Nogomet

Dunaferr - Hajduk - 2:2

Baldo Leburić • srijeda, 02.08.2000.

U početnim minutama utakmice jedni i drugi su odmjeravali snage po sredini terena. Već u 9. minuti prvu izglednu priliku imaju Mađari nakon lijepog prodora Tökölija preko desnog boka, međutim zapetljao se, te prva šansa "crvenih" pada u zemlju. Splićani odgovaraju istom mjerom, ali s urođenim plodom. Miladin prolazi desnim bokom, te dodaje za Matu Bilića, koji spretno iz okreta trese mrežu Balazsa - 0:1!

Kao što to već biva viđenim u Hajduka, koncentracija "bijelih" nakon slavlja pada i skoro biva kažnjena. Ovoga je puta nesretnik za Dunaferr bio Orosz koji se u 10. minuti našao sam ispred Pletikose, ali ga nije uspio lobati. Mađari uspostavljaju inicijativu, te u 20. minuti "vrag za bijele" - Tököli prolazi opet desnim bokom Slavena Bilića, ali ne realizira. Minutu poslije nova prinova Hajduka Božac krivo procijenjuje nabačaj, te dopušta Zavadszkome da glavom pospremi loptu iza Pletikose - 1:1.

Hajduk se ponovno diže, te u sljedećem napadu stvara gužvu unutar "domaćih 16 m", ali bez uspjeha. U 28. minuti Božac neoprezno uklizava Tököliju, da bi već sljedeći napad Hajduk ponovno poveo. Goran Sablić je izvrsnim udarcem glavom pogodio Raboczkog, a lopta se odbija do zlatnih nogu Mate Bilića koji i ovoga puta pogađa mrežu "crvenih" - 1:2. Međutim stara priča se ponavlja, te već u slijedećem napadu Tököli prolazi Jažića, Pletikosa krivo procjenjuje, ali na svu sreću ništa od cijele akcije. U 39. minuti Vik Lalić biva povučen u 16 m, ali večeras izvrsni Gallagher samo odmahuje rukom. Pletikosa ponovno krivo procjenjuje nabačaj u 42. minuti, kojeg zamalo iskorištava Zavadszky. To je bio i rezime prvog poluvremena, u kojem su Splićani lijepo dominirali terenom, ali su imali par izrazitih kikseva, pogotovo sa strane Ante Jažića, te Stipe Pletikose.

U drugom poluvremenu silovito kreće Hajduk, te u 49. minuti Musa sa negdje 25 m tjera Raboczkog na intervenciju, čime lopta odlazi u korner. Korner izvodi Musa, a Vik Lalić nepotrebno igra rukama, te zarađuje Hajdukov 2. žuti karton. U 52. minuti počinje međusobno nadmudrivanje između mađarskog napadača Attile Tökölija i splitskog vratara Stipe Pletikose. U prvom ogledu Pletikosa izvlači bolji kraj i spašava "bila vrata". Leko imitira Musu i u 53. minuti pokušava također sa negdje 25 m ugroziti Raboczkog, ali gađa po sredini vrata. U sljedećem napadu Mađari traže jedanaesterac, kao i u 63. minuti, koji je primamio više uzdaha nego ovaj prvi, jer je Ante Jažić neoprezno dotakao mađarskog napadača. Gallagher je procijenio u korist Splićana, stoga tu situaciju ostavljamo njegovoj prosudbi. Henrik Rosa pokušava lijevom nogom ugroziti Pletikosu u 68. minuti, ali bez uspjeha.

U 81. minuti Tököli opet zamalo vara Pletikosu pametnim udarcem sa lijeve strane, ali u međusobnim ogledima Pletikosa vodi 2:0. Konačno 82. minuta ili bolje rečeno minuta u kojoj je odlučena utakmica. Mate Bilić je nakon lijepe asistencije suigrača gađao donji lijevi golmanov kut, ali je Balazs Raboczky sjajnom intervencijom (vršcima prstiju) izbio loptu u korner. U 87. minuti crveni karton dobija mladi Dalibor Božac nakon što ruši zadnjeg igrača ispred Pletikose. Međusobni ogledi Stipe i Attile se nastavljaju, te u istoj minuti Pletikosa ponovno spašava matnu situaciju. Sreće nije imao u sljedećem napadu kada Attila-"bič Božji" postiže zgoditak i osigurava Dunaferru prolaz u 3. pretkolo Lige prvaka - 2:2!

Zadnju šansu ponovno ima Tököli, ali mu lopta nespretno "bježi preko noge". Moramo priznati da se Hajduk borio i dao sve od sebe, ali ipak nisu bili dovoljno čvrsti i jaki da poraze "disciplinirani" Dunaferr, te da nadoknade onaj veliki zaostatak sa Poljuda.

Utakmicu su odredila dva momenta: promašaj M. Bilića u 82. minuti, te crveni karton Božca kada se utakmica pretvorila u igru "mačke i miša", u kojoj je nažalost Hajduk igrao ulogu ovog posljednjeg...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!