Korea/Japan 2002

Brazil - Turska: Carioce nadmudrili Turke

Bojan Purić • ponedjeljak, 03.06.2002.

Turci, ohrabreni senzacijama u dosadašnjem tijeku Mundiala, krenuli su u ovu utakmicu željeći sva tri boda. No, Brazil nije dopustio iznenađenje. Carioce su neposredno uoči utakmice ostali bez svog kapetana Emersona, koji se ozljedio na treningu - kao vratar! Naime, Emerson se bacao za jednim udarcem Roberta Carlosa i pritom iščašio rame.

Brazil je rano preuzeo inicijativu, dok se Turska orjentirala na brze protunapade. U 39. minuti Ronaldo centrira, Rivaldo lukavo puca s par metara, a živopisni čuvar mreže crvenih, Rüştü jedva spašava svoju momčad od pogotka. Bila je to najizglednija u nizu prigoda za Brazil.

No, onaj tko propusti svoje prilike, obično primi pogodak. U sudačkom produžetku prvog poluvremena, Bastürk je na sredini terena zahvatio dosta prostora, te prekrasnom dijagonalom pronašao natrčalog Hasana Şaşa, koji snažnim udarcem iz blizine "buši" iznenađenog Marcosa.

Raspjevani turski navijači su u poluvremenu priredili "feštu", no utihnuli su nedugo nakon početka druge dionice. Brazilci su uzvratili turskim "oružjem", protunapad je izrežirao Rivaldo, odlično asistirao Ronaldu, koji u padu zahvaća loptu i "razoružava" Rüştüa - 1:1.

Ovo kao da je bio znak za potpuni angažman Brazilaca, koji sve karte bacaju na napad. Turci ne priređuju napadačke akcije, zadovoljni i bodom. No, on im nije bio suđen. Tri minute prije kraja Alpay je srušio natrčalog jokera Luizáa, "zaradio" crveni karton i skrivio jedanaesterac. Rivaldo je sigurnim udarcem preokrenuo rezultat. Strijelac pobjedničkog pogotka se na kraju utakmice poslužio i ne baš korektnim, ali vrlo lukavim "štosom", iskoristivši tursku nervozu. Spremao se izvesti udarac s kuta, kad ga je u nogu napucao Hakan Unsal. Rivaldo je "unio dramske elemente", uhvativši se za lice, a sudac Kim je "nasjeo" i poslao i drugog Turčina pod tuš.

Brazil je tako došao do zaslužene pobjede, te sigurno brodi prema prvom mjestu u skupini C.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Korea/Japan 2002
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!