Pod Netovom lupom

Hrvatska je svjetska skijaška velesila

Bruno Pilon • nedjelja, 16.02.2003.

Ivica Kostelić još nam je jednom priredio veliki sportski doživljaj i novi "Dan kada smo ponovo plakali". Zbog najboljih slalomaša na svijetu, Janice i Ivice Kostelić, svima nam je jače zakucalo srce, a nekima i potekla suza. Suza radosti pobjede i velikog ponosa što je jedna nevjerojatna bajka: "Hrvatska je svjetska skijaška veleslila", postala stvarnost.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Prije nekoliko godina vjerojatno bi se našao netko tko bi izjavio: "Dinamo će biti klupski nogometni prvak Europe", a na pomisao o Hrvatima kao svjetskim i olimpijskim prvacima u skijanju samo bi odmahnuli rukom ili se čak posprdno nasmijali. Ali jedna Obitelj, Obitelj Kostelić strpljivo je i marljivo radila i vjerovala. Vjerovala u konačni uspjeh, koji je nakon svih muka i nevolja kulminirao veličanstvenim trenutkom u St. Moritzu - Janica i Ivica su svjetski prvaci!

I to na kakav način, u disciplini koju svi uspoređuju s ruletom ili bacanjem kocke, dominirali su u obje vožnje i niti u jednom jedinom trenutku nisu ispuštali prvo mjesto i najsjajnije odličje. Ali više od svega veseli nas njihov sportski duh, njihovo samopouzdanje i prijateljski stisak ruke sa svojim suparnicima. Njihov poticaj mladim hrvatskim skijašima, koji se na primjeru izvrsnih rezultata Nike Fleiss i Ane Jelušić, vidio već na ovom Svjetskom prvenstvu, a vjerujemo da su najbolji dani hrvatskog skijanja tek pred nama.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

To su sportski junaci koji nikada neće odbiti dati izjavu, pa i onda kada se njihove riječi zloupotrijebe zbog sebičnih ciljeva vlastite promocije. Zanimljiv je smiješak televizijskog komentatora na izjavu Amerikanca Bode Millera: "Ja sam više dao za svoju zemlju, nego ona za mene". Trebamo se upitati ne vrijedi li to i za naše skijaše. Ali ne, ne trebamo strahovati, Ivica i Janica nikada ne zaboravljaju odakle dolaze, nikada ne zaboravljaju dignuti visoko hrvatsku zastavu i ponosno zapjevati hrvatsku himnu, ma kolike im nepravde nanosili neki, čiji lik i djelo u ovom velikom trenutku nisu vrijedni spomena.

Dug je niz ljudskih i sportskih osobina koje je dvoje Kostelića dovelo do svjetskog trona. Uz to što svaku stazu savladavaju pobjedničkim stilom skijanja, koji jednostavno nitko, ma koliko želio, ne može kopirati, njihovi medijski nastupi puni su jednostavnosti, poštenja i razboritosti. Impresionira njihov odnos sa stranim novinarima, prefektan engleski, odlučnost i ponos pobjednika u svakoj rečenici.

Ponovimo na kraju, ako netko još uvijek misli da je ovo san: "Janica i Ivica su prvaci svijeta, a Hrvatska je svjetska skijaška velesila !" I da, Hrvatska još jednom ima čast i privilegiju dočekati svoje zlatne sportaše...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!