Ostali sportovi

MLB: Giantsi poveli u "Svjetskoj seriji"

Tomislav Pacak • nedjelja, 20.10.2002.

NHL, sveučilišni američki nogomet, predsezona NBA, NFL - Amerikanci se zaista ne mogu požaliti na nedostatak velikih sportskih događanja. No uza sve nabrojano, ljubitelji sporta u SAD-u u subotu su svoju pažnju usmjerili prema Anaheimu, gdje su domaći Angelsi i San Francisco Giantsi odigrali prvu utakmicu finala profesionalne baseball lige (Major League Baseball), poznatijeg pod nazivom World Series, to jest "Svjetska Serija". Uz Super Bowl, World Series je najgledaniji događaj godine u SAD-u, a za one koji ne znaju, u velikom finalu susreću se pobjednici Američke i Nacionalne konferencije, a serija se igra na četiri dobivena dvoboja.

Ove godine, suparnici su pomalo neočekivani, uz uvijek jake Yankeese tu su bili i Atlanta Bravesi, St. Louis Cardinalsi, Oakland Athletics, Minnesota Twinsi i branitelji naslova Arizona D-Backsi, no priliku za osvajanje najvećeg trofeja u baseballu izborili su vlasnici "pozivnica" za playoff, Anaheim Angelsi i SF Giantsi. "Anđeli" su na putu do finala priredili najveće iznenađenje izbacivši najveće favorite NY Yankeese, dok su u finalu Američke konferencije svladali Minnesotu, bez obzira što su u obje serije izgubili prvu utakmicu. I "Divovi" su bili impresivni u svojoj "avanturi" prema finalu, prvo su svladali Atlantu a potom u finalu konferencije St. Louis.

Dvije momčadi pokazale su sjajnu momčadsku igru na putu do finala, a jedina velika zvijezda u Svjetskoj Seriji je Barry Bonds, jedan od najvećih udarača svih vremena, koji nikada nije imao priliku za osvojiti naslov. Kako je krenula ova World Series, čini se da Bonds neće dopustiti da mu ova prilika promakne, ipak mu je već 38 godina. Bonds je u svom prvom izlasku na teren "opalio" home-run, donijevši prvo vodstvo Giantsima. "Mogao sam to zamisliti u svojim snovima, ali nikada nisam pomislio da bi se to stvarno moglo dogoditi, barem ne do sada.", kaže Bonds, "Pomoglo nam je smiriti tenzije, iako utakmice nisu dobivene u prvom ili drugom inningu već u posljednjem, devetom".

Reggie Sanders dodao je još jedan home-run za San Francisco, no dva "homera" odličnog Troya Glausa vratili su Anaheim u igru. Ipak, Anaheim nije izdržao pritisak, J.T. Snow postigao je two-run home-run, za konačnih 4:3 Giantsa. Pobjedu je za San Francisco upisao pitcher Jason Schmidt, dok je poraz pretrpio pitcher Angelsa Jarrod Washburn. Giantsima je ovo prva World Series od 1989 kada ih je Oakland "pomeo" sa 4-0, dok Anaheim nikada nije igrao u finalu, a čak nema ni igrača s iskustvom Svjetske serije. Druga utakmica se igra već noćas, ili kasno ujutro po hrvatskom vremenu, ponovno u Anaheimu.

World Series, prva utakmica:
Anaheim Angels - San Francisco Giants 3:4 (0-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!