Pivo i Hrana

ARIZIN
ARIZIN
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.07.2012.
Poruka: 14.360
06. rujna 2021. u 20:44

Bio preko vikenda u gljivama, našao u nekih sat i sitno traganja par kila lisičarki....Moram priznati da do prije par godina su mi gljive bile više manje ono što sam pojeo na pizzi ili ovako kroz neke umake, ni malo ih nisam cijenio. Za lisičarke teško da sam i čuo, a sad mi pripadaju u najfinija jela. Kada se skuhaju zajedno sa krumpirom to je jelo koje se par puta grabi i još ti nije dosta osobito kada se dobro začini, a izuzetno je zastitno. Što je najbolje probava od njih proradi na najjače, a pripadaju među najzdravija jela( krcate vitaminom A i D, odlične za crijeva te za detoksikaciju jetre).

Sad za tjedan do dva bi se mogao zaletiti po sunčanice, osobno najukusnije od svih gljiva. One se vide čak iz auta jer imaju jako velik klobuk i dosta su visoke, izuzev kada padne kiša se lako uklope u ambijent šume, pa se teže vide. Dio u koji idem je dosta čist, nije neka šikara već se možeš bez problema kretati, doslovno trčati. Tako da ako zakasniš osoba pred tobom može nakrcati sve što se vidi. To je mana u odnosu na vrganje, osobito crne gdje nekad može proći i po 30-ak osoba i opet možeš nešto iza pronaći ako dobro gledaš jer s nekad jako dobro sakriju.

I da naravno, kod sunčanica treba biti jako oprezan. Ne volim baš van svog poznatog teritorija ići u potragu jer koliko god ih poznavao uvijek me je strah da ih ne zamijenim za pupavku. Mislim prsten uvijek pokaže jer klizi niz stabljiku dok se kod pupavke ne može micati bez da ga otrgneš. No, uvijek treba biti oprezan jer dovoljna je samo jedna, tako da kad mi netko od poznanika donese samo klobuk bez da ja mogu provjeriti nema teorije da ću konzumirati. Tu nemam povjerenja bez da mi prođu kroz ruke...

 

[uredio ARIZIN - 06. rujna 2021. u 20:44]
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.541
06. rujna 2021. u 22:14

ARIZIN je napisao/la:

Bio preko vikenda u gljivama, našao u nekih sat i sitno traganja par kila lisičarki....Moram priznati da do prije par godina su mi gljive bile više manje ono što sam pojeo na pizzi ili ovako kroz neke umake, ni malo ih nisam cijenio. Za lisičarke teško da sam i čuo, a sad mi pripadaju u najfinija jela. Kada se skuhaju zajedno sa krumpirom to je jelo koje se par puta grabi i još ti nije dosta osobito kada se dobro začini, a izuzetno je zastitno. Što je najbolje probava od njih proradi na najjače, a pripadaju među najzdravija jela( krcate vitaminom A i D, odlične za crijeva te za detoksikaciju jetre).

Sad za tjedan do dva bi se mogao zaletiti po sunčanice, osobno najukusnije od svih gljiva. One se vide čak iz auta jer imaju jako velik klobuk i dosta su visoke, izuzev kada padne kiša se lako uklope u ambijent šume, pa se teže vide. Dio u koji idem je dosta čist, nije neka šikara već se možeš bez problema kretati, doslovno trčati. Tako da ako zakasniš osoba pred tobom može nakrcati sve što se vidi. To je mana u odnosu na vrganje, osobito crne gdje nekad može proći i po 30-ak osoba i opet možeš nešto iza pronaći ako dobro gledaš jer s nekad jako dobro sakriju.

I da naravno, kod sunčanica treba biti jako oprezan. Ne volim baš van svog poznatog teritorija ići u potragu jer koliko god ih poznavao uvijek me je strah da ih ne zamijenim za pupavku. Mislim prsten uvijek pokaže jer klizi niz stabljiku dok se kod pupavke ne može micati bez da ga otrgneš. No, uvijek treba biti oprezan jer dovoljna je samo jedna, tako da kad mi netko od poznanika donese samo klobuk bez da ja mogu provjeriti nema teorije da ću konzumirati. Tu nemam povjerenja bez da mi prođu kroz ruke...

 

Vidi cijeli citat


Od poznanika stari bere gljive pa mi ih pokloni koji put godišnje, a ja ih uvijek dva put prevrnem prije, nego ih napravimo 47

 

Mislim onako u glavi, oću jest, neću jest. Nemam pojma inače o gljivama ništa 9

Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
zadar-1.liga
zadar-1.liga
Mali dioničar
Pristupio: 05.05.2007.
Poruka: 7.547
06. rujna 2021. u 22:22

Nemojte mi o gljivama. Ovo lito mi servirali pokvarene gljive. Dakle zena i ja 2 dana srali i povracali u isto vrime. Dakle kad kazen unisto vrime, ne mislin i ona i ja na skoljci u isti tren, iako i to. Nego rigali i proliv u isto vrime van. Proliv nakon nekog vrimena samo voda. Nisan se nikad gore osica. Muka, vrtoglavica, slabost, iscrpljenost, uffff. Otisli na infuziju, tlak 90/70, 38 temperatura, stavilo nas na infuziju, kupili rehidromiks i odspavali, sutra ka novi. Al gljive neko vrime u moju butigu nece.

KK Zadar!
cayman
cayman
Mali dioničar
Pristupio: 31.05.2010.
Poruka: 7.715
06. rujna 2021. u 22:27

Od poznanika roditelji su konzumirali pupavku. Jetra im je doslovno gorila, jedva su preživjeli. Ali navodno je bilo ukusno 😂

NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.499
06. rujna 2021. u 22:30

zadar-1.liga je napisao/la:

Nemojte mi o gljivama. Ovo lito mi servirali pokvarene gljive. Dakle zena i ja 2 dana srali i povracali u isto vrime. Dakle kad kazen unisto vrime, ne mislin i ona i ja na skoljci u isti tren, iako i to. Nego rigali i proliv u isto vrime van. Proliv nakon nekog vrimena samo voda. Nisan se nikad gore osica. Muka, vrtoglavica, slabost, iscrpljenost, uffff. Otisli na infuziju, tlak 90/70, 38 temperatura, stavilo nas na infuziju, kupili rehidromiks i odspavali, sutra ka novi. Al gljive neko vrime u moju butigu nece.

Vidi cijeli citat


Ko da ste preboleli koronu...

Vratite Lea i Pota.
zadar-1.liga
zadar-1.liga
Mali dioničar
Pristupio: 05.05.2007.
Poruka: 7.547
06. rujna 2021. u 22:33

NS je napisao/la:

zadar-1.liga je napisao/la:

Nemojte mi o gljivama. Ovo lito mi servirali pokvarene gljive. Dakle zena i ja 2 dana srali i povracali u isto vrime. Dakle kad kazen unisto vrime, ne mislin i ona i ja na skoljci u isti tren, iako i to. Nego rigali i proliv u isto vrime van. Proliv nakon nekog vrimena samo voda. Nisan se nikad gore osica. Muka, vrtoglavica, slabost, iscrpljenost, uffff. Otisli na infuziju, tlak 90/70, 38 temperatura, stavilo nas na infuziju, kupili rehidromiks i odspavali, sutra ka novi. Al gljive neko vrime u moju butigu nece.

Vidi cijeli citat


Ko da ste preboleli koronu...

Vidi cijeli citat


Naporan si s tom koronom, imas temu korone pa tamo drobi o tome. pri prijemu u bolnicu smo testirani i negativni + oboje smo cjepljeni, a bas da bi dobili u isto vrime iste simptome, tesko.

KK Zadar!
ARIZIN
ARIZIN
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.07.2012.
Poruka: 14.360
07. rujna 2021. u 00:22

basketas je napisao/la:

Od poznanika stari bere gljive pa mi ih pokloni koji put godišnje, a ja ih uvijek dva put prevrnem prije, nego ih napravimo 47

 

Mislim onako u glavi, oću jest, neću jest. Nemam pojma inače o gljivama ništa 9

Vidi cijeli citat

Vjeruj, nisam ni ja imao do prije par godina. Ni sad nisam neki maher, ali znam određene lokacije i za par vrsta sam sigruran te uvijek imamo daleko iskusnije da potvrde. Držim se onog zlatnog pravila u što nisam siguran, ne kupim, sve provjerim par puta da nebi slučajno bilo nešto drugo. Ono što nam poklone kad ne stignemo otići to su vrganji, a njih je lakše raspoznati i teško se zamjene za neku otrovnu. Sunčanice provjerim par puta svaku i onda još dam oko sebe drugima da potvrde te još jednom kod čišćnja i kod pripremanja svaka se provjeri. Još da nisu tako ukusne nebi ni riskirao, no stvarno samo ih lagano umočim u razmučena jaja i par minuta lagano na tavi. Okus kao teletina...

Što se po restoranima tiče, nikad nebi jeo gljive i to mi kažu oni koji 50+ godina sakupljaju da tamo nikad nebi probali...Restorani kupuju od preprodavača, a tu se svašta podvaljuje, tko zna što sve završi tamo i na koji način se skladišti u transportu te priprema. Jestive gljive mogu biti izuzetno opasne ako su se pokvarile jer nastaju razni toksini opasni od jetre do komplet probavnog sustava. Znam da ne može svatko brati za sebe, a voli probati, međutim ako restoran nije baš na glasu kao netko tko drži do standarda bolje nešto drugo sa menija...

Za pupavku mi ovo nije prvi glas, čak sam već nekoliko puta čuo da je izuzetno ukusna i to su baš svi koji su konzumirali, a ostali živi rekli, iako su bili na rubu. Ovo je neka slika gdje je pokazana razlika, no u stvarosti su nekad pupavke toliko slične da se teško razlikuju. Što znam neke slučajeve trovanja sve bili iskusni ljudi sa puno staža. Tako da opreza nikad dosta.

 

 

zadar-1.liga
zadar-1.liga
Mali dioničar
Pristupio: 05.05.2007.
Poruka: 7.547
07. rujna 2021. u 18:44

Basketas, sljedeca 2 dana sam u Osijeku. Preporuka za neke dobre restorane gdje se moze pojest dobra crna svinja i neke kafice s dobrim izborom craft pive i vina. + podsjeti me koju pivu moram ono probat, da ne trazim post sad, hvala unaprid

KK Zadar!
SSG79
SSG79
Potencijal za velika djela
Pristupio: 08.04.2014.
Poruka: 2.847
07. rujna 2021. u 23:19

Restoran Crna Svinja u Čepinu za proizvode od crne svinje

Gajba i Beertija za Craft pive iako su to većinom proizvodi Nove Runde i Zmajske, možda i Runda ali tamo nisam bio dugo. Za osječke Craft pive General von Beckers u Tvrdji koji toči odlična svoja Beckers piva i Pub Beerc koji toči svoja piva Legionar

Majstor smora
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.541
08. rujna 2021. u 09:29

zadar-1.liga je napisao/la:

Basketas, sljedeca 2 dana sam u Osijeku. Preporuka za neke dobre restorane gdje se moze pojest dobra crna svinja i neke kafice s dobrim izborom craft pive i vina. + podsjeti me koju pivu moram ono probat, da ne trazim post sad, hvala unaprid

Vidi cijeli citat


Evo rekao kolega. Nego, da, restoran - Crna Svinja (to je u Čepinu, ima jedno 10-15 min vožnje) bio sam tamo baš neki dan (ponovo, otprilike tamo sam nekih 3-4 x godišnje) i oduševio se - svinjskim obrazima u nekom umaku, genijalno, a jeo sam (dijelili) i baby ribeye od crne svinje (+ plata za predjelo) i sve je bilo stvarno jako, jako dobro.

 

Ovako još bi mogao preporučit - Slavonska kuća (u Tvrđi) svašta sam tamo jeo, uvijek dobro i preko svake mjere 47 , restoran Kompa je isto jako dobar, smuđ porcijaš ubija i da zaokružim s četvrtim - hotel Osijek tj. restoran Zimska luka koji je u sklopu hotela, malo fensi (ne pretjerano) isto ima jako dobre i različite hrane.

 

Što se tiče Baranje - Kod Baranjca (što je maltene u Osijeku), Didin konak i Kormoran su meni najbolji restorani (a i nisu daleko od OS). Kad si tamo treba se, po meni, jest riječna riba i čobanac (jer ono di si, to jedi). Sve što sam jeo, a jeo sam dosta, valja 32

 

p.s preporučujem da zovneš ujutro gdje se već odlučiš il dan ranije da ne bi ostao bez mjesta

[uredio basketas - 08. rujna 2021. u 09:54]
Moja duša živi za tebe...kad je tesko i kad sunce miluje...
  • Najnovije
  • Najčitanije