Zimski sportovi

Strani mediji o pobjedi Kostelića

Maša Babić • ponedjeljak, 17.02.2003.

Nakon svih afera vezanih uz Kosteliće i puno ružnih riječi napisanih u medijima, a ponajviše onim austrijskim, Janica i Ivica začepili su usta svima sa zlobnim komentarima. Ovih dana u stranim medijima mogu se pročitati samo riječi hvale i divljenja.

Austrijski mediji stavljaju pobjede Kostelića na prvo mjesto pa se tako u bečkom "Kurieru" već u prvoj rečenici govori o istom broju osvojenih zlatnih medalja Kostelićevih i čitave austrijske reprezentacije. "Kurier" ističe i slabe rezultate Austrijanaca u slalomu, ali i to da je Austrija ipak zemlja sa najviše osvojenih medalja na ovom Svjetskom prvenstvu. Austrijski dnevni list "Kleine Zeitung" također stavlja pobjedu Kostelića na prvo mjesto.

Njemački "Die Welt" objavljuje tekst o prvom dvostrukom obiteljskom svjetskom naslovu u istim disciplinama pod naslovom "Janica i Ivica Kostelić pišu svjetsku skijašku povijest." Talijanska "La Gazzetta dello Sport" u prvom planu piše o trećem mjestu Giorgija Rocce, ali također i o tome da je Ivica pokorio skijaški svijet, a "Corriere della sera" piše o hrvatskim gigantima koji ruše sve skijaške rekorde i pita se tko im je uopće ravan kada su zdravi.

Eurosport piše da su Kostelići svojim pobjedama pretvorili Svjetsko skijaško prvenstvo u obiteljsku stvar te da je Janica unatoč ozljedama i bolovima osvojila zlato i tako odgovorila svima koji su je nazivali "vrijednom Oscara", a da je Ivica nakon toga inspiriran pobjedom sestre upisao obitelj Kostelić u svjetsku skijašku povijest prvih brata i sestre koji su na Svjetskom prvenstvu uzeli naslove prvaka.

BBC također piše o pobjedama Kostelića u sličnom stilu i kaže da je Ivica konkurirajući sestri pobijedio u nedjeljnom slalomu. USA Today piše da je Ivica pobijedio u slalomu i tako pokvario šanse Milleru za treće zlato, dok je New York Times pun hvale za Janicu. Tekst počinje riječima razočaranja u nastupe američkih skijašica, a onda dolazi na red Janica koja je očito oduševila novinara Timesa Christophera Clareya : "Kada je došao red na Janicu Kostelić zavladala je tišina. Većina se slalomskih skijašica na natjecanju ovakve razine trude biti na granicama svoje brzine i talenta ... ali da niste vidjeli međuvrijeme, zakleli biste se da Kostelić vozi sa rezervom."

Dalje opisuje Janičin impresionirajući stil vožnje te se pita kako netko tko sve tako drži pod kontrolom kao Janica može biti nervozan i sumnjati u ishod utrke. Navodi i Janičinu izjavu da joj Svjetsko prvenstvo nije toliko bitno i pita se zašto je onda prolazila svu tu bol da bi odvozila utrke. Na kraju se šali i sa ljubomornim izjavama drugih skijašica pa tako na Janičin komentar da baš i nije lijepo od drugih skijašica da tako govore o njoj Clarey kaže da one vjerojatno isto tako misle da nije lijepo od nje da uzima sve medalje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!