Zimski sportovi

Veliki slalomski dvoboj Kostelić - Paerson

Bruno Pilon • petak, 14.02.2003.

Spektakl, šlager, šećer na kraju ženskog dijela Svjetskog skijaškog prvenstva u St. Moritzu je natjecanje u slalomu, a svi ga najavljuju kao veliki obračun Janice Kostelić i Anje Paerson. Svjetska prvakinja u veleslalomu bit će najveća konkurentica "snježnoj kraljici".

Janica Kostelić - aktualna olimpijska pobjednica u slalomu, svjetska prvakinja u kombinaciji s ovog SP-a, s četiri pobjede u Svjetskom kupu osigurala Kristalni globus u slalomu sa čak 610 od 700 mogućih bodova, "ranjena" Kraljica slaloma nije 100 posto spremna zbog ozlijede koljena i ramena .

Anja Paerson - aktualna svjetska prvakinja u slalomu, svjetska prvakinja u veleslalomu s ovog SP-a, tri pobjede u slalomima za Svjetski kup ove sezone i tri odustajanja, 120 posto spremna i motivirana za dvostruku krunu u tehničkim disciplinama.

U ovom "paralelnom-slalomu", ma koliko on izgledao ujednačen, ne bi bilo nikakve dvojbe oko konačnog ishoda i trijumfa svjetske skijaške pimadone Janice Kostelić, da nema posljednje stavke koja se tiče zdravstvenog stanja skijašica. I vjerujte, to nije stav hrvatskog navijača, nego realnost svjetskog skijanja i zato, usprkos svemu, imamo pravo sanjati o slalomskom zlatu...

Možda će nekome zvučati čudno da se u slalomskom ruletu ističu samo dva imena u borbi za zlatno odličje, i možda oni imaju pravo, jer na Svjetskim prvenstvima nerijtko pobjedi netko treći, netko neplanirani , neka skijašica koja je preuzela maksimalan rizik i sve joj se isplatilo...

Ali, kako najaviti disciplinu u kojoj u sedam natjecanja ove sezone u Svjetskom kupu imamo samo dvije pobjednice, četri puta Kostelić i tri puta Paerson. Kako najaviti disciplinu u kojoj se definitivno bore dva najbolja slalomska stila. Tehnička i stilska perfekcija i ujednačeni ritam od starta do cilja Janice Kostelić protiv ubitačnog "run and gun" stila Anje Paerson.

Od onoh koje će sutra preuzeti maksimalan rizik i pokušati pomrsiti račune Janici i Anji izdvajamo Francuskinje Pascal i Pequegnot, Austrijanke Hosp i Schild, te Finkinju Poutiainen.

Nika Fleiss je odličnim nastupom u veleslalomu najavila dobru formu za njenu najbolju disciplinu slalom u kojoj je ove sezone dva puta ostvarila bodove za Svjetski kup. Na prošlim Olimpijskim igrama bila je izvrsna 12., a ponavljanje tog rezultata na Svjetskom prvenstvu bio bi odličan uspjeh za 18-godišnju Samoborčanku.

Jedna od najmlađih skijašica na prvenstvu je Ana Jelušić, koja ove godine nema plasman među prvih 30 u slalomu, ali je na FIS natjecanjima bila vrlo dobra, na nekima i brža od Nike Fleiss. Najbolji rezultat 16-godišnje riječanke u slalomu je 23. mjesto s Olimpijskih igara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!