Tenis

US Open: Karlović slavio, "Ljubo" ispao

Ivor Krapac, Bojan Poturica • petak, 29.08.2003.

Ivo Karlović nastavlja veliki niz - upisao je 15. uzastopnu pobjedu, za proboj u treće kolo US Opena! Najviši tenisač na Touru "preskočio" je Marokanca Hichama Arazija, u četiri seta, 3:6, 7:6(5), 7:6(4) i 7:6(6)...

Opet nedodirljiv u tie-breakovima, samopouzdanje je sigurno vrlo visoko. Ivan Ljubičić nije bio te sreće te je izgubio od Andyja Roddicka sa 6:3, 6:7(4), 6:3, 7:6(8) iako je imao sve u svojim rukama.

Ivo Karlović nije napravio break, ali nije ni trebao. Nakon jedinog gubitka servisa u cijelom meču, Marokančevog breaka u drugom gemu prvog seta, sve ostalo odlučivalo se u 13. igrama. Triput je jači i izdržljiviji bio Ivo, iako nije bilo lako - osobito ne u tie-breaku četvrtog, u kojem je Arazi imao 4:2, a kasnije, kod 6:5, i set-loptu na servisu 208 cm visokog Zagrepčanina... "Bio sam malo zabrinut jer je servis nakratko stao, no brzo sam vratio koncentraciju i igru", rekao je na pressici Ivo.

Servis je ponovno bio ključ. Arazi je iskoristio samo jednu od sedam break lopti, Ivo ga je "izbombardirao" s 30 aseva, a dvostruke pogreške, iako ih je bilo čak 14, nisu bile "kobne"... Drugi put zaredom, nakon Wimbledona, prošao je u treće kolo Grand Slam turnira - i opet, kao i u Londonu, nakon što je došao iz kvalifikacija.

Sljedeći izazov bit će 12. nositelj i prošlogodišnji polufinalist Sjeng Schalken, koji se (vrlo uvjerljivo) izvukao nakon 0-2 u setovima protiv Larsa Burgsmüllera, uz 4:6, 2:6, 6:2, 6:2 i 6:0... Ivo je ukratko najavio: "Nismo još igrali i ne znam kako će to izgledati, no ako me servis opet posluži - sve je moguće."

Ivan Ljubičić je još jednom pokazao da ima igru za Andyja Roddicka, ali je također još jednom pokazao da je psihički dosta slabiji. Roddick je prvi set dobio sa 6:3, a onda je "Ljubo" odigrao odlično u drugom, držao servis te slavio nakon tie-breaka. Treći set Roddick započinje furiozno. Lako osvaja prvi gem, a onda zahvaljujući isključivo greškama našeg tenisača radi break te dolazi do 4:1. Set osvaja lako sa 6:3.

Ljubičić ponovno počinje igrati. Odličan je na servis i četvrti set ponovno se odlučuje u tie-breaku. Pri rezultatu 3:2 za Ljubičića, naš tenisač radi dva mini breaka i dolazi do 5:2 s tim da ima dva servisa. No nakon toga ne uspijeva ubaciti niti jedan prvi servis, štoviše odmah poklanja Roddicku poen za 5:3 zahvaljujući dvostrukoj pogrešci. Ivan dobiva sljedeći poen i dolazi do 6:3 i tri set lopte. Amerikanac osvaja svoja dva servisa i pri rezultatu 6:5 "Ljubo" ima servis, set loptu i priliku za ulazak u peti set.

Promašuje prvi servis i nakon drugog se "uplašio" i nije došao na mrežu. Roddick to koristi i izjednačuje na 6:6. Ljubičić dobiva sljedeći poen i ima 7:6 u odlučujućoj igri. Roddick je nakon toga točno pogodio crtu, a naš tenisač ne može da vjeruje da suci nisu dosudili out. Snimka pokazuje da su dobro odlučili, tako da Ivanu nije pomoglo ni klečanje i plakanje na sred terena. Roddicka je taj potez hrvatskog tenisača još dodatno stimulirao te je opalio sljedeći servis iz sve snage i došao do 8:7 i prve meč lopte. Ljubičić odličnom igrom na mreži dolazi do 8:8, a nakon toga Roddick odigrava odlično s osnovne crte te dolazi do druge meč lopte koju iskorištava na oduševljenje prepunog Arthur Ashe stadiona.

Šteta. Ljubičić je dokazao da ima igru za Roddicka, ali se (ponovno) nije mogao skoncentrirati u najvažnijim trenucima. Bilo bi potpuno zasluženo da se igrao peti set, kao što je potpuno zaslužena pobjeda Roddicka koji je imao čelične živce, volju i veliku smirenost kada je to najviše trebalo. Odlika pravog tenisača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!