Opazaj je napisao/la:
ja sam neki dan radio biftek doma, mislim nije mi prvi put, al ono radim ga uvijek na isti način, po par minuta svaka strana (3-4) na vreloj tavi i onda 10-15 minuta u pećnici na 250, sve ovisi o tome koliko pečeno želim.
ne volim eksperimentirat s tako skupom namirnicom pa mi ga je tako najsigurnije napravit.
mislim dobar on bude, al imate li vi prijedlog kakav, kako doma napraviti dobar steak? mislim na tehnike termicke obrade, a može i neki prijedlog kako ga marinirat i odležat
Vidi cijeli citat
Ja stvarno radim steakove i biftek dosta često, na početku sam imao problema da mi uvijek ispadne savršen (onako kako bi ga ja htio) pa mi je kvaliteta okusa varirala svaki puta, a nakon gomilu spremanja sam već uspio razviti neku konstantu da uvijek bude iznad prosječno.
Prvo što se tiče mesa, uzimao sam svašta, od odležanog, do svježeg i moje iskustvo govori da svježe nikad neće biti tako dobro kao odležano. Ja sam doma sam samo par puta probao odležati steak u marinadi i bilo je ok, ali nije to bilo to, a kao što i sam kažeš preskupa je to namirnica za previše eksperimentiranja. Sada najčešće uzimam PIK-ove maduro odležane steakove i stvarno su meni odlični kad se uzme u obzir omjer cijene i kvalitete. Probao sam uzimati i odležane iz drugih dućana, ali nisu mi bili toliko dobri. Ono što je problem s njima što ih ne pronađem dovoljno često koliko bi htio pa onda u lokalnoj mesnici dogovorim da mi oni odleže meso po želji pa ako imaš tu mogućnost i opciju to je po meni čak i najbolja varijanta.
Što se tiče začina, tu sam probao svašta jer volim dosta jake i razvnovrsne okuse, ali meni najbolje odgovara klasika jer mi se onda ne izgubi onaj izvorni okus mesa koji želim osjetiti pa tako stavljam samo krupnu sol, papar, češnjak u prahu, maslinovo ulje i koristim maslac.
E sad, što se tiče pripreme, po meni bez dodatne aparature se nikad neće napraviti vrhunski biftek ili steak kod kuće, barem ga ja kao amater nisam nikad uspio napraviti. Ja sam prvo uzeo termometar i mislim da je to već više nego dovoljna oprema za napraviti iznadprosječno dobar steak svaki puta. Isto sam ga kao i ti prvo znao zapeći na tavici i onda nakon toga staviti u pećnicu, ali u pećnicu sam ga uvijek stavljao u foliji. Termometar je bitan čisto da ne ovisiš o osjećaju nego da uvijek imaš idealnu temperaturu, bilo to medium rare, medium ili nešto treće. A ima sad stvarno jeftinih i može ih se pronaći za ispod 100 kn. To može biti malo zeznuto kad ga završavaš u pećnici (iako nove pećnice imaju i ugrađene termometre).
Frend mi ga dosta često radi samo na tavici i bude isto dobar, ali to je većinom kad je tanji komad pa se ne treba dugo peći i ne izgubi tu svoju sočnost i tu onda uvijek može mijeriti temperaturu.
Najbolji način po meni je ovaj sous vide, jer tu se dobije idealna temperatura, meso ostane sočno i tu je jako teško nešto zeznuti i uništiti meso. Onda ostaje samo pitanje načina na koji ga završiti. Ja ga najčešće završim brenerom, jer tu imam ekstremno visoku temperaturu i mogu zapeći vanjski dio jako brzo bez da podignem unutarnju temperaturu iznad one koju želim. Na tavici je isto ok jer onda mogu još dodati grančicu ružmarina i dodatno zalijevati sa maslacem, isto kao i završiti na roštilju. To onda ovisi o preferencijama kako mi se taj dan jede ili koliko imam vremena.
Evo, ovo su neka moja amaterska iskustva u pripremanju steakova, zapravo sam samo htio reći da bez barem termometra teško ćeš dobiti ono što možda tražitš u steaku jer je ta temperatura zbilja ključna, mene je isto to iznenadilo, prvo nisam vjerovao da može u pola stupnja ili u stupnju biti takva razlika.
[uredio telekineza - 22. ožujka 2022. u 10:00]