Ostali sportovi

Predstavljeni turniri PH u odbojci na pijesku

Karlo Dževerlija • četvrtak, 03.07.2003.

Danas su na Jarunu, u Klubu odbojke na pijesku Zagreb, na konferenciji za novinare predstavljeni turniri Prvenstva Hrvatske VIPme Tour 2003 te natjecanje za Hrvatski kup pod nazivom Nokia Cup 2003. Svih 5 turnira održat će se tijekom ovoga ljeta duž jadranske obale, u razdoblju od 4. srpnja do 24. kolovoza.

Slika 1 od 1.

Prvi organizirani turniri odbojke na pijesku održani su 1992. godine u Umagu i Novigradu, a dvije godine kasnije u Umagu je upriličeno i 1. Otvoreno prvenstvo Hrvatske. Osnivanjem Kluba odbojke na pijesku Zagreb započela je snažna ekspanzija tog sporta u Hrvatskoj te je u tri godine broj terena narastao sa 4 na čak 400.

1997. godina od izuzetnog je značaja za odbojku na pijesku u Hrvatskoj jer je na Jarunu u Zagrebu izgrađen prvi specijalizirani centar u našoj zemlji. Iste je godine u Zagrebu održano i 2. Europsko juniorsko prvenstvo. 1998. godine Prvenstvo Hrvatske povećano je na 6 turnira, a 2001. generalni sponzor postaje tvrtka VIPnet te je od tada službeni naziv navedenog natjecanja VIPme Tour.

Ovogodišnje 10. jubilarno Prvenstvo Hrvatske i treće pod nazivom VIPme Tour okupit će sve najbolje hrvatske odbojkaše i odbojkašice na pijesku, uključujući prošlogodišnju prvakinju Ani Barišić (djevojački Kalebić) i njenu novu partnericu Marijanu Ribičić te prvaka Peru Križanovića i njegovog ovogodišnjeg partnera Sinišu Viculina. Za naslov pobjednika VIPme Toura 2003 borit će se i finalist netom završenog VIPme European Opena Krešimir Perić - član najboljeg hrvatskog para Perić/Trimčevski.

Sve momčadi koje se prijave za natjecanje na VIPme Touru 2003 rasporedit će se se u kvalifikacijski i glavni dio turnira. Raspored kvalifikacija vrši se poludirigiranim ždrijedom, a sistem natjecanja po odluci sportskog direktora (ovisno o broju prijavljenih ekipa). Raspored glavnog dijela natjecanja za turnir u Poreču vršit će se na osnovi broja bodova sparenih pojedinaca sa zaključne HOOP rang-liste turnira Prvenstva Hrvatske 2002. Izravno u glavni ždrijeb svih narednih turnira VIPme Toura 2003 ulazit će se na osnovi broja bodova sparenih pojedinaca s rang-liste ovogodišnjih, prethodno odigranih, turnira VIPme Toura.

Sudjelovanje u natjecanju Hrvatskog Kupa (Nokia Cup 2003), obzirom da nema kvalifikacija, osigurava se na osnovi broja bodova sparenih pojedinaca sa zaključne HOOP-ove rang-liste turnira Hrvatskog Kupa 2002.

"Uoči desetog jubilarnog izdanja prvenstva Hrvatske VIPme Toura 2003 te Nokia Cupa 2003 (Hrvatski kup) izražavam želju da ove godine zajedno gledamo još bolju, kvalitetniju i atraktivniju odbojku na pijesku nego je to bilo proteklih godina. S obzirom da taj mladi sport istovremeno predstavlja objedinjenje spektakla, atrakcije i izvorne ljetne zabave, kao takav pruža izuzetne mogućnosti unapređenja i obogaćenja turističke ponude Hrvatske." - izjavio je Damir Radeljić, predsjednik Hrvatskog odbora odbojke na pijesku.

Premda će se na Olimpijskim igrama u Ateni odbojka na pijesku tek treći put pojaviti kao službena sportska disciplina, već je u Atlanti i Sydneyu ovaj atraktivni sport privlačio najviše publike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!