Rukomet

Završen prvi krug, nastavak bez Hrvatica

Marko Breljak, Ivor Krapac, Karlo Dževerlija, Branimir Korać • nedjelja, 07.12.2003.

U skupini A susretom Francuska - SiCG završeno je jedno poglavlje 16. Svjetskog prvenstva rukometašica. I prije tijesnog 27:25 slavlja Francuskinja postalo je jasno kako iz Splita u Zagreb putuju Francuska, SiCG te Španjolska.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Sve putnike sretnike dobili smo nakon drugog nedjeljnog susreta, nakon sto je Španjolska nanijela još jedan bolan poraz hrvatskoj reprezentaciji.

Španjolke su u uzbudljivoj završnici bile uspješnije s 29:28. Nedjeljnu uvertiru odsvirao je Brazil, u drugom poluvremenu s 30:19 nadglasavši simpatični australski orkestar.

U nastavak natjecanja Francuska prenosi 4, Španjolska 2 , a SiCG 0 bodova.


Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Korejke će u drugi krug u Zagrebu krenuti s dva boda. Epilog je to današnje pobjede nad Austrijom, s 39:34 (17:16), dovoljnom za osiguranje drugog mjesta porečke skupine B, iza nedodirljive Rusije. Nakon izjednačenog prvog poluvremena, Korejke su pobjegle sredinom drugog dijela, pretvorivši vodstvo od 22:21 u 30:23. Najviše se iskazala Oh Seong-Ok, koja je u toj seriji postigla četiri pogotka... Korejke je s 12 golova (osam iz sedmeraca) vodila Lim O-Kyeong, a Tanja Logvin zabila je najviše, 11, u austrijskoj ekipi.

Ruskinje su ubilježile i petu pobjedu, uvjerljivih 31:16 (15:10) protiv Češke. Svjetske prvakinje okrenule su rana tri gola zaostatka, 6:3, pa potpuno dominirale u drugom poluvremenu. Ljudmila Postnova postigla je 11 pogodaka za pobjednice, dok je Petra Čumplova s pet golova bila najbolja kod Čehinja.

Angolke su se od prvenstva oprostile očekivanom pobjedom, s 39:14 protiv Urugvaja. Afrikanke odlaze kao petoplasirane u skupini, a Urugvajke su posljednje, bez boda i s poraznom gol-razlikom 77:212. Marcelina Kiala je s osam golova vodila Angolke, a Maria Estefanell Maeso zabila je pet za Južnoamerikanke.


Slika 1 od 1.
Foto: Ivor Krapac

Prije samog početka posljednjeg dana u skupini C, smatralo se kako nas očekuju dva neizvjesna i jedan rezultatski izvjestan susret. Slično je i završilo. Ukrajina je u prvom susretu dana očekivano visoko porazila Japan 39:30, nakon toga u najzanimljivijem susretu današnjeg programa, Norveška je u odličnoj utakmicu porazila Rumunjsku 29:21, da bi u posljednjem susretu Tunis lakše od očekivanja svladao Argentinu 31:18. Tako, u drugi krug su se plasirali Ukrajina kao prvoplasirana (tri boda u međusobnim susretima s Norveškom i Rumunjskom), Norveška kao drugoplasirana (dva boda, pobjeda nad Rumunjskom) te Rumunjska ka trećeplasirana (jedan bod iz susreta s Ukrajinom).

Derbi susret današnjeg programa, susret koji je izravno odlučivao o drugoj poziciji u skupini, igrali su Norveška i Rumunjska. U odličnoj utakmici slavile su Norvežanke 29:21 i pokazale kako je njihova forma u velikom usponu i sigurno je da će biti težak protivnik svakome na putu do naslova. Dvije odlične vratarke, Tjugum i Leganger, te izuzetno čvrsta i neprobojna obrana, glavni su pokazatelji igre Norveške. U današnjoj utakmici predvodili su ih Heidi Tjugum s 19 obrana te odlične vanjske pucačice Hammerseng (sedam golova) i Nyberg (šest golova). Najbolja kod Rumunjske bila je vratarka Dinu s 15 obrana, a prvi strijelac Gogirla sa sedam pogodaka.

Ukrajina je prvu poziciju trebala potvrditi u susretu s Japanom to im je i pošlo za rukom jer Japanke uistinu nisu bile protivnik kojeg bi se trebale bojati. Odlična Olena Tsygitsa (13 pogodaka) odvela ih je do visoke pobjede 39:30. Posljednji susret današnjeg programa igrali su Argentina i Tunis. Bio je to susret igran samo za prestiž, a slavile su Tunižanke 31:18 i tako posljednju poziciju prepustile Argentinkama.


Posljednjeg dana natjecanja u Čakovcu, dvorana Graditeljske škole bile je ispunjena do posljednjeg mjesta. Čak i preko svog kapaciteta od 1.600 mjesta, tako da je svekukupno na posljednje dvije utakmice bilo možda i do 2.000 gledatelja, bolje rečeno navijača, jer Danci, Nijemci, Slovenci, a posebice Mađari nisu štedjeli grla kako bi svojim ekipama osigurali toliko potrebnu podršku u nastojanju da prođu u sljedeći krug.

Dan su otvorile Kina i Obala Bjelokosti, autsideri koji su u par navrata bili blizu čak i iznenađenju. No tek u međusobnom susretu imali su priliku doći do prvih bodova, a tu su uspješnije bile Kineskinje.

Potom je uslijedio prvi od dva velika nedjeljna susreta, a u njemu su Slovenke još jednom pokazale da imaju kvalitetnu reprezentaciju i pobjedom osigurale prolaz dalje. Igrale su odlično kao i protiv Danske, a možemo istaknuti vanjsku liniju s odličnom Derepasko i Frešer, kružnu napadačicu Doler te vratarku Nadu Tutnjić, koja je obranila veliki broj teških lopti.

Nakon odlične Slovenije, vidjeli smo u posljednjem meču još bolju Mađarsku. Mađarice su uvjerljivo nadigrale Dansku, koja će tako već nakon prve faze natjecanja put kući. No, Dankinje imaju jednu novu, mladu ekipu, koja bi se tek u godinama koje predstoje trebala vratiti na stare staze slave.

Mađarska je pak potvrdila da je jedan od kandidata i za medalju, jer djeluju uistinu sjajno. Vratarka Palinger još jednom je branila čudesno, Radulović potvrdila da je na putu ka tituli najboljeg strijelca turnira, a i ostale, Gorbicz, Ferling, legendarnda Farkas, nisu tu tek da popune broj, već sačinjavaju izuzetno snažnu ekipu, koja se, poput Slovenija, dvjema pobjedama uspjela u natjecanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!