Košarka

Split CO - C. zvezda: Poraz u drugom produžetku

Bernard Jurišić • subota, 30.11.2002.

Nije to mogla biti "normalna" utakmica. Iako rezultatski nije značila mnogo, u sudaru momčadi s omjerom 4-4 u Goodyear ligi i koje samo u iluzornim snovima mogu vidjeti završnicu regionalne lige, bio je to i sudar nekadašnjih rivala koje veže 45 godina povijesti iz države koja je nekoć postojala. Nije to mogla biti "normalna" utakmica ni po ugođaju na tribinama, gotovo svih 3000 sjedalica u dvorani dobilo je svoje vlasnike, a u maloj dvorani na Gripama po prvi put valjda nakon desetak godina viđena je i ona prava, grlata Hajdukova Torcida, nevična dvoranskom ugođaju i zbivanjima, ali koja se u njemu vrlo dobro snašla.

Od početka su Splićani igrali s podignutom ručnom, vidljiva i opipljiva bila je nervoza kod mladića koji se ne sjećaju nekadašnjeg rivalstva ova dva kluba, pa stoga nisu ni bili opterećeni nekim starim vremenima. No, na pritisak auditorija sa strane, nisu mogli biti imuni. Kapetan Andrija Žižić bio je najviše inspiriran dekorom, a nakon što se malo "zagrijavao" u prvoj četvrtini, punim sjajem bljesnuo je i Roko Ukić.

Rezultatski je utakmica svih 50 minuta bila u "egalu", s po nekoliko poena prednosti sa svake strane, od 9:16, preko 28:22, do "okruglih" 50:50 u 27. minuti. Najveću seriju "žuti" su zabilježili početkom zadnje četvrtine, kada su s 6 uzastopnih poena Žižića i tricom Ukića vodstvo gostiju 53:59 preokrenuli na 62:59. No, "crveno-bijeli" nisu izgubili prisebnost, ponovno ih je u igru vratio sjajni razigravač Penn, koji je dirigirao ritam igre svoje momčadi i vješto razigravao i sebe i svoje suigrače. Splitsku momčad "srezali" su i slovenski suci s nekoliko loše primljenih odluka, od kojih je najburnije dočekana peta osobna Ukiću, koji je navodno napravio prekršaj na igrču koji je izvodio loptu ispod koša. Prije isteka zadnje minute, na klupu se prisilno preselila kompletna vanjaska linija Splićana; Ukić - Subotić - Mimica.

Kod 76:74, trideset sekundi prije kraja "regularnih" 40 minuta, Rančić je promašio šut za pobjedu, a Jeretin je s linije slobodnih bacanja uveo utakmicu u produžetak.

Igru Splićana u produžetku dirigirao je Jelaska, koji je s nekoliko promašenih slobodnih bacanja gotovo prerastao u tragičara utakmice. Lopta je u dodatnim minutama vrlo teško dolazila do raspoloženog Žižića, a izvana nije bilo rješenja. Zvezda je pogodila tri trice u ovom dijelu utakmice. Ipak su se Splićani još jednom vratili, sa 80:85 na 87:86, imali i napad tridesetak sekundi prije kraja prvog produžetka, no nisu ga iskoristili, Penn je pogodio oba, Jelaska jedno bacanje do kraja i morao se igrati i drugi produžetak.

Iako bez pravih rješenja u napadu, borbenost Splićana ipak nije dopuštala iskusnijim gostima da riješe utakmicu prije samog isteka i drugih pet minuta. Jeretin je tricom postavio 93:97, minutu prije kraja, a nakon izmjene napada na obje strane, Jelaska je 30 sekundi prije kraja smanjio na 95:97. Srpska momčad nije iskoristila svoj napad, a "žutima" je preostalo 9 sekundi da se pokušaju još jednom vratiti. Rančić je krenuo na ulaz, bio je odgurnut, no suci se nisu oglasili, a gosti su proslavili prvu pobjedu u trećem ogledu s hrvatskim klubovima u Goodyear ligi ove sezone.

Na kraju valja spomenuti sjajan ugođaj u dvorani, kojeg nisu uspjelo pokvariti ni nekoliko nepotrebnih petardi i sitnih baklji, na kojeg u splitskoj dvorani nismo navikli. Šteta je što se češće splitski "nogometni" navijači ne svrate na Gripe, no možda će ih ova mlada momčad polako pridobivati za sebe. Možda je to naznačio veliki pljesak i skandiranje kojeg su dobili na kraju utakmice, bez obzira na pretrpljen poraz. On ionako u rezultatskom smislu - ne znači previše.


Mladen Starčević, trener Splita CO: "Čestitam Crvenoj zvezdi na pobjedi, da smo mi dobili ne bi bilo nezasluženo. Izgubili smo u detaljima, od kojih su najvažnija slobodna bacanja. U ovakvoj utakmici gdje se koševi teško daju, imati 50% šuta s crte je premalo. Bez Ukića, Subotića i Mimice u produžecima naša igra uzgubila je na idejnosti, nije bilo rješenja da se dobaci lopta sjajnom Žižiću. Ipak, moji igrači su dali sve od sebe, nikome ne mogu ništa zamjeriti, mogu im samo čestitati na angažmanu i želji. Čestitka i zahvala i publici, izgubili smo, ali mislim da ih nismo razočarali."

Aleksandar Trifunović, trener Crvene zvezde: "Raduje me što sam nakon dosta godina ponovno u Splitu, koji je prekrasan, košarkaški grad. Pribojavao sam se ove utakmice, Split je odlična momčad u razvoju, a raduje me što smo konačno uspjeli dobiti jednu ovakvu utakmicu u neizvjesnoj završnici. Moja momčad je starija i iskusnija, stoga smo forsirali jak ritam cijelu utakmicu, a kad je Split ostao bez trojice igrača mogli smo utakmicu riješiti i ranije. Čestitam i mladoj momčadi Splita, drago mi je što postoji jedna ovako talentirana, mlada momčad."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!