Nogomet

Vlado Bilić: Kamerun ili Arabija do iznenađenja

Branimir Korać • četvrtak, 23.05.2002.

Skupinu E Svjetskog prvenstva predstavit će nam Vlado Bilić, novi sportski direktor Osijeka. Zanimljiva su i njegova razmišljanja za moguće osvajače Svjetskog prvenstva.

Koji su vaši favoriti za osvajanje naslova svjetskog prvaka?

U svakom slučaju Francuska, koja ima izuzetno dobru momčad, standardnu, stabilnu, s prepoznatljivom igrom, ali tu su uvijek neugodni Talijani, Nijemci, Španjolci, pa i naša reprezentacija.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Skupinu E Svjetskog prvenstva predstavit će nam Vlado Bilić, novi sportski direktor Osijeka. Bilić je rođen 1955. godine u Studencima, blizu Imotskog, a kao nogometni vratar ponikao je u osječkom Grafičaru, te je branio za još dva osječka kluba, Elektru i LIO. Prije 15-ak godina stigao je u NK Osijek, zbog ugleda koji je stekao kao specijalist za obranu jedanaesteraca. Karijeru je završio u prvom prvenstvu Hrvatske 1992. godine, kad su Osječani pod vodstvom Stjepana Čordaša bili treći, a u klubu je zatim preuzeo treniranje vratara.

Pod paskom Vlade Bilića izrasli su odlični vratari Žitnjak, Perić, Šušnjara, Galinović, Malovan... Prvi se puta kao glavni trener Osijeka pojavljuje 1993. godine, u tandemu s Goranom Popovićem. Diplomirao je na Višoj trenerskoj školi u Zagrebu, a Ivo Šušak ga je za izborničkog mandata u mladoj reprezentaciji do 21 godine postavio za svog pomoćnika. S Bilićem razgovaramo o skupini E u kojoj se nalaze Njemačka, Irska, Kamerun i Saudijska Arabija.

Njemačka je u ovoj skupini reprezentacija s najvećom nogometnom tradicijom, koji su nedostaci, a koje prednosti ove reprezentacije?

Sigurno je da svaka reprezentacija koja je izborila sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu ima kvalitetu i, u najmanju ruku, želju da prođe makar prvi krug. Ova skupina u kojoj su Njemačka, Irska, Kamerun i Arabija sigurno je kvalitetna i tu bi moglo biti zanimljivih utakmica. Moj osobni favorit je reprezentacija Njemačke i mislim da oni imaju najviše izgleda; protiv njih iznenađenja neće biti moguća. Igraju prepoznatljivo disciplinirano, a najveći problem će im biti zdravstveni bilten igrača.

Rudi Völler je odlučio pozvati neke igrače koji su dugo bili ozlijeđeni i nisu potpuno spremni. Koliko je to ispravna odluka obzirom na uvjete koji očekuje igrače u Japanu i Koreji?

Völler zna najbolje što je učinio i zašto je to učinio. Ako se odlučio na taj potez, sigurno i sam zna najbolje zašto je to učinio. Očito ima veliku vjeru u svoje igrače i tu mu treba čestitati, a ne napadati ga.

Njemačka reprezentacija poznata je po savršeno discipliniranoj igri, ali u posljednje vrijeme imaju velikih problema u napadačkom dijelu. Na koji način bi mogli to riješiti?

Danas sve reprezentacije igraju izrazito discipliniran nogomet. Za razliku od ostalih, Nijemci su fanatično disciplinirani, oni će izginuti na terenu, za njih do posljednje sekunde nije gotovo. Sve u svemu, i mi imamo iskustava s njihovim nogometom, a i reprezentacijom. Kad vodite jedan ili dva razlike, opet niste sigurni sve do posljednjeg sučevog zvižduka. Iz te kolektivne igre će se izroditi i igra koja će im omogućiti da budu efikasni i izbaciti pojedinca koji će odlučivati utakmicu.

Tu je i opasna Irska, mogli bi i oni daleko.

Irska je meni posebno draga reprezentacija. Bio sam u Irskoj i to je zemlja dragih i pristupačnih ljudi, slični Hrvatima, po tradiciji i po mnogočemu. Moje tihe simpatije su upućene prema Irskoj. Sigurno da imaju igrača koji bi mogli igrati značajnu ulogu na Svjetskom prvenstvu; dosta njihovih prvotimaca igra po zapadnim zemljama, prvenstveno u Engleskoj.

Nikako ne smijemo zanemariti Kamerun. Na klupi im je iskusni njemački stručnjak Winfried Schäfer. Koliko Kamerun može napraviti u ovoj skupini?

Definitivno je da će u nekoj skupini biti iznenađenja. Da li će to biti ova skupina i Kamerun, vidjet ćemo. To je reprezentacija koja je u stanju napraviti iznenađenje, ali pitanje je da li bi njihov prolazak uopće bio iznenađenje, jer oni su kao reprezentacija dosta kvalitetni, a i Schäfer, koji ih vodi učinit će sve da im promijeni način igre, da ga približi njemačkom stilu. Ne znam koliko bi prolaz Kameruna u drugi krug uopće bio iznenađenje.

Potpuna nepoznanica je reprezentacija Saudijske Arabije.

Ako su dospijeli u Japan i Koreju, znači da vrijede. Upravo to što su manje poznati od ostalih reprezentacija, nudi im mogućnost iznenađenja. U nogometu vrijedi ona "nikad ne reci nikad", i gotovo sam siguran da će neka reprezentacija biti iznenađenje Svjetskog prvenstva.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!