Nogomet

Varteks - Slaven: Bez pobjede i s dva igrača više

Goran Štimec • subota, 29.07.2000.

Razigranom i živom nogometnom predstavom otvorile su momčadi Slaven Belupa i Varteksa novu nogometnu sezonu u Varaždinu. Utakmica je počela u 20 sati, u jednoj ugodnoj ljetnoj atmosferi, po toplom i ne previše vrućem vremenu. Sudeći po prikazanom, obje momčadi mogle bi se kretati tokom natjecanja u gornjem dijelu prvenstvene ljestvice. Slaven je standardan u kvaliteti, Varteks djeluje nešto kompaktnije i čvršće, no vidljivo je da još postoji nedostatak uigranosti.

Od prve minuta Varteks preuzima inicijativu, Slaven mu je svjesno prepušta. Postavljanjem elastične obrane na nekih 25 metara od svojih vratiju gosti su uspješno odoljevali napadima Varteksa, te čekali priliku za kontre i polukontre. Iako nema izglednih prilika u samom početku utakmice, valja izdvojiti udarac Šafarića s 20-ak metara - pored gola. Nešto kasnije Sabolčki prijeti iz mrtvog kuta zdesna, a Režić isprobava udarac s nevjerojatnih 35 metara - sasvim solidno.

Najviše je tribine uzburkao Karić udarcem iz okreta u 23. minuti, efektno i popasno, ali lopta se odbija od bloka. U nastavku akcije na centaršut Sabolčkog Drobne u padu glavom puca u Solomuna.

U to vrijeme vratar Varteksa Mađarić posve je bez posla, igra se otvara tek u posljednjih pet minuta prvog dijela, izmjenjuje se nekoliko kontranapada s obje strane, a tada padaju i oba gola na utakmici.

O:1 - Gosti su poveli prvi, iz svog prvog udarca prema golu Varteksa. Bila je to 42. minuta. Dodik je primio loptu u desnom kutu gostujućeg šesnaesterca, te je prebacio na drugu stranu. Ona dolazi do Jurčeca, koji izlazi pred Mađarića, ovaj pada u prazno, te ga gostujući kapetan zaobilazi i ušetava u Varteksova vrata. U slavlju pogotka Jurčec je, po sucu Petiru, malo pretjerao, te dobija žuti karton.

1:1 - Na izjednačenje se nije dugo čekalo. Slobodni udarac za Varteks na nekih 20 metara od gola Solomuna izveo je Sabolčki. Silovito je uputio prizemnu loptu kraj živog zida, te je smjestio u donji desni kut.

Drugi dio donio je znatno življu igru. Već u 2. minuti nastavka Hrman odlično puca slijeva iz daljine u donji lijevi kut, no Solomun brani. Varteks pritišće nešto jače nego u prvih 45 minuta. U 54. minuti Šafarić je povukao izgledan kontranapad, daje desno do Sabolčkog, ovaj centrira, a Karić sa tri metra pogađa kraj već savladanog Solomuna, ali - i preko vratiju. Lopta je udarila u pod, te preskočila gredu.

U nastavku gledamo sve čudnije odluke slabog i neprincipijelnog suca Nikole Petira iz Kašine. U to vrijeme desilo se nekoliko diskutabilnih startova u kaznenom prostoru Slavena, no sudac niti svira penal, niti pokazuje igračima karton zbog simuliranja. Iz jedne takve situacije Karić izlazi s ozljedom i biva zamijenjen.

U 64. minuti dolazi do prvog isključenja kod gostiju, iz igre izlazi Renato Jurčec nakon što je zaradio drugi žuti karton nakon jednog neodmjerenog starta. Slijede dvije prilike Varteksa, propuštaju ih Sabolčki i Drobne u 73., odnosno 78. minuti. A onda, u 82. minuti, još jedno isključenje. Danijel Radiček odigrao je tek 5 minuta - ušavši u igru u 77. minuti umjesto Pere Bošnjaka, zaradio je dva kartona, najprije u 78., te i sada u 82. minuti. Dojam je - prestrogo.

No, Varteks niti s dva igrača više ne uspijeva savladati Koprivničane, napada se stihijski, bez jasne vizije, nepovezano. Šafarić u 85. minuti puca iz daljine preko gola. U sudačkom vremenu Težački odlično prima loptu prsima pred golom Slavena, ali netko čisti u posljednji tren čistu priliku. A onda, u posljednjim sekundama utakmice, Saša Bjelanović sa 5 metara pogađa gredu!

Bez obzira na dominaciju Varteksa, mirnoća i kvaliteta Slavena na kraju su bile dovoljne za neriješen ishod. Rezultat koji će sigurno više zadovoljiti goste, nego domaćine


Izjave nakon utakmice

Mladen Frančić, trener Slaven Belupa: "Zadovoljni smo osvojenim bodom, pogotovo s obzirom na situaciju u drugom dijelu kad smo ostali s dva igrača manje i kad je Varteks izrazito napadao. Znali smo kako Varteks igra, dobro smo se postavili i čekali priliku, koju smo i iskoristili. Moram reći da suđenje nije bilo na nivou kvalitete utakmice i Prve lige. Sudac nije osobito naginjao niti na jednu od strana, no remetio je ritam igre, čime je bitno umanjio konačan dojam i mogućnost igre."

Ivan Katalinić, trener Varteksa: "Slaven Belupo je nakon šest utakmica odigranih u Intertoto kupu sigurno u boljoj natjecateljskoj formi, to smo znali i prije utakmice. Mi smo imali i neke objektivne probleme, odlazak Balajića, ozljeda Kovača, kartoni Halimija... A nije nas htjela niti sportska sreća. Slaven je svoju priliku iskoristio, mi nismo znali iskoristiti dva igrača više, u tim trenucima igrali smo prenervozno i nedovoljno pametno. Rezultat se na kraju čini realan, no nas ne može zadovoljiti."

Renato Jurčec, kapetan Slaven Belupa: "Mislim da se sudac pomalo izgubio u drugom poluvremenu. Iznenađen sam svojim isključenjem, mogu samo reći da nisam tako nešto očekivao. To mi je prvo isključenje u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Isto tako, mislim da je podijeljeno previše kartona, igra nije bila toliko agresivna i gruba."

Veldin Karić, igrač Varteksa: "Nismo zadovoljni bodom, jer smo dominirali svih 90 minuta. No, nedostajalo je to zadnje dodavanje. Gol smo primili nakon naše grube greške, no znali smo se vratiti, dok nas je u drugom dijelu stisnula nervoza. Što se tiče moje ozljede, neka TV snimka pokaže da li je prekršaj postojao ili nije. Ja znam da sam udarac dobio."

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!