Rukomet

Metković bez kažnjenih igrača do pobjede u Rijeci

Davor Sajko • subota, 29.09.2001.

Uzbudljiva i skandalozna završnica obilježila je kraj prošlogodišnjeg prvenstva kada se Zagreb po deseti puta okitio naslovom prvaka Hrvatske. Ovog vikenda započinje 11. prvenstvo Hrvatske za rukometaše, a čast da prvi istrče na parket imat će igrači Medveščaka i Umaga u Zagrebu. Ove je sezone HRL (Hrvatska rukometna liga) sastavljena od 16 momčadi što je u odnosu na prošlu sezonu proširenje od četiri momčadi, te neće biti play-off na kraju sezone. Možda je najzanimljiviji susret 1. kola onaj u Rijeci gdje je Metković Jambo unatoč tome što je nastupio bez svojih standardnih prvotimaca uspio savladati domaći Zamet, dok je najveći ovvogodišnji suparnik Metkovčana Zagreb slavio u Ivancu protiv EKOL Ivančice.

Podsjetimo, nezadovoljni sudačkim odlukama, igrači Metković Jamba napustili su parket u zagrebačkoj Kutiji šibica u posljednjoj utakmici finala prvenstva pri vodstvu Zagrebaša, te se više nisu željeli vratiti na parket što je bilo dovoljno sucu da prekine utakmicu, a Zagreb počne s slavljem. Epilog - svi igrači Metkovića kažnjeni su s dvije utakmice neigranja, dok je trener Metkovčana, Ivica Obrvan, dobio kaznu od šest mjeseci zabrane vođenja momčadi.

Međutim, početkom ljeta u hrvatskom se rukometu štošta dogodilo tako da je odlukom EHF-a Zagreb ostao bez očekivanog nastupa u Ligi prvaka zbog neplaćenih obveza prema krovnoj europskoj rukometnoj instituciji, dok je u jednom trenutku Metković Jambo bio drugoligaš nakon rigorozne kazne Hrvatskog rukometnog saveza. U međuvremenu kazne su smanjene, te je Metković opet prvoligaš.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Osim zabrane igranja u eurokupovima u predstojećoj sezoni Zagreb se morao suočiti valom odlaska zbog neisplaćenih plaća i premija svojim igračima, a i na klupi je došlo do promjene. Uspješnog Linu Červara zamjenio je Nino Marković, a klub su napustili Kelentrić, Džomba, Kljajić, Špoljarić, dok je prošlogodišnje varaždinsko pojačanje Blaženko Lacković pred Arbitražnom komisijom zatražio raskid ugovora s Zagrebom. Osim odlazaka Zagreb je uspio dovesti nekoliko igrača. Iz Rijeke se u metropolu preselio perspektivni Renato Sulić, dok je hrvatski prvak dobio još jednog Makedonca, Aleksandra Jovića. U klub se također vratio i vratarska legenda Mirko Bašić.

Kod Metkovaca došlo je do suprotnog efekta. Bez obzira na poraz u doigravanju za prvaka Hrvatske u klub nije došlo do osipanja. Metkovci su tako po prvi puta u novu sezonu ušli s jačom ekipom nego Zagrebaši, međutim to će biti potrebno i dokazati na parketu. Vratio se Vladimir Jelčić, unatoč sporazumu između dva vodeća čovjeka Zagreba i Metkovića (Gobac i Jambo), iz Zagreba se u Metković "spustili" Neno Klajić i Denis Špoljarić. Ostali su Metkovci bez svoja dva prva vratara Jerkovića i Valtera Matoševića, međutim iz splitskog je Brodomerkura došao Vladimir Vujović i tako "pokrpao" nastalu prazninu.

Teško je zamisliti da će bilo koji klub moći pratiti naprijed navedeni dvojac, te će se pitanje prvaka zasigurno rješavati između Zagreba i Metkovića. Nakon 30 kola biti će poznat prvak, dok će se u donjem domu tablice odvijati borba za opstanak. Tri posljednjeplasirane momčadi igrat će protiv tri prvaka drugih liga u tri turnira kroz pet kola. Tri najuspješnije momčadi osigurat će nastup u 1. HRL, dok će se preostale tri ekipe morati zadovoljiti nastupom u drugoj ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Rukomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!