Ostali sportovi

MLB: Počinje "World Series"

Tomislav Pacak • subota, 27.10.2001.

Dugačka sezona Major League Baseball došla je vrlo blizu svom kraju, danas navečer u Arizoni počinje World Series, finale MLB u kojem će Arizona Diamondbacks pokušati skinuti s trona New York Yankeese. Svjetska Serija je jedan od četiri najzanimljivija sportska događaja u SAD-u, uz Super Bowl, finale NBA i Stanley Cup finale, pa će Sport Net redovito pratiti svaki dvoboj D-Backsa i Yankeeja.

"Oni su dinastija. Učinili su toliko impresivnih stvari. Ako pobijediš Yankeese, pobijedio si najbolju momčad u baseballu", izjava je igrača Arizone Craiga Counsella, izjava koja dovoljno govori o veličini momčadi iz New Yorka. Po trideset i osmi put NY Yankees igraju u World Series, 23 puta više nego ijedna druga momčad, a čak 26 finala završili su trijumfalno. Tako je bilo i zadnje tri sezone, kada je New York prilično lagano prošetao pored San Diego Padresa (1998, 4-0), Atlanta Bravesa (1999, 4-0), te prošle godine protiv sugrađana, New York Metsa (tzv. Subway Series, 4-1).

Tih 26 naslova New York Yankeesa dovoljni su za naslov najveće, najslavnije momčadi, ne samo baseballa, već uopće sporta u SAD-u, možda i na svijetu. Njihovi ovogodišnji protivnici Diamondbacksi su momčad osnovana tek prije četiri godine, pa ne treba govoriti na čijoj je strani tradicija, slava, iskustvo i druge stvari koji čine Yankeese toliko respektabilnima. Štoviše, kada su NY Yankees počeli igrati baseball, Arizona još nije bila savezna država SAD-a.

No daleko od toga da D-Backsi nemaju izgleda u finalu, Arizona je u kratkom roku skupila puno iskusnih, kvalitetnih i dobrih igrača, koji su to pokazali i u ovogodišnjem playoffu. Prva utakmica se igra u subotu na Bank One Ballparku, stadionu D-Backsa, a kao i obično, najvažniji su izbori pitchera (bacača). Tako će u prvoj utakmici za Arizonu startati Curt Schiller, koji je imao sjajnu sezonu (22-6, prva sezona s više od 20 pobjeda), a u playoffu je još neporažen (3-0). Protiv njega na teren će izaći Mike Mussina, vrlo skupo pojačanje Yankeesa, koji je također neporažen u doigravanju (2-0).

U drugom susretu za New York će startati Andy Pettitte, MVP finala American Leauge, u kojem je sjajnim bacanjima u potpunosti zaustavio najbolju momčad regularne sezone, Seattle Marinerse. Protiv njega bacati će odlični Randy Johnson, koji će, kao i Schiller, biti pod velikim pritiskom pobjede u prva dva susreta, jer je poznato da je Yankee Stadium neosvojiva tvrđava za protivnike. Osim respekta koji New York izaziva kod protivnika, momčad Yankeesa nema izrazitu kvalitativnu prednost u odnosu na D-Backse, pa bi ovogodišnja Svjetska Serija mogla biti zanimljivija od onih u prošlih par sezona, barem rezultatski. Konačni pobjednik ? Iako je Arizona jaka, iskreno, zar itko sumnja...

Raspored:
Prva utakmica : Yankees kod D-Backsa, 27.10.
Druga utakmica: Yankees kod D-Backsa, 28.10.
Treća utakmica: D-Backs kod Yankeesa, 30.10.
Četvrta utakmica: D-Backs kod Yankeesa, 31.10.
*Peta utakmica: D-Backs kod Yankeesa, 1.11.
*Šesta utakmica: Yankees kod D-Backsa, 3.11.
*Sedma utakmica: Yankees kod D-Backsa, 4.11.
* = eventualno

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!