Luckasti je napisao/la:
Pet sekundi, golman izvede loptu prvoj, broji jedan dva i opizdi loptu prema protivničkom golu, semafor svira kraj. Jel to tako teško na treningu odradit? Jedan cijeli trening posvetit zadnjih 10 sekundi sa loptom ili kada se braniš?
Vidi cijeli citat
Slažem se da u teoriji postoje razni „trikovi“ za posljednjih pet sekundi – netko može povući loptu koju sekundu i baciti je u zrak – ali u praksi, osobito na vrhunskoj razini, to nije nimalo jednostavno. Igračice koje su već dugo u vrhunskom rukometu (poput Matee Pletikosić) sigurno su prošle takve scenarije na treningu. Međutim, u stvarnoj utakmici važno je kako je protivnička obrana postavljena, koliko je točno vremena ostalo, kakve su upute s klupe, je li netko iscrpljen ili pod stresom… To su detalji koji mogu presuditi u djeliću sekunde. Uostalom, kada si zadnji put uopće vidio da netko „povuče loptu i opali je u zrak“? U stvarnom sportu teorija i praksa nikad nisu stopostotno isti.
Govoreći o ovoj ekipi, ljudi zaboravljaju da je riječ o mladom sastavu koji je donedavno griješio i gubio dva prvenstva od Lokomotive, uz 15+ tehničkih pogrešaka po utakmici. Danas, nakon sustavnog rada i uz kvalitetan stručni stožer, napravile su ogroman pomak: plasirale se u europska natjecanja, dobile niz zahtjevnih utakmica i razvile igračice koje su sada klasa iznad onoga što su bile prije nepune dvije godine.
Zato nema smisla simplificirati i tvrditi da je „jedan cijeli trening zadnjih deset sekundi“ uvijek rješenje. Rukomet je kolektivna i dinamična igra; i suparnici imaju svoj plan i sposobnost reakcije. Usto, ovo je najmlađa ekipa u Europi koja je u kratkom roku dosegla zavidnu razinu – očito je da se kvalitetno radi, i da su igračice i treneri svjesni kako se iskustvo mora skupljati korak po korak.
Bilo bi stoga dobro da se spustiš s tog „pedestala“ i prestaneš docirati svima okolo. Nisi trener Kiela, Barcelone ili PSG-a i teško da si ikad vodio neki profesionalni klub, pa ne znaš što je pritisak utakmica na ovoj razini. Važno je primijetiti da ekipa raste iz sezone u sezonu te da se sve ne nauči preko noći – a ponekad je ta „škola“ itekako skupa. Ali hej, bitno da si ti svakom loncu poklopac.