to je sve stvar navike. Moja mama je prije 560 godina naravno kuhala na masti i maslacu. Onda je podlegla priči kako je to jako nezdravo i prešla je na suncokretovo ulje i margarin (za namazat na kruh). Mi to nekako nismo osjetili u okusima jela. Na maslinovom ulju nije pravila ništa jer nećeš nikad Zagorku natjerat da koristi maslinovo 😁
dvajst godina kasnije su se preporuke ublažile i sad većinom kuha i dalje na suncokretovom ulju, tu i tamo nešto napravi na masti/maslacu, ali maslinovo ulje je i dalje tabu-tema, osim za neke specijalne salate
uglavnom, treba "šarat", malo jedno malo drugo, kao i s ostalim namirnicama. Sve je dobro i ništa nije nezdravo dok je u umjerenim granicama
od svega toga je meni ostalo da mi je i danas margarin draži od maslaca + strahovito me nervira što moram čekat da se rastopi. Eto, navikao kao klinac. Kod nas se isto kuha "šareno", osim što masti nema nigdje. Probao sam razna nova fensi-šmensi ulja tipa sezamovo, bučino, lanovo, ali nije na mene ostavilo neki dojam. Opet stvar navike
Česi inače kuhaju isključivo na masti, maslacu i ulju od uljane repice. Suncokret nešto malo, ali masline i fensi novotarije - 0 poena
zato su vodeći po smrtnosti od raka debelog crijeva, infarkta itd.
[uredio ian wright - 17. prosinca 2024. u 18:07]