Pivo i Hrana

123
...
151152153
Konfuzije
Konfuzije
Većinski vlasnik Foruma
Pristupio: 20.11.2004.
Poruka: 23.599
17. prosinca 2024. u 14:47

Zapravo je to mit, maslinovo ima višu točku dimljenja od većine ulja pa je pogodno za prženje, kontam da se kod nas to uvriježilo da bi se štedilo dragocjeno ulje. Treba provjeriti je li priča krenula s Brača 😁

227398
skupština opštine
skupština opštine
Željan dokazivanja
Pristupio: 25.10.2024.
Poruka: 136
17. prosinca 2024. u 14:50

Konfuzije je napisao/la:

Zapravo je to mit, maslinovo ima višu točku dimljenja od većine ulja pa je pogodno za prženje, kontam da se kod nas to uvriježilo da bi se štedilo dragocjeno ulje. Treba provjeriti je li priča krenula s Brača 😁

Vidi cijeli citat

znači lako pušim mitomaniju.

pravi sam hajdukovac

"Šutnja je ponekad jača i od riječi, ali pjesma može da poruši sve"
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.751
17. prosinca 2024. u 15:20

Ma godinama su svi govorili da ne treba nis przit na maslinovom ulju i tu ne mislim na "babu", vec kuharski autoriteti, odjednom peku i svinjetinu il wok na maslonovom ulju...

Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
ARIZIN
ARIZIN
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.07.2012.
Poruka: 14.494
17. prosinca 2024. u 16:00

Isto je bilo i za svinjsku mast, nevalja nevalja..već se forsiralo ulje. Sad se obrnuli trendovi, samo nema pajceka. 

Ista stvar kao i za čvarke, bacali se psima kao seoska hrana. Danas je cijena kilograma cc 30-ak eura, više manje. I to ako se nađu oni pravi tj. dobre proizvodnje jer se svinje ono malo što ih ima hrane umjetnim preparatima tj. smjesama koje su prazne, ne kukuruzima kao nekad koji daju masnoće.

 

 

 

NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.672
17. prosinca 2024. u 17:20

Kojot_50 je napisao/la:

Vrlo sam razočaran ovim odgovorom. 😬

Vidi cijeli citat


I sam sam  koliko god podrzavao velikog gospodina basketasa. 

Vise sam iznenadjen da uopste jede salate 😁...

Vratite Lea i Pota.
KikiRiki23
KikiRiki23
Potencijal za velika djela
Pristupio: 07.04.2023.
Poruka: 2.468
17. prosinca 2024. u 17:23

Mislin svinjska mast je meni brutalna za frigat al realno istina je da je kalorijski više od uja i zato je se izbjegava.

Za pofrigat je meni bolja. 

Šalovi se dižu crno-narančastih boja, Šibeniče ti si vječna ljubav moja
NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.672
17. prosinca 2024. u 17:25

KikiRiki23 je napisao/la:

Mislin svinjska mast je meni brutalna za frigat al realno istina je da je kalorijski više od uja i zato je se izbjegava.

Za pofrigat je meni bolja. 

Vidi cijeli citat


Nista te nisam razumeo. Ko je izbegava,  kada i gde?

Vratite Lea i Pota.
KikiRiki23
KikiRiki23
Potencijal za velika djela
Pristupio: 07.04.2023.
Poruka: 2.468
17. prosinca 2024. u 17:38

NS je napisao/la:

KikiRiki23 je napisao/la:

Mislin svinjska mast je meni brutalna za frigat al realno istina je da je kalorijski više od uja i zato je se izbjegava.

Za pofrigat je meni bolja. 

Vidi cijeli citat


Nista te nisam razumeo. Ko je izbegava,  kada i gde?

Vidi cijeli citat


Ljudi koji npr. imaju genetski problema sa kolesterolon, pokušavaju smršavit, ne žele da ih strefi u 50ima, i sl. 

Šalovi se dižu crno-narančastih boja, Šibeniče ti si vječna ljubav moja
ian wright
ian wright
Moderator
Pristupio: 19.05.2005.
Poruka: 61.362
17. prosinca 2024. u 18:02

to je sve stvar navike. Moja mama je prije 560 godina naravno kuhala na masti i maslacu. Onda je podlegla priči kako je to jako nezdravo i prešla je na suncokretovo ulje i margarin (za namazat na kruh). Mi to nekako nismo osjetili u okusima jela. Na maslinovom ulju nije pravila ništa jer nećeš nikad Zagorku natjerat da koristi maslinovo 😁

dvajst godina kasnije su se preporuke ublažile i sad većinom kuha i dalje na suncokretovom ulju, tu i tamo nešto napravi na masti/maslacu, ali maslinovo ulje je i dalje tabu-tema, osim za neke specijalne salate

 

uglavnom, treba "šarat", malo jedno malo drugo, kao i s ostalim namirnicama. Sve je dobro i ništa nije nezdravo dok je u umjerenim granicama

 

od svega toga je meni ostalo da mi je i danas margarin draži od maslaca + strahovito me nervira što moram čekat da se rastopi. Eto, navikao kao klinac. Kod nas se isto kuha "šareno", osim što masti nema nigdje. Probao sam razna nova fensi-šmensi ulja tipa sezamovo, bučino, lanovo, ali nije na mene ostavilo neki dojam. Opet stvar navike

Česi inače kuhaju isključivo na masti, maslacu i ulju od uljane repice. Suncokret nešto malo, ali masline i fensi novotarije - 0 poena

zato su vodeći po smrtnosti od raka debelog crijeva, infarkta itd.

[uredio ian wright - 17. prosinca 2024. u 18:07]
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.751
17. prosinca 2024. u 18:37

bucino mi je osrednje, ne koristim ga, ali mi je fenomenalno za grah, kupus i krumpir salatu

Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
123
...
151152153
  • Najnovije
  • Najčitanije