EP 2004., Kvalifikacije, Skupina 8, 10.09.2003., Bruxelles, stadion Roi Badouine, gledatelja: 25.000
Suci: Graham Poll, Sharp, Drysdale (svi Engleska)
Belgija
Belgija
Wesley Sonck 34', 43'
2:1(2:1) Hrvatska
Dario Šimić 36'
Hrvatska

Belgija - Hrvatska: Presudio Wesley Sonck

Bernard Jurišić, Bojan Purić • srijeda, 10.09.2003.

Belgija
Belgija
Hrvatska
1
Geert de Vlieger
2
Eric Deflandre
3
Timmy Simons
4
Daniel van Buyten
5
Jelle van Damme
6
Phillipe Clement
7
Walter Bassegio
8
Bart Goor
9
Wesley Sonck
(do 90')
10
Thomas Buffel
(do 88')
11
Jonathan Walasiak
Pričuvni igrači
16
Sandy Martens
88'
17
Tom Soetaers
90'
 
Trener
Aime Athuenis
7
(do 78')
8
(do 63')
11
(do 46')
Pričuvni igrači
Trener
Otto Barić

Hrvatska nije uspjela ostvariti pozitivan rezultat u Bruxellesu, čime su pala u vodu nadanja o osvajanju prvog mjesta i direktnom plasmanu na Europsko prvenstvo. Naši su igrali onoliko dobro koliko su im dopuštali ništa puno bolji domaćini, ali i koliko im je dopuštao sudac Graham Poll. Englez je usmjerio vodu na mlin domaćim nogometašima, nije nikakvo pretjerivanje konstatirati kako je značajno oštetio našu momčad, kako u Bruxellesu, tako i za naredni susret s Bugarima.

Slika 5 od 5.
Foto: Dražen Patarčić

Ipak, naši nisu igrali kompaktno i sigurno, kako smo ih navikli gledati u zadnjim izdanjima. Posebno se to odnosi na obranu, koja je djelovala izrazito nesigurno i smušeno u nekoliko situacija, od kojih je jedna rezultirala i pobjedonosnim pogotkom domaćina.

Utakmicu je otvorila odlična prigoda Goora, koji je izbjegao zaleđe i izbio sam pred Pletikosu, no nije uspio pogoditi našu mrežu. Sve do sredine poluvremena utakmica je imala miran tijek, uz borbu na sredini terena, bez pravih prigoda. Prvu priliku našima kreirao je Niko Kovač u 32. minuti, sjajnim udarcem s oko 25 metara, no vratar De Vlieger efektno je reagirao.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

U 34. minuti stiže prvi poklon engleskog suca, koji izmišlja prekršaj za domaćine na oko 18 metara od Pletikose, iz idealne pozicije. Wesley Sonck nije propustio poklon, prebacio je živi zid, lopta je usput zakačila nekoga od naših u zidu, prevarila Pletikosu i završila u mreži za 1:0.

Naš odgovor stigao je vrlo brzo, već nakon dvije minute. Milan Rapaić je izveo "svoj" korner, "naklon" na drugoj vratnici pripao je Dariju Šimiću, koji lako ubacuje loptu u mrežu za 1:1.

Činilo se da će se na poluvrijeme otići s neriješenim rezultatom, no Belgijanci su iskoristili smušenu reakciju naših obrambenih igrača i poveli s 2:1. Johnatan Walesiak je ušao u šesnaesterac po desnoj strani i pucao, Pletikosa odbio, još se nekoliko puta odbijala lopta po našem šesnaestercu kao u aparatu za fliper, a onda ju je dočekao Sonck i zakucao u mrežu za novo vodstvo domaćih.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Naši su opet brzo odgovorili, najprije je Mornar uposlio Niku Kovača, no ovaj se nije snašao, niti pucao, niti centrirao, a nakon toga je Rapaić iz slobodnog udarca zakuhao situaciju pred De Vliegerom, koji je loptu odbio u gredu.

Na početku drugog dijela, Dado Pršo zamijenio je potpuno jalovog i neprimjetnog Olića i već u 47. minuti kreirao prigodu Mornaru, koju ovaj nije znao realizirati. Naši su preuzeli loptu i inicijativu na sredini, no opasnosti nije bilo sve do 61. minute, kada Niko Kovač puca preko vratiju, nakon probijanja Šimića po desnom boku.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Šansu drugog dijela naši su propustili u 67. minuti. Mornar je ukrao loptu Simonsu i izbio sam pred De Vliegerom, Belgijanci su očajnički letjeli po petercu, naša lopta je kružila od Mornara, do Prše, pa do Živkovića, a na kraju, nakon desetak sekundi panike, Mornar prsima promašuje prazna vrata s dva metra udaljenosti.

Naši su nastavljali s pritiskom, no sve nade pokopane su u 72. minuti, kada je Šimunić na centru nepotrebno okrznuo Buffela u punom sprintu, što je engleski sudac s radošću dočekao i dodijelio Šimuniću drugi žuti karton. Nakon toga Belgijanci su iskontrolirali sredinu, naši su se teško sastajali s loptom, a i kad bi došli do nje, nisu imali prave ideje, posebno nakon što je Barić Mikija Rapaića zamijenio Marijom Marićem. Do kraja ne da nismo uspjeli postići izjednačujući pogodak, već smo i izgubili Tomasa i Niku Kovača, koji zbog kartona neće moći igrati protiv Bugara u odlučujućoj utakmici u listopadu.


Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Otto Barić, izbornik Hrvatske: "Utakmica je bila vrlo dobra, ali moram reći da smo večeras igrali protiv 12, a ne 11 igrača. Sudac je sve sudio na belgijski račun, poklonio im je prekršaj prije prvog pogotka, a mi cijelu utakmicu nismo dobili ni jedan jedini prekršaj u zoni oko šesnaesterca. Kriterij suđenja iritirao je naše igrače, sudac je utjecao na igru i rezultat i teško je bilo sačuvati živce na kraju. Zaslužili smo bolji rezultat, iako je Belgija bila čvrsta, nisu bili ništa bolji od nas. Sve je još uvijek u našim rukama, samo o sebi ovisimo, treba dobiti Bugare i onda preko dodatnih kvalifikacija osigurati plasman na EP."

Niko Kovač, Hrvatska: "Kad vidite što nam je ovaj Englez večeras sve sudio i koliko nam je kartona i prekršaja dosudio bez veze, zapravo nismo imali nikakve šanse. Sve je učinio da Belgija dobije ovu utakmicu i mi protiv toga nismo mogli ništa. U prvom dijelu Belgijanci su imali dosta prostora u sredini, drugi gol primili smo bez veze, nakon loše reakcije obrane. Još uvijek nada postoji, mislim da možemo pobijediti Bugare i preko dodatnih kvalifikacija dohvatiti EP u Portugalu."

EP 2004. - Kvalifikacije - Skupina 8

  • Rezultati
  • Ljestvica
11.10.2003.
Hrvatska1:0Bugarska
10.09.2003.
Belgija2:1Hrvatska
06.09.2003.
Andora0:3Hrvatska
11.06.2003.
Estonija0:1Hrvatska
02.04.2003.
Hrvatska2:0Andora
29.03.2003.
Hrvatska4:0Belgija
12.10.2002.
Bugarska2:0Hrvatska
07.09.2002.
Hrvatska0:0Estonija
1Hrvatska 812:4+816
2Bugarska 22:1+13
3Belgija 22:5-33
4Estonija 20:1-11
5Andora 20:5-50

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!