Tenis

Može li Hewitt smijeniti Samprasa?

Sportnet • ponedjeljak, 26.06.2000.

Je li Samprasova era gotova? Može li Henman nakon 64 godine napokon vratiti wimbledonski trofej u engleske ruke? Je li rapidno nadolazeći Hewitt rješenje pitanja "Tko će osvojiti posljednji Wimbledon u mileniju?". Pitanja su to o kojima su uživali rspravljati engleski novinari. S razlogom. Jer svake godine u ovo doba sportski svijet,napose teniski zastane i usmjeri svu pozornost prema Londonu, prema – Wimbledonu. Najstarijem, najvećem i najprestižnijem Grand Slam turniru. A na ta pitanja se počinje odgovarati danas. No, dodajmo još jedan upitnik – gdje je naš Ivanišević u cijeloj priči?

Milenijski Wimbledon ponudit će neizvjesnost. Jer, iako je Sampras branitelj naslova i iako Amerikanac još može štošta ponuditi, svima je jasno da su najbolja vremena “Pisol Petea” – prošla. Osoba koja je osvojila posljednjih šest od sedam Wimbledona (jedini poraz 1997. od Krajičeka, pobjednika te godine) na meti je svih, ili barem onih tenisača u Samprasovom dijelu ždrijeba. A kao logična zamjena nameće se zahuktali mladi Australac – Lleyton Hewitt. Znakovito je da je upravo Hewitt pobijedio Samprasa u finalu Queensa, tradicionalne uvertire wimbledonske predstave. A ždrijeb kaže da je susret Sampras – Hewitt moguć već u četvrtfinalu!

Osim Samprasa i Hewitta među najvećim favoritima su zasigurno Andre Agassi (oporavljen od lakše ozljede u Queensu), domaći heroj Tim Henman, a u prikrajku će svoju priliku vrebati i Mark Philippoussis, Patrick Rafter, Richard Krajicek i dakako Goran Ivanišević.

Osim Samprasu, najteže je Timu Henamnu. Britanska nacija je tog 25-godišnjaka opteretila ogromnim pritiskom da je teško predvidjeti kako će se “hladni dečko Tim” kroz zelenilo turnira. Uostalom, ta prolazi tek 64. godina otkako je posjednji Britanac (Fred Perry 1936) osvojio trofej “All England Lawn Tennis and Croquet Cluba”!

Ivanišević? Poslije poraza od Alberta Coste u prvom kolu Roland Garrosa Ivanišević je izjavio da nema što s takvim tenisom tražiti u Londonu. Po, prvi puta Goran je prihvatio činjenicu da je u katastrofalnoj formi. Uz akutnu igru, nedostatak samopouzdnja te pobjeda, Ivanišević če imati problema i u ždrijebu. U prvom kolu igra protiv Francuza Clementa, što ne bi smjela biti prepreka za trostrukog finalistu Wimbledona. Ali, već drugo kolo bi lako trebalo ponuditi – Tima Henmana. A, iskreno ne sjećamo se da je Splićanin uspio kada nadigrati Britanca, uglavnom je gubio... No, ni Henman nije u puno boljoj formi, na posljednjim turnirima nizao je samo poraze i to u prvom kolu! Daljnji eventualni Goranov put također bi bio uzbudljiv jer tamo su Philippoussis, Agassi, Rafter...

No, ostavimo se procjena i pogledajmo bolje kako će Wimbledon 2000 izgledati na terenu. Ivanišević otvara turnir u utorak.

Prvog dana na teren će od hrvatskih predstavnika Mirjana Lučić. Ona igra drugi meč dana na četvorki protiv Čehinje Chladkove. Mirjana je prošle godine sve iznenadila fenonomenalnim polufinalom (izgubila od Graf). No, poslije toga nije je se vidjelo na WTA Touru. Stoga, teško je očekivati sličan rasplet. No, nikad ne reci nikad. Iako, se već u trećem kolu kao njena moguća suparnica nameće prva nositeljica Martina Hingis. Zapravo prije toga Mirjana bi se mogla sučeliti sa Silvijom Talajom! Talaja je “izvukla” Rumunjku Irinu Spirleu. Jelena Kostanić će pak u prvom kolu zaigrati protiv Jugoslavenke Načuk. Iva Majoli, nije imala dovoljno dobar renking da bi ušla u glavni turnir.

U muškoj konkurenciji osim Ivaniševića nastupit će i Ivan Ljubičić, koji bi mogao proći nekoliko kola. Prvi mu je suparnik Amerikanac Alex O’Brien (prošao kvalifikacije). A zatim ide na pobjednika Novak – Pozzi. Ili drugim riječima – još jedno kolo za prolaz...

Iako je prvotno bilo najavljeno kišovito vrijeme cijeli prvi tjedan, sadašnjost pokazuje da bi se sunce ipak moglo pojaviti sredinom tjedna. Zapravo, kiša jođ ne pada, barem ne uoči prvim mečeva, ali oblaci se ponad Wimbledona samo smješkaju. A ti osmjesi su tmurni...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Tenis
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!