Nogomet

H. dragovoljac - Čakovec: U režiji Prosinečkog

Ivor Krapac • nedjelja, 30.07.2000.


Novi Zagreb je dočekao svoje prvoligaške utakmice vrlo zainteresirano. (Snimio: Bojan Brčić)

Otvaranje sezone konačno je igračima i vodstvu Hrvatskog dragovoljca donijelo povratak kući, nakon "nomadskog života" diljem Hrvatske stadion u Sigetu konačno je (donekle) osposobljen za prvenstvene utakmice naše Prve lige. Na početku sezone gost je bio novi prvoligaš NK Čakovec, koji je u ovoj utakmici svakako nosio ulogu "autsajdera". Posebno je, kao što se i očekivalo, pozdravljen debi Roberta Prosinečkog u crno-plavom dragovoljčevom dresu, a debitirao je i najmlađi prvoligaški sudac, 23-godišnji Ivan Bebek.

Na početku utakmice obje su momčadi pokušale doći do prilika bočnim prodorima i centaršutevima, u čemu su nešto uspješniji bili Čakovčani, stvorivši u 9. minuti veliku priliku - omaleni Besnik Prenga došao je do lopte u skoku, te s otprilike pet metara prebacio vrata poprilično nemoćnog vratara Stjepana Čeline. Bio je to prvi znak da gosti, unatoč igri sa samo jednim isturenim napadačem (Prenga), neće biti nimalo lak zalogaj.

Dragovoljac se nakon početne uspavanosti trgnuo, a "buđenje" je u 12. minuti inicirao Prosinečki, lijepo prešavši nekoliko igrača izborio je poziciju za udarac, no blok Čakovčana nije dopustio opasnost za vratara Perića. U protuakciji vrlo zanimljiva situacija - Prenga je došao do lopte u šesnaestercu, krenuo u dvoboj s Čelinom, došlo je do kontakta i pada čakovečkog napadača, no sudac Bebek je ostao nijem, nije čak pokazao ni uobičajeni žuti karton Prengi zbog simuliranja.


Prosinečki je odigrao kao u najboljim danima. Milano mora biti zahvalan Zajecu. (Snimio: Dražen Patarčić)

U 15. minuti nabacivanje Prosinečkog iz slobodnog udarca zamalo glavom zahvaća Čalo, a tri minute kasnije opet prijete gosti - Mario Šarić je poslao s desne strane upotrebljivu loptu, koja prelijeće cijeli šesnaesterac i dolazi na drugu stranu terena do Tomislava Kelemena, koji u trku zahvaća loptu, te tjera Čelinu na sjajnu reakciju.

U 22. minuti hrabro je, nakon duge lopte Prosinečkog za Petričevića, reagirao Ilica Perić, oštro je ušao u udarac dragovoljčevog bočnog napadača, te pritom, nažalost, zaradio neugodnu ozljedu aduktora. Na vrata je tako iznenada morao Nenad Mlinar. Srećom za njega, u slijedećih petnaestak minuta nije imao ozbiljnijeg posla, sve se svodilo na hvatanje centaršuteva domaćih igrača, te promatranje neuspješnih udaraca iz daljine. U 41. minuti bilo je, međutim, za Mlinara dosta problema, koje su mu, nespretnim namještanjem zaleđa, pripremili njegovi suigrači iz obrane. Petričević je, izbjegavši "ofsajd"-zamku, ostao potpuno sam, te krenuo prema čakovečkom golu. Kad mu se približio rezervni gostujući vratar, napadač crno-plavih je nespretno reagirao, pokušao je iznuditi jedanaesterac, ali ga Bebek dobro "čita", te ga, posve opravdano, "nagrađuje" žutim kartonom.

Do kraja poluvremena još dva pokušaja gostiju - u 43. minuti iz slobodnog udarca sa 24 metara Ribić puca snažno, ali i neprecizno, ravno u Čelinu, a u 45. minuti Brlenić opasno kreće prema vratima domaćina, ali ga pred šesnaestercem ruši i zarađuje žuti karton Anto Petrović. Iz slobodnog udarca nakon navedenog prekršaja neprecizan je bio Prenga. Ubrzo potom igrači su poslani na odmor.

Drugo su poluvrijeme ambicioznije započeli gosti. U 47. minuti u dobroj se poziciji našao Prenga, no izabire lošiju soluciju - umjesto da proigra slobodnog Kelemena sebično je pucao i potpuno promašio okvir gola. Deset minuta potom Čakovčane je potpuno izdala sreća. Nakon prekršaja na otprilike 19 metara od dragovoljčevih vrata loptu je uzeo Šarić, dobro prebacio "živi zid", no lopta ga nije htjela - odsjela je na prečki i odbila se do domaćih obrambenjaka, koji izbijanjem otklanjaju opasnost.

U 61. i 62. minuti opet prilike gostiju i nekoliko odličnih intervencija vratara Dragovoljca Čeline - najprije je dobro presjekao Kelemenov prodor, a potom je čak dvaput fantastično reagirao na pokušaje Besnika Prenge. U 65. minuti zaprijetio je i kapetan gostujuće momčadi Mladen Bubek, dobro se izborio za udarac sa 17 metara, no nije najbolje naciljao, tako da je Čelina lakoćom uhvatio loptu.


Prosinečki oboren na travu, opravdano za kazneni udarac (Snimio: Bojan Brčić)

Dvije minute potom jedanaesterac za Hrvatski dragovoljac - Prosinečki je, nakon centaršuta Petričevića, bio u dvoboju s Željkom Škopljancem, došlo je do laganog kontakta i pada "velikog Žutog", a Bebek uopće nije oklijevao, odmah je pokazao na bijelu točku. Izvođač je, naravno, bio sam Prosinečki, a rezultat je, naravno, promijenjen - 1-0 za domaćine, u 69. minuti.

Čakovčani su zaista imali pravo biti nezadovoljni, s obzirom na velik broj odličnih, ali propuštenih prilika. Nisu, međutim, ni tada posustali, u 71. minuti iskosa puca Šarić, a Čelina brani, dok u 76.minuti iz slobodnog udarca pokušava Bubek, no pogađa samo igrače crno-plavih u bloku.

Video: Prosinečki vrlo siguran egzekutor sa 11 metara

78. minuta donosi konačnu odluku - Prosinečki je dobro izigrao čakovečko loše namještanje zaleđa, krenuo prema "prestrašenom" Mlinaru i pronašao najbolje rješenje - samog Čalu, kojem iz blizine nije bilo teško poslati loptu u praznu mrežu.

Nakon toga i gostima je bilo jasno da su poraženi, pa nije više bilo toliko opasnih napada i prilika. Vrijedni su spomena samo pokušaji Šarića u 83., te Poletija minutu kasnije. Hrvatski dragovoljac je mirno očuvao vodstvo, no, ukupno gledajući, uopće nije briljirao. No, imao je Prosinečkog, a to, pokazalo se, može biti dovoljno.


Izjave nakon utakmice

Ilija Lončarević, trener Čakovca: "Ima puno stvari koje sam očekivao od ove utakmice, bila mi je dosta bitna. Osobito me zanimalo kako će moja momčad reagirati i s tim moram biti prilično zadovoljan. Istina, rezultat je nepovoljan, no mi smo stvorili puno šansi, više od Dragovoljca, a mislim da je nedostajalo malo hrabrosti i odlučnosti za postizanje pogotka. O sucu i jedanaestercu? Ne, ne bih komentirao, ne treba sada napasti mladog suca, neka suci rade svoj posao, jer smo za poraz sami krivi, nismo smjeli toliko promašiti."

Zoran Brlenić, igrač Čakovca: "Mislim da smo mogli osvojiti bod, a možda i nešto više, no Dragovoljac je zabio - mi nismo i preostaje mi samo čestitati protivniku na pobjedi."

Milivoj Bračun, trener Hrvatskog dragovoljca: "Nismo očekivali ovako čvrstog protivnika, ali smo se dosta pribojavali, jer znamo da su prve utakmice uvijek teške, jer su sve momčadi dobro pripremljene. Iskoristili smo jednu šansu i jedan "penal", pokazalo se da je to bilo dovoljno za pobjedu. Bilo nam je bitno ne primiti gol, znali smo da Čakovec neće izdržati naš pritisak."

Predrag Jurić, kapetan Hrvatskog dragovoljca: "Za početak je ova predstava bila sasvim dobra. Čakovec je bio neugodan, a ova bi nam pobjeda trebala biti dobar poticaj za nastavak prvenstva."

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Izdvojeno