Pivo i Hrana

telekineza
telekineza
Potencijal za velika djela
Pristupio: 28.05.2011.
Poruka: 2.061
22. ožujka 2022. u 09:33

markoli je napisao/la:

Brat mi je uzeo taj uređaj (ne znam kako se zove) koji drži vodu na određenoj temperaturi u loncu. Jeli smo ribse nakon što su bili 20h u vakuumu u vodi i bili su odlični.

Vidi cijeli citat


Da, to je sous vide, vrhunska stvar, a i sad se znaju pronaći relativno jeftini, a hrana bude nemjerljivo ukusnija nego klasičnim pečenjem jer se zapravo peku u svojem soku pa bude okus kao na steroidima, a kako nema ograničenja u duljini spremanja jer se meso nikad neće prepeći može se dobiti nevjerojatna mekoća mesa.

telekineza
telekineza
Potencijal za velika djela
Pristupio: 28.05.2011.
Poruka: 2.061
22. ožujka 2022. u 09:58

Opazaj je napisao/la:

ja sam neki dan radio biftek doma, mislim nije mi prvi put, al ono radim ga uvijek na isti način, po par minuta svaka strana (3-4) na vreloj tavi i onda 10-15 minuta u pećnici na 250, sve ovisi o tome koliko pečeno želim.

ne volim eksperimentirat s tako skupom namirnicom pa mi ga je tako najsigurnije napravit.

mislim dobar on bude, al imate li vi prijedlog kakav, kako doma napraviti dobar steak? mislim na tehnike termicke obrade, a može i neki prijedlog kako ga marinirat i odležat

Vidi cijeli citat


Ja stvarno radim steakove i biftek dosta često, na početku sam imao problema da mi uvijek ispadne savršen (onako kako bi ga ja htio) pa mi je kvaliteta okusa varirala svaki puta, a nakon gomilu spremanja sam već uspio razviti neku konstantu da uvijek bude iznad prosječno.

Prvo što se tiče mesa, uzimao sam svašta, od odležanog, do svježeg i moje iskustvo govori da svježe nikad neće biti tako dobro kao odležano. Ja sam doma sam samo par puta probao odležati steak u marinadi i bilo je ok, ali nije to bilo to, a kao što i sam kažeš preskupa je to namirnica za previše eksperimentiranja. Sada najčešće uzimam PIK-ove maduro odležane steakove i stvarno su meni odlični kad se uzme u obzir omjer cijene i kvalitete. Probao sam uzimati i odležane iz drugih dućana, ali nisu mi bili toliko dobri. Ono što je problem s njima što ih ne pronađem dovoljno često koliko bi htio pa onda u lokalnoj mesnici dogovorim da mi oni odleže meso po želji pa ako imaš tu mogućnost i opciju to je po meni čak i najbolja varijanta.

Što se tiče začina, tu sam probao svašta jer volim dosta jake i razvnovrsne okuse, ali meni najbolje odgovara klasika jer mi se onda ne izgubi onaj izvorni okus mesa koji želim osjetiti pa tako stavljam samo krupnu sol, papar, češnjak u prahu, maslinovo ulje i koristim maslac.

E sad, što se tiče pripreme, po meni bez dodatne aparature se nikad neće napraviti vrhunski biftek ili steak kod kuće, barem ga ja kao amater nisam nikad uspio napraviti. Ja sam prvo uzeo termometar i mislim da je to već više nego dovoljna oprema za napraviti iznadprosječno dobar steak svaki puta. Isto sam ga kao i ti prvo znao zapeći na tavici i onda nakon toga staviti u pećnicu, ali u pećnicu sam ga uvijek stavljao u foliji. Termometar je bitan čisto da ne ovisiš o osjećaju nego da uvijek imaš idealnu temperaturu, bilo to medium rare, medium ili nešto treće. A ima sad stvarno jeftinih i može ih se pronaći za ispod 100 kn. To može biti malo zeznuto kad ga završavaš u pećnici (iako nove pećnice imaju i ugrađene termometre).

Frend mi ga dosta često radi samo na tavici i bude isto dobar, ali to je većinom kad je tanji komad pa se ne treba dugo peći i ne izgubi tu svoju sočnost i tu onda uvijek može mijeriti temperaturu.

Najbolji način po meni je ovaj sous vide, jer tu se dobije idealna temperatura, meso ostane sočno i tu je jako teško nešto zeznuti i uništiti meso. Onda ostaje samo pitanje načina na koji ga završiti. Ja ga najčešće završim brenerom, jer tu imam ekstremno visoku temperaturu i mogu zapeći vanjski dio jako brzo bez da podignem unutarnju temperaturu iznad one koju želim. Na tavici je isto ok jer onda mogu još dodati grančicu ružmarina i dodatno zalijevati sa maslacem, isto kao i završiti na roštilju. To onda ovisi o preferencijama kako mi se taj dan jede ili koliko imam vremena.

Evo, ovo su neka moja amaterska iskustva u pripremanju steakova, zapravo sam samo htio reći da bez barem termometra teško ćeš dobiti ono što možda tražitš u steaku jer je ta temperatura zbilja ključna, mene je isto to iznenadilo, prvo nisam vjerovao da može u pola stupnja ili u stupnju biti takva razlika.

[uredio telekineza - 22. ožujka 2022. u 10:00]
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 13.03.2021.
Poruka: 5.986
22. ožujka 2022. u 11:38

sad sam gleda to po netu, nije ni jeftin aparat, ali dobra fora, samo staviš u neku posudu i on se zagrijava vodu na potrebnu temperaturu i održava je, vakumiraš i staviš i mozak na pašu. jako zanimljivo. prvi put čujem za to.

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 21.08.2021.
Poruka: 2.268
22. ožujka 2022. u 12:10

telekineza je napisao/la:

Opazaj je napisao/la:

ja sam neki dan radio biftek doma, mislim nije mi prvi put, al ono radim ga uvijek na isti način, po par minuta svaka strana (3-4) na vreloj tavi i onda 10-15 minuta u pećnici na 250, sve ovisi o tome koliko pečeno želim.

ne volim eksperimentirat s tako skupom namirnicom pa mi ga je tako najsigurnije napravit.

mislim dobar on bude, al imate li vi prijedlog kakav, kako doma napraviti dobar steak? mislim na tehnike termicke obrade, a može i neki prijedlog kako ga marinirat i odležat

Vidi cijeli citat


Ja stvarno radim steakove i biftek dosta često, na početku sam imao problema da mi uvijek ispadne savršen (onako kako bi ga ja htio) pa mi je kvaliteta okusa varirala svaki puta, a nakon gomilu spremanja sam već uspio razviti neku konstantu da uvijek bude iznad prosječno.

Prvo što se tiče mesa, uzimao sam svašta, od odležanog, do svježeg i moje iskustvo govori da svježe nikad neće biti tako dobro kao odležano. Ja sam doma sam samo par puta probao odležati steak u marinadi i bilo je ok, ali nije to bilo to, a kao što i sam kažeš preskupa je to namirnica za previše eksperimentiranja. Sada najčešće uzimam PIK-ove maduro odležane steakove i stvarno su meni odlični kad se uzme u obzir omjer cijene i kvalitete. Probao sam uzimati i odležane iz drugih dućana, ali nisu mi bili toliko dobri. Ono što je problem s njima što ih ne pronađem dovoljno često koliko bi htio pa onda u lokalnoj mesnici dogovorim da mi oni odleže meso po želji pa ako imaš tu mogućnost i opciju to je po meni čak i najbolja varijanta.

Što se tiče začina, tu sam probao svašta jer volim dosta jake i razvnovrsne okuse, ali meni najbolje odgovara klasika jer mi se onda ne izgubi onaj izvorni okus mesa koji želim osjetiti pa tako stavljam samo krupnu sol, papar, češnjak u prahu, maslinovo ulje i koristim maslac.

E sad, što se tiče pripreme, po meni bez dodatne aparature se nikad neće napraviti vrhunski biftek ili steak kod kuće, barem ga ja kao amater nisam nikad uspio napraviti. Ja sam prvo uzeo termometar i mislim da je to već više nego dovoljna oprema za napraviti iznadprosječno dobar steak svaki puta. Isto sam ga kao i ti prvo znao zapeći na tavici i onda nakon toga staviti u pećnicu, ali u pećnicu sam ga uvijek stavljao u foliji. Termometar je bitan čisto da ne ovisiš o osjećaju nego da uvijek imaš idealnu temperaturu, bilo to medium rare, medium ili nešto treće. A ima sad stvarno jeftinih i može ih se pronaći za ispod 100 kn. To može biti malo zeznuto kad ga završavaš u pećnici (iako nove pećnice imaju i ugrađene termometre).

Frend mi ga dosta često radi samo na tavici i bude isto dobar, ali to je većinom kad je tanji komad pa se ne treba dugo peći i ne izgubi tu svoju sočnost i tu onda uvijek može mijeriti temperaturu.

Najbolji način po meni je ovaj sous vide, jer tu se dobije idealna temperatura, meso ostane sočno i tu je jako teško nešto zeznuti i uništiti meso. Onda ostaje samo pitanje načina na koji ga završiti. Ja ga najčešće završim brenerom, jer tu imam ekstremno visoku temperaturu i mogu zapeći vanjski dio jako brzo bez da podignem unutarnju temperaturu iznad one koju želim. Na tavici je isto ok jer onda mogu još dodati grančicu ružmarina i dodatno zalijevati sa maslacem, isto kao i završiti na roštilju. To onda ovisi o preferencijama kako mi se taj dan jede ili koliko imam vremena.

Evo, ovo su neka moja amaterska iskustva u pripremanju steakova, zapravo sam samo htio reći da bez barem termometra teško ćeš dobiti ono što možda tražitš u steaku jer je ta temperatura zbilja ključna, mene je isto to iznenadilo, prvo nisam vjerovao da može u pola stupnja ili u stupnju biti takva razlika.

Vidi cijeli citat

gledao sam ovaj sous vide i tko voli spremat meso ili ribu mislim da je to vrhunska stvar. ja sam češće na nekim tortiljicama, pasti i slično...najgore što imam malu kuhinjicu s 2 kola pa je borba za išta složenije pripremit za jest.

kako se bavim CBD-om i radim ulje znam vrlo dobro koliko znači stupanj manje jednu minutu na primjer, baš su ljudi na internetu objašnjavali na primjeru bifteka šta znači stupanj manje/više jednu minutu, a kamo li 5-10 stupnjeva 20 minuta. zato koristim kuhalo za rižu za raditi takvo ulje, tu sam i prvi put vidio ovaj sous vide koji drži temperaturu, ali sam gledao na stranim stranicama pa mi je bilo preskupo. Mislio sam da je to samo taj aparat koji drži toplinu, ali tu je neka skroz nova tehnika kuhanja/pečenja ili kako se već zove taj način obrade.  

volio bi jednom iznenaditi obitelj s ručkom, nekim mesom tako napravljeno sous vide tehnikom/metodom/aparaturom, mislim da je to razina više od obične kuhinje

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.253
23. ožujka 2022. u 17:48

 

Dolaze gosti pa valja goste počastit.

 

P.s sve domaća radinost tj. moje 32

Kad pitaju sto je srcu milo...sviraj ono ja te volim Slavonijo...
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 13.03.2021.
Poruka: 5.986
23. ožujka 2022. u 18:10

jebem te živote, ako šta ostane pošalji meni ostatke. da se ne baci, jbg, triba brinit za prirodu

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 06.01.2014.
Poruka: 11.335
23. ožujka 2022. u 19:26

Znate li nekog u zg da ima kobaje, kulen i seku, neki slavonski opg šta i ovdje prodaje al da je top pa i da je skuplji.

ARIZIN
ARIZIN
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.07.2012.
Poruka: 14.013
23. ožujka 2022. u 20:51

Basketas stvarno izgleda odlično, al moram priznati da su "pajceki" odlično hranjeni jer je kombinacija krtog mesa i masnoće idealna za špek i šunku ili je možda do pasmine...

Ako si tko radi domaće kobasice još ovdje i daje negdje osušiti, uvijek gledajte da je meso od starije svinje(krmača koja se više puta oprasila) jer je to meso najbolje i najbolje se suši...Za šunku i špek je najbolje ono daleko mlađe. 

 

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.253
23. ožujka 2022. u 21:30

ARIZIN je napisao/la:

Basketas stvarno izgleda odlično, al moram priznati da su "pajceki" odlično hranjeni jer je kombinacija krtog mesa i masnoće idealna za špek i šunku ili je možda do pasmine...

Ako si tko radi domaće kobasice još ovdje i daje negdje osušiti, uvijek gledajte da je meso od starije svinje(krmača koja se više puta oprasila) jer je to meso najbolje i najbolje se suši...Za šunku i špek je najbolje ono daleko mlađe. 

 

Vidi cijeli citat


250 kg.

Kad pitaju sto je srcu milo...sviraj ono ja te volim Slavonijo...
basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.253
23. ožujka 2022. u 21:46

crabtree je napisao/la:

Znate li nekog u zg da ima kobaje, kulen i seku, neki slavonski opg šta i ovdje prodaje al da je top pa i da je skuplji.

Vidi cijeli citat


Inače imam odličnu poslovnu ideju samo nemam vremena, a ni volje.

 

Dakle ideja je da napraviš nekom unaprijed npr. tebi (koji si u ZG) cijelo kolinje i ja/firma ti unaprijed kazemo koliko ces cca. čega dobit, znaš da ide sve od iste svinje po p.s-u, a moze i komadno. I onda to skladištiš i šalješ ljudima (u gradovima, koji nemaju ni podrume, duboka i sl.) tijekom godine.

 

Ne da ispadne skuplje nego ispadne tri puta jeftinije, a kad bi se neko bavio s tim mogao bi prodavat najmanje po isto cijeni ko komercijalno il i skuplje. Omjer je otprilike 1:3 da radiš ovako i kupuješ u trgovini, naravno 1 je domaće.

 

Ja to radim svojim Splićanima. Već sam im poslao tonu toga, sad im šaljem ovo. Naravno, to radim jer ih volim 32 

 

 

Možda ne izgleda puno, ali ovdje ima blizu 4kg, ali to je 1/4 svinje. Oni se raspamete, svako malo dobiju paket po 3-4-5 kg suhog mesa i tako po 3-4 puta godišnje, kako šta skidam tako im šaljem.

 

Inače cijena najvećeg šrota slanine je oko 100-110 kn, dakle ovo bi u Konzumu koštalo 450 kn.

 

Riješim im 1/4 svinje za 1000 kn, a slanina je nešto što ljudi najmanje vole. Di su šunke, vratovi, pečenice, kobasice, kulenove seke. Daš oko 1000 kn, a dobiješ mesa za 3000-3500 kn.

 

Ja stvarno puno toga jedem, a bome se i još više družim, a traje mi suho do zadnje četvrtine godine, nešto i duže  - ovisi koliko čega bude. 

 

Evo sad na ovoj plati gore sam narezao kobaju od lani. Ostalo mi još oko kilu-dve (jedino to, al opet ostalo, šunka pukne brzo 47).

[uredio basketas - 23. ožujka 2022. u 21:46]
Kad pitaju sto je srcu milo...sviraj ono ja te volim Slavonijo...