Dead Poets Kavana

Kauboj
Kauboj
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 30.12.2003.
Poruka: 22.210
18. listopada 2006. u 18:04
oluja je napisao/la:

Mlaðani je napisao/la:
  Dobro koje je vino ako gledamo vintið, apsolutni ¹ampion?? Da li je opæe moguæe odgovorit na to pitanje - koja je najstarija trtelja vina na svijetu??


Vidi cijeli citat
 

o ukusima se neda raspravljati. za mene je moje vino kojega ja napravim najbolje. nasjtarija boca vina se cuva u njemackoj.

Vidi cijeli citat


WORLD'S OLDEST BOTTLE of WINE
Unearthed during excavation for building a house in a vineyard near the town of Speyer, Germany, it was inside one of two Roman stone sarcophaguses that were dug up. The bottle dates from approximately 325 A.D. and was found in 1867.

The greenish-yellow glass amphora has handles formed in the shape of dolphins. One of several bottles discovered, it is the only one with the contents still preserved.

The ancient liquid has much silty sediment. About two-thirds of the contents are a thicker, hazy mixture. This is most probably olive oil, which the Romans commonly used to "float" atop wine to preserve it from oxidation. Cork closures, although known to exist at the time, were quite uncommon. Their oil method of preservation was apparently effective enough to keep the wine from evaporation up to modern day.

The bottle is on permanent display, along with other wine antiquities, at the Historisches Museum der Pfalz (History Museum of the Pfalz), which is worth a virtual visit or an actual one, if traveling near the area of Speyer, Germany.




I am going to space, and when I come back I have to pick up poodle crap.
bojangles
bojangles
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.01.2005.
Poruka: 16.414
18. listopada 2006. u 23:17
 vinopije,ima li koga večeras,točim Plavac Murvica iz vinarije Baković!
Because of a few songs wherein I spoke of their mystery-women have been exceptionally kind to my old age
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.10.2002.
Poruka: 1.404
19. listopada 2006. u 00:10

a ima li sto uz plavac ?

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 04.04.2006.
Poruka: 1.952
19. listopada 2006. u 00:56
   Cola
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.06.2003.
Poruka: 18.025
19. listopada 2006. u 06:09

 Pita Mladjani, koje je vino apsolutni svetski šampion?

Nemoguće je odgovoriti. Ima toliko trofejnih vina koja se čuvaju u skupim podrumima širom sveta... Takodje, nije uvek dovoljno da je vino samo "staro"; mnogo je bitnije da je iz "dobre godine". Tako, recimo, Bordeaux vina iz 1984 vrede mnogo više nego ona iz 1979. 

Mislim da se ipak može reći koje su "etikete" ili vinski podrumi uvek medju najboljim i najskupljim.

To su po pravilu francuska vina (naravno da ima i skupih italijanskih - recimo dobar Brunello di Montalcino bi mogao koštati i do 500 dolara! - ali, ipak, Francuzi su prvaci sveta) i to uglavnom iz dve regije: Bordeaux (uglavnom Cabernet i Merlot) i Burgundy (uglavnom Pinot Noir). Poslednjih 20-ak godina im se pridružuje i oblast reke Rhone, naročito južni deo gde se prave vrlo kvalitetna crna vina u kojima je osnova uglavnom Syrah. Najbolja su ona iz grupe tzv. "papskih podruma" - Chateauneuf-du-Pape.

Iz Bordeauxa su najskuplji: (ide "Chateau"   ispred svakog imena) Cheval Blanc, Angelus, Petrus, Haut-Brion, Margaux, Lafite-Rothschild, Latour, Mouton-Rothschild, Ducru-Beaucaillou, Latour, Calon-Segur.

Boca Petrusa iz neke dobre godine (recimo 1986.) na aukcijama ne ide ispod 1000 dolara!

Burgundy vina su još skuplja, obzirom da je po površini ovo jedna od najmanjih vinarskih oblasti u Francuskoj. To znači da je proizvodnja dosta limitirana ¹šo svakako podiže cenu. Najskuplji su (medju crnima, iako je i "beli burgundac" - uglavnom Chablis -na visokoj ceni; rekao bih, čak, da je najskuplji medju belim vinima!):

Domaine de la Romanee Conti, Comte George de Vogue, Domaine Rene Engel Vosne-Romanee, Michel Lafarge Volnay Clos, Domaine du Comte Armand, Louis Latour.

Kauboj, Penfolds pravi Shiraz za 10 dolara ali i za 110!!! A njihov Grange je 2001 proglašen najboljim crnim vinom na svetu od strane Wine Spectatora (koji je ipak ugledan časopis, za razliku od onog prevaranta Roberta Parkera i njegovih čuvenih top-lista!)!

Da li si probao Lindenman's Shiraz? Mislim da je najbolji od svih iz "budget" kategorije. Trenutno ovde u N.Y. košta oko $14. Preporučujem! Inače nikako ne kupuj Black Swan ili Yellow Tail Shiraz... velika prevara za male pare!

Inače potpisujem ono što je mrkva napisao u vezi Chenet Syrah. Super deal za male pare! Meni je i boca gotivna!

 
[uredio NYC]
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.10.2002.
Poruka: 1.404
19. listopada 2006. u 09:33
NYC je napisao/la:

 Pita Mladjani, koje je vino apsolutni svetski ¹ampion?

Nemoguæe je odgovoriti. Ima toliko trofejnih vina koja se èuvaju u skupim podrumima ¹irom sveta... Takodje, nije uvek dovoljno da je vino samo "staro"; mnogo je bitnije da je iz "dobre godine". Tako, recimo, Bordeaux vina iz 1984 vrede mnogo vi¹e nego ona iz 1979. 

Mislim da se ipak mo¾e reæi koje su "etikete" ili vinski podrumi uvek medju najboljim i najskupljim.

To su po pravilu francuska vina (naravno da ima i skupih italijanskih - recimo dobar Brunello di Montalcino bi mogao ko¹tati i do 500 dolara! - ali, ipak, Francuzi su prvaci sveta) i to uglavnom iz dve regije: Bordeaux (uglavnom Cabernet i Merlot) i Burgundy (uglavnom Pinot Noir). Poslednjih 20-ak godina im se pridru¾uje i oblast reke Rhone, naroèito ju¾ni deo gde se prave vrlo kvalitetna crna vina u kojima je osnova uglavnom Syrah. Najbolja su ona iz grupe tzv. "papskih podruma" - Chateauneuf-du-Pape.

Iz Bordeauxa su najskuplji: (ide "Chateau"   ispred svakog imena) Cheval Blanc, Angelus, Petrus, Haut-Brion, Margaux, Lafite-Rothschild, Latour, Mouton-Rothschild, Ducru-Beaucaillou, Latour, Calon-Segur.

Boca Petrusa iz neke dobre godine (recimo 1986.) na aukcijama ne ide ispod 1000 dolara!

Burgundy vina su jo¹ skuplja, obzirom da je po povr¹ini ovo jedna od najmanjih vinarskih oblasti u Francuskoj. To znaèi da je proizvodnja dosta limitirana ¹¹o svakako podi¾e cenu. Najskuplji su (medju crnima, iako je i "beli burgundac" - uglavnom Chablis -na visokoj ceni; rekao bih, èak, da je najskuplji medju belim vinima!):

Domaine de la Romanee Conti, Comte George de Vogue, Domaine Rene Engel Vosne-Romanee, Michel Lafarge Volnay Clos, Domaine du Comte Armand, Louis Latour.

Kauboj, Penfolds pravi Shiraz za 10 dolara ali i za 110!!! A njihov Grange je 2001 progla¹en najboljim crnim vinom na svetu od strane Wine Spectatora (koji je ipak ugledan èasopis, za razliku od onog prevaranta Roberta Parkera i njegovih èuvenih top-lista!)!

Da li si probao Lindenman's Shiraz? Mislim da je najbolji od svih iz "budget" kategorije. Trenutno ovde u N.Y. ko¹ta oko $14. Preporuèujem! Inaèe nikako ne kupuj Black Swan ili Yellow Tail Shiraz... velika prevara za male pare!

Inaèe potpisujem ono ¹to je mrkva napisao u vezi Chenet Syrah. Super deal za male pare! Meni je i boca gotivna!

 

Vidi cijeli citat
 

@NYC

Zaboravio si najvazniju pokrajinu: pokrajinu Champagne. Champagnac Don Perignon je car vina. A cognace napravljen od tog grozdja je jos bolji. .....

.........-ali nema meni do moje loze sto je ja sam napravim. Kao sto sam rekao ranije, veliki sam "nacionalist" kad je rijec o vinu. I onda me smeta kad se preferiraju francuska, talijanska i spanjolska vina, a nasa vina i vina nasih susjeda se zapostavljaju. Drzim da je razlog tome samo marketing. Ove navedene zemlje proizvode dosta vina i normalno je da reklamiraju svoja vina. Cijenu tome placaju nasi proizvodjaci vina, koji prave cak i bolja vina nego sto su to pojedina skupa vina iz francuske, spanjolske i italije. Dosta tome pridonose i "snobovi " iz zemalja gdje vinova loza uopce ne uspijeva, a daju si za pravo da sude koja vin su najbolja.  Pa stanu pisati po novinama kritike o raznim vinima. Posto vina iz istocne europe ne poznavaju , onda po novinama i potcjenjuju vina iz istocne europe. I to je marketing koji ne ide nama iz istocne europe na ruku.

Loza je ipak porijeklom iz Rusije/Azerbedjana. I prije je loza stigla na ova nasa podrucja nego u francusku i u italiju. Najbolji vinar u americi je Grgich sa Korcule). Nakon peronospore je loza stigla u francusku upravo iz amerike. Najbolji vinar u austriji je jedan gradiscanski hrvat (Horvath). Slavonska hrastovina je najbolja hrastovina za pravljenje bacava  za cuvanje vina. Tako npr talijani uvoze bacve od slavonske hrastovine i cuvaju svoja  najbolja vina u njima(npr Valpolichella ). Kad sam vidio podrume u Iloku, Djakovu, Kutjevu pa i na Fruskoj Gori, te podrume je gradila carska Austrija.

I zato vise volim popiti jedan mali plavac sa peljesca od familije Milos iz Ponikava, nego tamo neke francuze koji mu nisu niti do koljena kad je rijec o kvaliteti vina. ..........Ili npr "ledeno vino" kojega se poizvede samo ca 400 litara godisnje u djakovackim vinogradima od loze frankovka. A crveno vino (ne volim rabiti izraz "crno" - kad je rijec o vinu) Teran iz Istre je nesto o cemu talijani mogu samo sanjati. Da ne govorim o istarskoj kuhinji i bijelim tartufima koji rastu samo u francuskoj pokrajini provence i u istri.

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 06.03.2006.
Poruka: 2.001
19. listopada 2006. u 09:55

dobro... sto kad netko na aukciji kupi tu butelju vina za 1000 ili 2000 dolara? Popije ju ili je pokazuje susjedima?

Moram priznat da mi ta opsesija vinom u smislu nagomilavanja rijetkih butelja nije bas jasna... lici to na skupljanje igracaka iz Kinder-jaja - jednako besmisleno i neprofitabilno, jer ako doticnu butelju vlasnik popije - OK, ali brate, prećera ga za soma dolara... a ako ga drzi doma kao neku investiciju ili nekretninu, opet nema neke velke koristi, jer nije to bas nesto na cemu se moze zaradit... 

a opet, mozda se radi o prioritetima i sustavu vrijednosti... primjer: od proslog tjedna je u Pragu izlozen mali, desetak centimetara visok kipic tzv. Venere Vjestonjicke... radi se o kipicu bozice plodnosti starom 25 000 godina, nadjenom u Moravskoj - tzv. najstarija Cehinja... mjere osiguranja su nevidjene: 24 sata pokraj vitrine stoji cuvar itd. itd.... vrijednost doticnog kipica je zapravo neogranicena, no osigurana je na cca. 40-tak milijuna eura...

sto sam htio ovime reci? Taj kipic za svakog upucenog predstavlja nevjerojatnu vrijednost, no za ovog "Ukrajinca" koji preko puta mojeg prozora radi na bausteli, taj kipic je samo bezvrijedan i ne bas pretjerano uspjeli prikaz debele zene... ako mu se posreci, mozda u zalagaonici moze za nju dobit 100 kruna (= skoro 4 eura)...

pa mi vrag i dalje ne da mira: sto je svijetu vrijednije? Butelja nekog vina cija vrijednost opada na razinu vina iz tetrapaka za pola eura cim se prvi put otvori ili kipic star 25 000 godina? 

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 06.03.2006.
Poruka: 2.001
19. listopada 2006. u 09:59
 Obrázek
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 12.09.2003.
Poruka: 3.591
19. listopada 2006. u 10:01
 veci problem od marketinga je kapacitet, nasi vinari su zbilja sicusni po kolicini vina koju proizvode. za plasman kroz lance specijaliziranih ducana nema dovoljno, da ne spominjemo mass market (carrefour, walmart, ...). pa ce i dalje van hrvatske ostat na opskurnim malim vinskim ducanima gdje imaju tu i tamo koju bocu vise kao neku egzotiku nego standardnu ponudu. tu mogu u carrefouru nac bugarska vina nije cak ni neka bezobrazno niska cijena, a znaju bit OK. nasima ionako dovoljno hrvatsko trziste, a i postizu dobre cijene.
Vilenjak
Vilenjak
Moderator
Pristupio: 10.11.2003.
Poruka: 92.971
19. listopada 2006. u 10:03
 ludilo svi o vinima,a svi do jednog se zalevate nojom
Domovine sin