Košarka

Cibona VIP - Partizan: "Crno-beli" izgorili u "paklu"...

Ivan Varat • četvrtak, 31.01.2002.

Cibona VIP je ostvarila uvjerljivu pobjedu protiv velikog rivala iz bivše države, beogradskog Partizana u dvanaestom kolu Eurolige. Ovo je treći uzastopni uspjeh "cibosa" u Euroligi nakon pobjeda nad Oostendeom i Uralom s kojim su teoretske šanse za prolazak u daljnji krug natjecanja ostale otvorene, dok gosti za taj naum moraju ostvariti dvije pobjede u preostala dva kola.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Košarkaši Cibone pružili su odličnu partiju i na krilima, nakon dugo vremena, prepunog Draženovog doma i fenomenalnog Josipa Sesara doslovno ponizili "crno-bele". Sve pozitivno što su svojim bučnim navijanjem napravili Bad Blue Boysi i tako uvelike pomogli svojim ljubimcima, zasjenili su incidentima poslije utakmice, a sve je moglo postati i potpuno crno da su suci prekinuli utakmicu, a za što je nedostajalo stvarno malo.

Početak susreta donio je nevjerojatno nadahnutu igru domaćih košarkaša i totalnu izgubljenost gostiju koji se kao "bez glave" u početnih pet minuta srljali parketom. Josip Sesar je tada najavio svoj show, a Cibona je već u trećoj minuti imala +12 (16:4). Odličnim šutom za tri Sesara i Mamića prednost je u šestoj minuti narasla i na 24:10, a ta prva dionica završila je sa +15.

U drugoj četvrtini gosti su se očigledno aklimatizirali na početni huk iz gledališta i zaslugom prgavog Veselina Petrovića sa dvije trice u 14. minuti došli na samo šest poena zaostatka (39:33). Tada su gosti i najviše ugrozili Cibonino vodstvo u cijeloj utakmici. Ubrzo nakon toga prvi puta je kapetan Cibone Nikša Prkačin uzeo mikrofon u ruke i pokušao smiriti navijače jer su suci zbog konstantnog bacanja upaljača, kovanica, olovaka, petardi i kamenja zaprijetili prekidom utakmice. Uslijedila je zatim tricaška serija domaćih (tri trice Kusa i jedna Mamića) i Cibona je ponovno odmakla iz "crne rupe" na +15 (54:39).

Uz konstantnu kišu upaljača i kovanica, uletila je tada u 18. minuti susreta kod velikih +17 (56:39) na parket i jedna baklja koja je zamalo zapalila reklamni pano, suci su ponovno na kratko prekinuli susret, a Sesar je sada bio taj koji je pokušao smiriti navijače jer sve je moglo pasti u vodu, pa čak i odličan šut "cibosa" za tri (10-16) i prevlast u skokovima u briljantnom prvom poluvremenu "vukova".

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

U nastavak susreta suci su krenuli sa strogom tvrdnjom - još jedan upaljač i utakmica se sto posto prekida. Sesar je ponovno bio glasnogovornik, ali ovaj put i sa uspjehom jer u drugom poluvremenu navijači su se smirili i koncentrirali samo na bučnu podršku. Treća dionica završila je sa +15 (75:60) iako je ta prednost mogla biti i manja da je nekoliko tricaških pokušaja Šćepanovića završilo u obruču, a bilo je blizu.

Posljednja četvrtina mogla je biti kobna za domaću momčad jer su prvi poen (trica Mamića) u tom dijelu igre postigli tek nakon pet minuta igre. Srećom, obrana je funkcionirala tako da su gosti za to vrijeme ubacili samo četiri koša. Da se i definitivno proglasi junakom susreta Sesar se pobrinuo tri minute prija kraja kada je košem i tricom za 83:68 i definitivno riješio pitanje pobjednika.

Osim odličnog napadačkog dijela Cibonine igre (ukupni šut 57; trica 12-26), spomenuti treba i borbenu i požrtvovnu obranu, a posebno se mora istaknuti da su Mamić i Mance zaustavlili opasnog Vladu Šćepanovića koji je postigao 17 poena, ali uz šut 5-14 i uz samo jednu tricu u nastavku (ukupno tri). Također Nikša Prkačin je obavio veliki posao ispod koša u dvoboju sa Stanojevićem koji je hendikepiran bio na početku drugog poluvremena kada je zaradio četvrtu osobnu pogrešku. Sve u svemu, Cibona već dugo nije pružila ovako dobru predstavu i sigurno je da što se približava kraj sezone, "cibosi" igraju sve bolje...

Jasmin Repeša, trener Cibone VIP: "Publika je bila naš šesti igrač što se vidjelo na samome startu utakmice kada se gosti jednostavno nisu snašli i nisu izdržali pritisak publike. Odigrali smo vrlo kvalitetnu utakmicu svih 40 minuta uz nekoliko crnih minuta što je i normalno. Mislim da smo sada dokazali da i na ostalim susretima Eurolige zaslužujemo podršku naših navijača. Htio bih dodati da mi je žao zbog ovog incidenta s trenerom Vujoševićem."

Josip Sesar: "Pribojavali smo se ove utakmice jer je Partizan jak na centarskim pozicijama, baš na mjestu gdje smo deficitarni. Uspjeli smo ih razvući najviše zahvaljujući Kusu koji je odigrao bez greške. Njihov centar Stanojević napravio je tri osobne već u prvom poluvremenu, što nam je olakšalo posao pod koševima, a njihov najbolji igrač Šćepanović nije u drugom dijelu ništa mogao pogoditi."

Jovo Stanojević (Partizan): "Cibona je igrala puno bolje od nas, pogotovo jer je naša obrana bila katastrofalna. Osim utakmice neću ništa komentirati, no sve ovo ostalo je, srećom, snimljeno kamerom."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!