Vodeni sportovi

Alinghi Challenge pobjednik America's Cupa

Igor Dragozetić • nedjelja, 02.03.2003.

Lakše od očekivanog švicarska momčad, sastavljena većinom od Novozelanđana, Alinghi Challenge došla je i do pete pobjede na prestižnom jedriličarskom natjecanju. Ovim uspjehom trofej America's Cupa će se po prvi puta u povijesti ovog natjecanja dugoj 152 godine naći u Europi.

Slika 2 od 3.

Russel Coutts dokazao je svoju nedodirljivost i četrnaestom uzastopnom pobjedom postao apsolutni rekord ovoga natjecanja. Uz to izjednačio je rekord legendi Charlia Barra i Harolda Vanderbilta koji su osvojili America's Cup tri puta uzastopce.

Današnja utrka jedrila se po idealnim uvjetima tako da razloga za novu odgodu zaista nije bili. Alinghi Challenge ponovno je bolje startao te je polako povećao prednost koju kasnije odlično uspio obraniti. Team New Zealand je pokušao sve no ništa im nije polazilo za rukom, a niti oštećenja ih nisu zaobišla. Danas su na redu bili problemi sa spinakerom. Na kraju je švicarska momčad slavila s 45 sekundi prednosti.

"Zaista sam ponosan na ovu posadu i momčad koja nas je pratila. Prije dvije i pol godine ekrenuli smo od nule i došli smo sada do vrha. Uspjeh je tim veći što smo uspjeli uskladiti ekipu sastavljenu od ljudi iz 15 različitih zemalja." - izjavio je nakon pobjede oduševljeni Russel Coutts, skiper Alinghi Challenga.

Komentira Rajko Kujundžić, istaknuti hrvatski skiper

Švicarski Alinghi pobjedom nad Team New Zealandom vraća pokal u Europu, otkuda je i potekao, nakon 152 godine. Ernesto Bertarelli idejni vođa teama Alinghi postao je prvi pobjednik America's Cupa u prvom pokušaju. Pomoć je pristigla iz petnaestak zemalja, čiji je uspjeh tim veći. Kormilar Russel Coutts postavio je nove granice kupa sa 14 pobjeda u nizu, te premašio rekord čuvenog Denisa Connera. Da naglasimo i to da je gospodin Coutts pobjednik tri America's Cupa u nizu. Zasluge pobjede Alinghi Challenge prepušta najuigranijoj momčadi prvenstva, a nabrojati ćemo posadu počevši sa pramca prema krmi:

1. bowman - (NZL) Dean Phipps
2. bowman 2 - (CAN) Curtis Blewett
3. bowman 3 - (ITA) Francesco Rapetti
4. skote jarbola - (USA) Josh Belsky
5. skote jarbola 2 - (FRA) Thierry Chappet
6. grinder - (SUI) Enrico de Maria
7. grinder - (USA) John Barnitt
8. tailer - (NZL) Simon Daubney
9. tailer - (NZL) Richard Bouzaid
10. grinder randa - (HOL) Pieter van Nieuwenhuyzen
11. klizac randa - (NZL) Murray Jones
12. randista - (NZL) Warwick Fleury
13. skipper - (NZL) Russell Coutts
14. takticar - (NZL) Brad Butterworth
15. strateg - (GER) Jochen Schuemann
16. navigator - (SUI) Ernesto Bertarelli

Slika 1 od 1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!