Nogomet

Ivica Olić: "Moj drugi najdraži gol"

Ivor Krapac • nedjelja, 12.10.2003.

Bila je to utakmica iz koje nitko nije izašao pretjerano nezadovoljan. Hrvatski reprezentativci, jedan po jedan, izražavali su olakšanje i sreću što su ovaj zadatak ostavili iza sebe, a Bugari su ipak, unatoč porazu, još ranije osigurali glavni cilj...

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Čovjek koji je subotnju večer proveo bez puno posla, vratar Stipe Pletikosa, otkrio je da ipak nije bilo lako: "Znali smo da će doći i odigrati najbolje što mogu. Malo su nas na početku iznenadili dobrom pas-igrom, čak i više imali loptu, no mi smo stvarali bolje prilike, zasluženo poveli i izdržali do kraja, a mogli smo zabiti i još koji put."

Dario Šimić bio je bitan dio ponovno čvrste hrvatske obrane: "Nije bilo lako s pritiskom nužnosti pobjede, no dobro smo to iznijeli. Nije smetalo što smo bili u novoj formaciji, 4-4-2, odigrali smo dobro i u prvom poluvremenu, a kasnije kapitalizirali nadmoć."

Robert Kovač prvo je izrazio žaljenje zbog "parnog" žutog kartona, koji ga je "izbacio" iz prve utakmice dodatnih kvalifikacija: "Bila je to praktički prva akcija u kojoj sam bio – i odmah žuti karton. Mislim da ga sudac i nije morao dati..." Ipak, pobjeda je izbrisala tugu zbog tog nesretnog trenutka: "Možda smo mogli dobiti i većom razlikom, no moglo je završiti i lošije – i oni su imali dobre prilike."

Jerko Leko bio je uobičajeno dobar u obrambenim zadacima, a često je i prijetio Zdravkovu udarcima iz daljine: "Bilo je teško, igrali su kao da su im žene bile daleko", aluzija na opušteniju, obiteljsku atmosferu koju su Bugari odabrali za ovo gostovanje, "izgledali su sasvim ozbiljno, kao da im utakmica puno donosi. Bilo je malih startnih problema u sredini terena, premalo smo koristili Pršu, no kad je ušao Olić i to je krenulo na bolje." U svlačionici nije bilo prevelikog slavlja: "Ništa osobito, malo smo zapjevali..."

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Marko Babić ušao je u drugom dijelu umjesto Mikija Rapaića: "Odlično smo odigrali, zasluženo dobili, a moram priznati da ni Bugari nisu bili loši. Moja igra? Moglo je i bolje, no svatko je dao svoj doprinos."

I za kraj, dvojac koji je bio najveća prijetnja Zdravku Zdravkovu. Dado Pršo sjetio se pogođene stative i milimetara koji su ga dijelili od pogotka: "Ne znam kako nije ušlo, već sam je vidio unutra..." I on je istaknuo angažiranost Bugara: "Mislim da im Belgijci neće moći ništa prigovoriti, bila je to prava borba." Sve je više naznaka Pršinog povratka u formu nakon pauziranja zbog ozljede: "Da, polako se vraćam, sve češće igram i u klubu, mislim da će za dodatne kvalifikacije sve biti u redu."

Ivica Olić zabio je presudni pogodak, kojeg je kasnije stavio na drugo mjesto u karijeri: "Onaj protiv Italije, na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, ipak mi je draži..." Nije ga bilo od početka, no nije smetalo: "Dan ranije saznao sam da ću biti na klupi, to me i pogodilo – ali u pozitivnom smislu. Nestrpljivo sam čekao da dobijem priliku, kad je napokon stigla dogodio se gol iz prvog dodira, pa je samopouzdanje bilo još veće." Posebna pohvala otišla je navijačima: "Čim sam izašao iz svlačionice, iako sam krenuo na klupu – sav sam se naježio. Znao sam da se moram odužiti kad uđem u igru, bili su zbilja sjajni."

Predrag Pažin bio je jedan od gostujućih braniča "na vjetrometini" opasnih hrvatskih napada: "Možda bismo bolje prošli da smo bili u situaciji koju je imala Hrvatska. Više su željeli ovu pobjedu i zasluženo su dobili."

Dimitar Berbatov sjetio se bugarskih prilika, koje su u pravilu bile – njegove: "Jednostavno, nije išlo. No, bila je to dobra utakmica, i mi smo odigrali solidno, ali Hrvatska je ipak imala više šansi, između ostalog i dvije prečke."

Bugari su, tako, otišli prema Portugalu, naše još očekuje "čistilište" dviju utakmica dodatnih kvalifikacija. U željama igrača po izlasku iz svlačionice uglavnom su bile "prekrižene" Turska, Španjolska i Nizozemska, dok je suparnika "izabrao" tek Jerko Leko. Htio bi na Slovence...

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!