Nogomet

Varteks - Hajduk: Mađarić "zaključao" svoja vrata

Marko Breljak • subota, 23.02.2002.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Glavno pitanje koje je nakon subotnjeg derbija mučilo navijače obje momčadi, i Hajduka i Varteksa, bilo je mogu li biti zadovoljni ishodom. Obje momčadi imale su svoje prigode koje nisu iskoristile i na kraju osvojile po bod. Time bi najviše mogao profitirati Zagreb, naravno ako u nedjelju svlada neugodnu Rijeku. No gledatelji u Varaždinu su vidjeli jedan pravi derbi, utakmicu puna tempa, ali je, svojstveno derbijima, bilo poprilično nervoze i dosta rastrganosti u igri obaju sastava. No prigoda nije nedostajalo tako da je pravo čudo kako je na kraju završilo bez pogodaka.

Vartreks je krenuo nešto rezerviranije, pomalo u strahu, dok su Splićani uglavnom pritiskali. No od prve sekunde se vidjelo da će to biti obostrano otvorena utakmica. Prvu pravu prigodu imao je Bjelanović, kada je u 21. minuti, sa Jančevskim krenuo sam prema Sabliću i Pletikosi. Saša ulazi u 16-erac, puca špicom kopačke, ali ravno u Pletikosu. Možda je mogao i bolje, ili pak ranije uputiti loptu do zimskog pojačanja Varteksa, Igora Jančevskog. S druge strane je na dodavanje Bošnjaka opasno zaprijetio Đolonga, no njegov udarac je Mađarić odlično obranio. U 29. minuti dogodila se prva sporna situacija. Kombinacija na malom prostoru Mukaja i Mumleka, u šansu je izbacila Bjelanovića. Prvog strijelca Varteksa pri pokušaju udarca ruši Štimac, no Marić ostaje "nijem". Pred kraj poluvremena oslobodili su se domaćini pritiska, zaigrali otvorenije, a milimetri su ih dijelili od pogotka u 42. minuti. Mumlek je iz skraćenog kornera uposlio Režića na rubu 16-erca, a nakon njegovog oštrog udarca se lopta od jedna pa od druge stative odbila van gola. Nedugo nakon toga sudac je odsudio kraj prvog dijela.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

U nastavku gledamo sličan nogomet, ponovo obostrano otvoren, sa dosta prigoda, ali ponovo bez realizacije. Prvu prigodu imao je Erceg, koji se našao sam pred Mađarićem, no vratar Varteksa ubilježio je svoju drugu veliku obranu. Nakon toga su u duelu Režić i Andrić, a ovoga puta Splićani traže jedanaestrac. Zatim Drobne nogom puca pored gola, pa Režić prijeti glavom, a na drugoj strani je Mađarić ubilježio svoju treću veliku obranu, ovoga puta obranivši udarac Bošnjaka iz blizine. Nedugo zatim Danijel Mađarić obranio je još jedan "zicer", prometnuvši se u junaka susreta.

Od 64. minute u igri je i Veldin Karić, još nedovoljno spreman za svih 90 minuta. Upravo on još je jednom pogodio okvir gola. Pucao je lijevicom sa ruba 16-erca, a lopta je odsjela u "spojnici" Pletikosinog gola. Visoki tempo se nastavlja, skcije se redaju s obje strane, obje momčadi djelovale su poput "boksača" koji se sprema zadati ili primiti odlučujući udarac. No on nije stigao do kraja utakmice. Mogli bi još izdvojiti i 89. minutu, kada je nakon jednog prekida u kaznenon prostoru Hajduka srušen Bjelanović. A to je sasvim dovoljno da se na Marićevo dijeljenje pravde stavi upitnik.

Oba trenera su, poput gledatelja, nakon utakmice bili i zadovoljna i nezadovoljni, sa konstatacijom da je u igri još dosta bodova, te da se borba nastavlja dalje. No, i jednima i drugima bilo vrlo nezgodno da "pjesnici" sutra pobijede Rijeku. A oba ključna aktera nedjeljnog derbija, i Katalinić i Kranjčar, viđeni su u subotu na Varteksu, zajedno sa brojnim drugim velikim "facama" hrvatskog nogometa.


Branko Janžek: "Hajduk je bio bolji u prvom dijelu utakmice, bolje ušao u susret, a Varteks je kako je susret odmicao imao više od igre, imao i nekoliko izglednih prigoda. Tako da je Po meni je ipak ovaj ishod najrealniji. Imali smo dosta problema sa sastavom proteklih dana, tako da su uskočili prinove Jančevski i Gregorićem, s kojima sam zadovoljan, ali od njih se nije moglo očekivati previše u prvom susretu. Mislim da prvenstvo još nije gotovo, a to je pokazala i današnja utakmica i rezultata iz Šibenika i mislim da će do kraja prvenstva biti još ovakvih rezultata."

Slaven Bilić: "Žalim za našim propuštenim prigodama. Varteksove šanse djelovale atraktivnije, imali su i dvije vratnice, no mislim da su naše šanse bile izrađenije, čišće, te mislim da je Hajduk bio bliže pobjedi. No ništa još nije gotovo, i mislim da Zagreb, čak i da sutra pobijedi, neće biti ništa bliže naslovu."

Zoran Ivančić: "Na kraju je neriješeno najrealnije. Obje momčadi su imale svoje prigode, i mogli smo slaviti i mi i oni. Bila je to prilično nervozna utakmica, što je i razumljivo jer nam je susret puno značio. Zadovoljni smo jer je i Dinamo igrao neriješeno, a sutra ima i Zagreb tešku utakmicu, tako da još uvijek ostajemo u utrci za naslov."

Srđan Andrić: "Potpuno otvorena utakmica, visokog tempa, tako da čudi kako je završilo 0:0. Mi smo imali nekoliko svojih šansi, oni dvije stative, pa je na kraju ishod realan. Zagreb bi tako sutra mogao steći veliku prednost, no Rijeka je opasan protivnik i neće im biti lako."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!