Ostali sportovi

Blanka Vlašić i Ivana Brkljačić svjetske prvakinje!

Bruno Pilon • nedjelja, 21.07.2002.

Bio je to hrvatski dan na Juniorskom svjetskom prvenstvu u atletici u Kingstonu. Blanka Vlašić u skoku u vis i Ivana Brkljačić u bacanju kladiva postale su svjetske prvakinje, te opravdale velika očekivanja i teško breme favorita prije odlaska na Jamajku.

Blanka Vlašić je osigurala zlato nakon što je u drugom pokušaju preskočila 189 cm, jer su drugoplasirana Poljakinja Anna Ksok i trećeplasirana Petrina Price iz Australije tri puta rušile tu visinu. Nakon toga, Blanka je rasterećena borbe za zlato ostvarila najbolji rezultat karijere i u drugom pokušaju preskočila svjetski vrijednih 196 cm. Po prvi puta je napadala i visunu 2 m, ali više nije bilo svježine i koncentracije.

"Ovo je veliki dan za Hrvatsku, mislim da ga nikada neću zaboraviti. Bilo je to prvi puta da sam napadala dva metra. To je bio bonus i osobno zadovoljstvo. Danas je najvažnije bilo zlato. Presretna sam, bila je to predivna večer. Volim Jamajku, stvarno sam uživala ovdje u Kingstonu", rekla je Blanka nakon što je optrčala pobjednički krug pozdravljajući gledateljstvo sa zastavama Hrvatske i Jamajke.

Isto je nešto ranije učinila i Ivana Brkljačić, nakon što je obranila zlatnu medalju iz Edmontona prije dvije godine. Ponovno je postala svjetska juniorska prvakinja u bacanju kladiva ostvarivši izvrsnu seriju hitaca od kojih je najbolji bio onaj u petoj seriji kojim je dosegnula odličnih 65,39 m. Srebrom se okitila Slovakinja Martina Danišova daljinom 63,91 m, dok je Ruskinja Julija Rozenfeld s osobnim rekordom 60,83 m bila treća.

"Presretna sam, ovo je bilo moje treće juniorsko SP i drugo zlato. Bilo je puno pritiska na mojim ramenima večeras. Bojala sam se Slovakinje i Kineskinje. Obje su odlične bacačice. Kineskinja se nije kvalificirala u finale, ali je Slovakinja bila ozbiljna prijetnja. Prije dva mjeseca, za vrijeme natjecanja u Sloveniji, izvrsnog mladog mađarskog kladivaša Jozefa Horvata pogodilo je moje kladivo tako da on danas nije mogao biti u Kingstonu. Zato ovu medalju posvećujem njemu i pobrinut ću se da ju dobije", izjavila je Ivana nakon još jednog velikog uspjeha.

Tako je Hrvatska postala prava atletska juniorska nacija s ostvarene tri zlatne medalje (Vlašić, Brkljačić i Elkasević). Fenomenalan dan na Jamajci upotpunio je Jurica Grabušić plasiravši se u finale utrke na 110 m s preponama. Grabušić je bio četvrti u svojoj polufinalnoj grupi s odličnim rezultatom 14.24, pa će danas nastupiti u borbi za odličja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Ostali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!