Tenis

Ljubičić: "Roddick ima premalo respekta"

Ivor Krapac • subota, 30.08.2003.

Tri sata i pet minuta velike borbe na terenu, tridesetak minuta jednako zanimljivog "ogleda" i u sobi za press-konferencije... Tako je završio najzanimljiviji meč dana na US Openu, dvoboj Andya Roddicka i Ivana Ljubičića, koji je mogao (zapravo, morao), otići do petog seta, ali je ipak okončan u tie-breaku četvrtog, uz Ivanovo propuštanje 5:2 i dva mini-breaka prednosti. No, nakon meča, malo je bilo govora o ključnim poenima, "Ljubo" je, još "vruć" nakon poraza, odmah krenuo dosta žestoko...

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

"Mislim da bih dobio ovaj meč da se nije igrao u SAD-u. Suci, publika, njegovo ponašanje na terenu - sve je to dosta utjecalo na ishod." I onda se proširila priča o Roddicku, u kojoj Ivan ima i dosta argumenata - Amerikančevo napucavanje loptice i bacanje reketa nakon što je "Ljubo" odigrao dobar poen, ili često dizanje publike na noge gestikulacijama, ili povremeno "ispitljivo" okretanje prema sucima - ali i jedan ozbiljan propust.

Sporna lopta kod 7:6 u tie-breaku četvrtog, Ivanova četvrta set-lopta, ipak nije bila sudačka pogreška, Roddickov forhend "sletio" je na crtu... "To je sigurno bio ključni poen. Očekivao sam loše sudačke odluke, ali kad se dogodi na tako važnoj lopti - ipak posebno boli. 'Potegnuo' je forhend i, prije nego što je loptica pala, viknuo 'da!', jasno da onda sucu nije lako dosuditi aut."

"Nitko u svlačionici ne voli Roddickovo ponašanje na terenu. Ne želim reći da nije dobar ili da neće dobiti puno mečeva, ali ovakvo ponašanje mu nije potrebno. Svi igrači koje sam prije meča sreo govorili su: 'Puno sreće, probaj ga 'isprašiti', ne možemo ga ni gledati...' Znam da se protiv onog što radi ništa ne može, sigurno je u prošlosti bilo i puno gorih od Roddicka, ali zbog toga sigurno neće biti omiljen", nastavio je "Ljubo".

Bilo je toga još, jedna rečenica koja sigurno neće oduševiti Roddicka i Amerikance, i u kojoj je "Ljubo" ipak otišao malo predaleko: "Čovjek jednostavno ne respektira ostale, kad igra kod kuće stalno 'pumpa' navijače, tako da je gotovo nemoguće igrati. Srećom za njega, oko 70% velikih turnira je u SAD-u i zbog toga je četvrti tenisač svijeta." Malo predaleko, jer je Roddick ove godine pokazao da može pobjeđivati i 'vani', polufinala Australian Opena i Wimbledona nisu mala stvar...

A-Rodov razgovor s novinarima počeo je uz rođendansku čestitku, danas je napunio 21 godinu, a većim dijelom nastavio se pričom o Ivanovim riječima. "Žao mi je što se to dogodilo, nisam očekivao, jer mi je nakon meča u hodniku čestitao rođendan, bez da je išta komentirao..." Nije se mogla zaobići ni prosudba sporne lopte u tie-breaku četvrtog: "Ne sjećam se da sam viknuo prije nego što je išta dosuđeno, no, u svakom slučaju, smatram da to ne bi trebalo utjecati na suce. Vjerujem da se na snimci vidi da je loptica bila unutra, možda se on nadao da nije..."

"Nisam bez respekta prema drugima, uvijek nastojim biti ljubazan", "možda sam i 'dizao' publiku, ali ni oko toga mi ništa nije govorio", "trebali bismo raspraviti u četiri oka, ako sam pogriješio, ispričat ću se"... O meču, puno većem izazovu za Roddicka u usporedbi s prvim kolom protiv Tima Henmana, govorilo se jako malo, iako je tri sata i pet minuta velike borbe to svakako zaslužilo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Tenis
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!