi 6 budu uspjesniji. I uz duzno postovanje igrackom Saracevicu ne izgleda mi bas sjajno na klupi. Istina da sam gledao samo dva puta Zamet i oba puta se izgubio - proitv Metkovica doma i u Osijeku.
I BILO KAD... I BILO GDJE... I BILO S' KIM' DA IGRAŠ TI... MI SMO UVIJEK UZ TEBE... BJELOVARE VOLJENI...
sepson
sepson
Potencijal za velika djela
Pristupio: 18.09.2003.
Poruka: 1.594
03. siječnja 2004. u 16:01
kauboj ne proturjeci HRS samom sebi nego ja krivo prepisujem... Zamet je treci a Medvescak cetvrti... ali vaznije je ono sto si napisao tko s koliko bodova ulazi u LIGU 6.

Jel znas mozda kako se prenose oni bonus bodovi u ligu za opstanak, tj. tko s koliko bodova krece?
I BILO KAD... I BILO GDJE... I BILO S' KIM' DA IGRAŠ TI... MI SMO UVIJEK UZ TEBE... BJELOVARE VOLJENI...
Kauboj
Kauboj
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 30.12.2003.
Poruka: 22.210
03. siječnja 2004. u 18:15
U ligi 6, ako sam dobro shvatio propozicije na HRS stranicama, bonus bodovi se dijele po plasmanu: 4, 4, 3, 3, 2, 2, 1, 1, 0, 0. Konkretno, po tablici koju si gore postirao:

7. Crikvenica 4
8. Dubrava 4
9. Split 3
10. Djakovo 3
11. Bjelovar 2
12. Varteks 2
13. Ivanec 1
14. Moslavina 1
15. Umag 0
16. Karlovac 0

Kao sto vec rekoh, blesavo mi je sto Split i Djakovo krecu s dva boda vise od Ivanca, a zavrsili su prvio dio sa jednakih 10 bodova. Kao sto je blesavo da Crikva gubi svoju ogromnu prednost od 7 bodova i najedamput se izjednacuje s Dubravom...

Meni ovako izdaleka je ipak teze suvislije predvidjeti mogucnosti ovih ekipa -- ipak sam u Texasu. Dakle moram ti vjerovati sto se tice mogucnosti Bjelovara, Splita i ostalih.

Stoga da te pitam, sto ti ocekujes od Osijeka i Cakovca u Ligi 6? Ja bih ocekivao da ce se za dva mjesta u ligi 6 (ZG, Metkovic, Medvescak i Zamet su bili sigurni) boriti Bjelovar, Split, eventualno Varteks i Umag. Ali to je kod nas uvijek tesko reci, tko ce od ovih desetak izjednacenih ekipa iskociti -- jedne godine je to Varteks, druge Sisak (koji se ove godine ponovo formirao pod imenom Siscia u trecoj ligi, btw), trece Bjelovar, pa Split, pa Moslavina, pa... O plasmanu Cakovca si vec nesto dao naslutiti, ali objektivno, koliko je to dobra ekipa? Da se igra dvokruzno, mislis li da bi mogli zavrsiti u top 6?

Za Zamet stoji da su ipak malo podbacili s obzirom na ocekivanja prije pocetka sezone. Ali to je ipak odraz nezrelosti pojedinaca -- ipak su to mladi decki, par mladih reprezentativaca... trebali su u ovoj ligi krenuti barem s diobe drugog mjesta da se ne "boje" pobijediti favorite kao Metkovic.

A sto se tice igranja u tom MEHL-u, ako to odgovarajuce shvate, tj. bez rezultatskog imperativa kakav je bio u EHF, onda im ne bi to trebalo stetiti; dapace, pripremna utakmica prije domacih, vaznih utakmica bi mogla biti i od koristi. No kao sto netko drugi napisa, zali boze putnih troskova.
I am going to space, and when I come back I have to pick up poodle crap.