SSG79 je napisao/la:
Napoletana mora odležavati od 8-24 sata po AVPNu.
Pečenje 60-90 sekundi na 485C
Vidi cijeli citat
ne bih da iz ove teme odnosno peći za pizzu krenemo pričati samo o pizzi napoletani, ali moramo šta ćeš
tetak je otvorio pizzeriu, dobio je kontakt od mentora/tutora/učitelja kako god se kaže, od vlasnika Rumorea. da bi ti taj ajmo reći učitelj došao tebe učiti raditi pizzu, moraš dobiti preporuku, neće čovjek ići na svaki poziv. mog tetka je preporučio taj iz Rumorea. učitelj se zove Salvatore Santucci i čovjek se bavi isključivo podukom o pravljenju pizze, ne vjerujem da ima svoju pizzeriu, putuje po svijetu i uči ljude raditi pizzu. osim rumorea njegov su produkt bile i basta i prva ohara na oranicama.
kod nas je bio u dva navrata. obilazio je različite objekte s tetkom kako bi našli najbolji za novu pizzeriu, a najvažnija stvar u objektu je naravno bila peć. Preduvjet je da je peć na drva, a sad kako on zna koja je od 3 peći na drva bolja, to ne znam.
kad su izabrali, krenuli su s pizzom. prvo je naravno tijesto. Salvatoreu je tijesto uža specijalnost, prvenstveno se kuži u brašna pa voli svašta kombinirati i isprobavati.
družio sam se dosta s njim u ta dva navrata što je bio. džaba dobro tijesto, ako ne valjaju sastojci koji se stavljaju na pizzu i aposlutno sve sastojke tetak nabavlja iz italije. od pasate, šunke, par vrsta mozzarella, gljiva pa do napoletanskih i ostalih talijanskih specijaliteta tipa nduja. ukratko, sastojci su kvalitetni i isključivo talijanski.
frižideri u kojima odležava tijesto su također posebni, ne odležava se tijesto na istom mjestu gdje se hladi piva.
tijesto minimalno odležava 24 sata, ovaj kaže da je 48 savršeno, ali naravno, dosta onih loptica tijesta ode u k odnosno nisu za pripremu pizze nakon 48 sati.
peče se pizza onako kako si je naveo, do 90 sekundi maksimalno pri temperaturama koje peći na struju teško ili nikako mogu dostići.
ima raznoraznih kombinacija pizza sada kod njega, ja više volim klasične pizze, ne volim gourmet preseravanja, ali svako toliko je fora pojesti. tipa zucca & nduja, 5 vrsta sira s orasima i medom, pizza sa bresaolom i mozzarellom buratom. meni je ipak najjača marga, šunka sir ili tuna luk.
Salvatore kao i svaki Napoletanac, opasno lud za nogometom, živi za Napoli 0-24. pozna i svakog starijeg našeg igrača što je ostavio trag u Italiji, ali Rapaić mu je kaže najdraži.
a on kao on je skup. on dođe tu iz Napulja, bude 7-10 dana, platiš mu povratnu kartu, smještaj, njegov "rad" i uz to baciš jedno tisuću pizza u smeće dok ti on ne kaže "e ovo se može prodat"
[uredio Šiškaj Roža - 07. listopada 2024. u 16:07]