Nogomet

Škotski nogomet u odlučnim danima

Bernard Jurišić, Hamish Burns • srijeda, 29.08.2001.

Škotski nogomet je nadomak svojih najvažnijih dana nakon dugo vremena. Jer ako nacionalna momčad ne osvoji najmanje tri boda u utakmicama protiv Hrvatske u subotu i Belgije u srijedu, samo najveći optimisti i sanjari moći će nastaviti živjeti škotski san o plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji narednog ljeta. Škotima nedostaju trojica standardnih igrača (Ferguson, Hendry, Gallacher), te jedan "potencijalni" (McAllister), a tamošnja javnost priznaje kako su s mnogo sreće izvukli bod u prvoj utakmici u Zagrebu. "Iz protivničkog tabora" za Sport Net piše škotski novinar Hamish Burns, koji će vam predočiti ambicije i mogućnosti, želje i strahove našeg subotnjeg protivnika u Glasgowu...

Obično se momčadi više boje gostujućih utakmica, no u Škotskoj više opreza i bojazni izazivaju Hrvati, s kojima će se škotska nacionalna momčad sastati u subotu u Glasgowu. Ovdašnji navijači mahom vjeruju da Škotska može slaviti u Bruxellesu, jer su samo velike obrambene pogreške onemogućile momčad da slavi protiv Belgije u prvom ogledu na Hampden Parku. S druge strane, Hrvatima se pridaje uloga skrivenog favorita grupe, škotski navijači svjesni su s koliko su sreće izvukli neriješen rezultat u Zagrebu u prvoj utakmici i znaju da će tih 1:1 imati malo utjecaja na subotnji ogled.

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Škotskoj će nedostajati tri vrlo važna igrača, te jedan odličan nogometaš iz prošlih sezona koji proživljava svoju drugu mladost u Liverpoolu. Riječ je o 37 - godišnjem veteranu Garyju McAllisteru kojeg je izbornik Craig Brown ponovno pokušao vratiti u nacionalni dres. Prošlo je više od dvije godine od trenutka kad su tadašnjeg kapetana škotske momčadi domaći navijači izviždali nakon poraza od Češke. McAllister se tada zakleo da više nikad neće igrati za reprezentaciju.

Od tada ovaj iskusni veznjak proživljava svoje drugo najsjajnije razdoblje u karijeri, predvodeći momčad Liverpoola do velikog broja trofeja prošle i ove sezone - engleskih Liga kupa i FA kupa, engleskog Superkupa, Kupa UEFA i europskog Superkupa. No, principijelan kakav jest, održao je svoju riječ čak i nakon ponovljenih poziva i isprika škotskih navijača prema njemu. "Upitao sam ga da li je zainteresiran zaigrati ponovno za reprezentaciju, odgovorio mi je da ostaje pri svojoj ranijoj odluci. Odmah sam mu rekao da poštujem njegovu odluku", priznao je Brown.

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

McAllisterova odluka znači da Brown neće imati pravu zamjenu za mladog kapetana Glasgow Rangersa Barryja Fergusona. Taj 23 - godišnjak dokazao se u najjačem društvu, ali je već nekoliko tjedana ozlijeđen i nije spreman za utakmicu protiv Hrvatske. Igrač koji će ga vjerojatno zamijeniti je Colin Cameron, koji je prošlog tjedna iz Heartsa prešao u Wolverhampton. Cameron je postigao tri pogotka u četiri prve prvenstvene utakmice za Hearts i zadovoljio Browna u nedavnoj prijateljskoj utakmici protiv Poljske.

Još jedan igrač koji je zaslužio igranje u najjačoj momčadi protiv Hrvatske je Barry Nicholson iz Dunfermlinea, koji je odigrao odlično na desnoj strani u svoj debiju za Škotsku protiv Poljske. Brown ima malo igrača koji mogu odigrati na toj poziciji, što također ide Nicholsonu u prilog. U svojoj uobičajenoj ulozi središnjeg veznog igrača bit će Paul Lambert iz Celtica, vjerojatno najtalentiraniji škotski igrač. On je prošlog tjedna pomogao svom klubu da dosegne Ligu prvaka po prvi put u povijesti i igra bolje nego ikad.

Kao i obično, Škotskoj nedostaje pravi profilirani napadač, ali "oživljavanje" Scotta Bootha moglo bi riješiti Brownove dileme. Booth je bio vrlo talentiran kao junior, ali se potom izgubio u prosječnosti. Bio je gotovo zaboravljen, ali pažnju izbornika ponovno je privukao dobrim igrama za nizozemski Twente.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

On bi trebao igrati uz Dona Hutchinsona iz Sunderlanda, koji rijetko razočara škotske navijače. Prije godinu dana prvi napadač bio je Billy Dodds, kojeg sad vrlo vjerojatno čeka klupa za pričuve. Odigrao je tek nekoliko minuta za Glasgow Rangerse ove sezone i samopouzdanje mu je na niskoj razini.

Također, tri su velika pitanja u obrambenoj formaciji momčadi za Hrvatsku. Utjecajni kapetan, škotski "Braveheart" Colin Hendry je kažnjen s tri utakmice zbog udaranja laktom igrača San Marina. Iako nije brz kao što je bio nekoć, njegov autoritet u momčadi je neupitan. U njegovom odsustvu, škotsku obrambenu trojka će vjerojatno činiti Matt Elliott (Leicester), Christian Dailly (West Ham) i David Weir (Everton).

Škotski igrači znaju da bi im pobjeda protiv Hrvatske značila izjednačavanje na tablici s Belgijom prije utakmice u srijedu i svakako će biti motivirani i podržani bučnim navijanjem s tribina da napadnu protiv Hrvatske od prve minute. Ali, navijači će morati biti strpljivi, posebno ako hrvatski izbornik Mirko Jozić govori istinu kad kaže kako bi Hrvatska bila zadovoljna i s bodom u Glasgowu.

Vjerojatan sastav: Neil Sullivan - David Weir, Matt Elliott, Christian Dailly - Barry Nicholson, Colin Cameron, Craig Burley, Paul Lambert, Dominic Matteo - Don Hutchinson, Scott Booth.

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 915:1+1419
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!