Ostali sportovi

NFL: Komentar, poredak i statistika sezone

Tomislav Pacak • utorak, 08.01.2002.

Slika 1 od 1.

Utakmicom Baltimorea i Minnesota završen je regularni dio natjecateljske sezone National Football League, u kojoj je odigrano 17. kola, a koja je trajala tjedan dana duže od predviđenog zbog nesretnih napada na New York i Washington D.C. Netom završena sezona potvrdila je neke momčadi kao konstantne sile u footballu (St. Louis prije svih), otkrila je neke nove talente, donijela puno odličnog nogometa, i prije svega - puno iznenađenja, kako pozitivnih, tako i onih negativnih.

Među takve svakako spadaju Denver Broncosi (8-8) i Tennessee Titansi (7-9), momčadi za koje bi malo tko predvidio da ne neće uhvatiti ni playoff, zapravo, mnogi su očekivali da će dvije momčadi voditi glavnu riječ u doigravanju. Međutim, i jedni i drugi odigrali su lošu sezonu, daleko ispod očekivanja, pa više nisu mogli ni očekivati. Titanse je uništio težak raspored, te vrlo loša forma Eddiea Georgea, dok su Broncose prorijedile ozljede, i uzrokovale nekonstatnu formu.

Ništa manje neugodno nisu iznenađeni ni navijači Indianapolisa (6-10) i Minnesote (5-11), još dvije momčadi koje su smatrane sigurnim putnicima u playoff. No dvije ofenzivne mašine nisu imale baš nikakvu pomoć obrane, a ni njihovi toliko hvaljeni napadi nisu funkcionirali kako je to bilo zamišljeno. I na kraju liste tih "iznenađenja" nalazi se New Orleans (7-9), čiji su navijači očekivali da Saintsi mogu doći čak do Super Bowla, koji se igra upravo u njihovom gradu. Očekivanja očigledno nisu bila realna, Saintsi su izgubili čak devet puta ove sezone, svjetla točka im je tek pobjeda protiv najbolje momčadi lige, St. Louisa.

No ako su sve ove momčadi neugodno iznenadile, lista onih koji su bili "pozitivni" je još duža. Tako npr. nitko nije vidio New England (11-5) u doigravanju, pogotovo nakon 0-2 starta, ali onda su Patriotsi doživjeli, kasnije se pokazalo, "sreću u nesreći". Ozljedio im se startni QB Drew Bledsoe, kojeg je zamjenio neiskusni Tom Brady. Ovaj se uskoro nametnuo kao odlični QB, s osobinama pravog lidera i pobjednika, pa je do kraja sezone New England zabilježio učinak od 11-3, osvojio AFC East, a Brady je izabran za Pro-Bowl utakmicu.

Iako se znalo da Pittsburgh (13-3) ima dobru ekipu, nitko nije očekivao da će Steelersi biti najbolja momčad konferencije. Pa ipak, jedna od najslavnijih ekipa lige tu titulu je itekako zaslužila, sa 13 pobjeda, među kojima i dvije protiv prvaka Ravensa. QB Kordell Stewart preporodio se ove sezone, sjajno igra i Jerome Bettis, dok je obrana ponajbolja u ligi, pa takav Pittsburgh ima realne šanse da otputuje u New Orleans na Super Bowl. Chicago (13-3) je možda i najugodnije iznenađenje sezone, momčad koja je prošle godine jedva skupila par bodova osvojila je NFC Central, također im je najjači dio momčadi granitna obrana, dok je napad - adekvatan, nerijetko i bolji od toga.

San Francisco (12-4) je još jedna momčad slavne prošlosti, no od koje se nije puno očekivalo ove godine. S tim se nisu složili i sami 49ersi, odigrali su sjajno, predvođeni QB-om Jeffom Garciom i WR-om Terrellom Owensom puni optimizma putuju u Green Bay na utakmicu prvog kruga. Upravo je Green Bay (12-4) jedna od momčadi koje su odigrale sezonu upravo sukladno svom renomeu, dakle - odličnu. QB Brett Favre imao je još jednu sjajnu sezonu u svojoj bogatoj karijeri, i njegovo će iskustvo biti glavni adut Packersa u playoffu od kojeg mnogo očekuju.

Miami (11-5), NY Jets (10-6), Oakland (10-6) i Philadelphia (11-5) također su bili više-manje konstantni, pa svoju objektivnu kvalitetu nisu propustili pretvoriti u nastup u playoffu. Tampa Bay (9-7) i Baltimore (10-6)odigrali su pomalo ispod očekivane razine, no ipak dovoljno dobro za doigravanje, gdje će biti velika opasnost za svakoga, uzevši u obzir tradicionalno sjajne obrane tih ekipa, pogotovo u playoffu. I za kraj, treba skinuti šešir pred fantastičnom sezonom St. Louisa (14-2), koji je slavio 14 puta i u svakom dvoboju pokazao svoju snagu.

Znalo se i prije sezone da će "The greatest show on Earth" napad biti najbolji u ligi, no pitanje je bila obrana koja ih je prošle godine koštala obrane titule. Ipak, puno ljetnih promjena u tom segmentu momčadi djelovalo je pozitivno, pa Ovnovi uz najbolji napad imaju i jednu od najčvršćih obrana lige, i kao takvi u playoff ulaze kao najveći favoriti. Upravo iz St. Louisa dolaze dva glavna kandidata za MVP naslov, QB Kurt Warner i RB Marshall Faulk.

Warner je bio uvjerljivo najbolji QB u NFL, predvodi ligu u svim važnijim kategorijama - 4830 yardi pasinga (drugi najbolji učinak svih vremena), 36 TD dodavanja i QB rating (nevjerojatno komplicirana američka formula za izračunavanje učinkovitosti quarterbacka) od 101.4. Warnera slijede Peyton Manning (4131 yarda pasinga), Brett Favre (3921 yarda pasinga, 32 TD dodavanja), Jeff Garcia (32 TD dodavanja, QB rating 94.8), te Oaklandov Rich Gannon s QB ratingom od 95.5.

Najviše istrčanih yardi ima fullback Kansas Citya Priest Holmes (1555 yardi), slijede ga Curtis Martin (NY Jets) sa 1513 yardi i Stephen Davis (Washington) sa 1432 yarde rushinga. Arizonin receiver David Boston uhvatio je 1598 yarde, a u leđa mu na listi najboljih receivera gledaju Marvin Harrison (Indianapolis) sa 1524 yarde te Terrell Owens (49ers) sa 1412 yardi. Ukupno najviše TD-a ima Marshall Faul (21), koji je 12 puta istrčao za touchdown, a devet puta uhvatio Warnerova dodavanja, dok su daleko iza njega ostali Owens i Shaun Alexander (Seattle) sa po 16 TD-a.

Konačni poredak nakon 17. kola:
AFC East: New England 11-5, Miami 11-5, N.Y. Jets 10-6, Indianapolis 6-10, Buffalo 3-13
AFC Central: Pittsburgh 13-3, Baltimore 10-6, Cleveland 7-9, Tennessee 7-9,Jacksonville 6-10, Cincinnati 6-10
AFC West: Oakland 10-6, Seattle 9-7, Denver 8-8, Kansas City 6-10, San Diego 5-11
NFC East: Philadelphia 11-5, Washington 8-8, N.Y. Giants 7-9, Arizona 7-9, Dallas 5-11
NFC Central: Chicago 13-3, Green Bay 12-4, Tampa Bay 9-7, Minnesota 5-11, Detroit 2-14
NFC West: St. Louis 14-2, San Francisco 12-4, New Orleans 7-9, Carolina 1-15.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!