Nogomet

Sraz divova u Londonu i Münchenu

Marin Vuković • petak, 10.12.2004.

Nogometni vikend koji slijedi donosi nam dva velika derbija. U Londonu, na Stamford Bridgeu, sastat će se dvije vodeće momčadi Premiershipa, dok će gledatelji u Münchenu vidjeti sraz Bayerna i Stuttgarta...

Natjecanje u Premiershipu došlo je i do tog velikog trenutka. U Londonu će Chelsea "ugostiti" drugoplasirani Arsenal i bit će to utakmica koja bi mogla odrediti daljnji tijek natjecanja u elitnom društvu engleskog nogometa. Ukoliko Abramovičevi izabranici zabilježe pobjedu, povećali bi prednost pred najbližim pratiteljima i napravili velik korak prema naslovu prvaka. Ukoliko pak topnici osjete slast pobjede, a to isto učine i ostale momčadi s vrha ljestvice, božićni praznici u Premiershipu postali bi izrazito zanimljivi.

Slika 4 od 5.

U sjeni susreta koji privlači najviše pozornosti, ovog vikenda odigrat će se i poznati Merseyside derbi između Evertona i Liverpoola. Bit će to također susret s visokim ulozima, budući da Everton igra jednu od svojih najboljih sezona u Premiershipu i trenutno drži treće mjesto, dok bi Liverpool eventualnom pobjedom uhvatio priključak s vrhom i time zaključio odličan tjedan.

Ovaj tjedan u talijanskoj Serie A proteći će bez velikih utakmica, no zanimljivosti neće nedostajati. AC Milan će imati težak posao izboriti pobjedu na San Siru protiv Fiorentine. Milanezi muku muče s ozljedama, a ne mogu si priuštiti kiks na domaćem terenu ukoliko žele uhvatiti četiri boda prednosti Juventusa.

Slika 2 od 2.

Juve bi ovog vikenda trebao imati lak posao na gostovanju kod Bologne, koja trenutno nastanjuje dno ljestvice, dok će Inter na temeljima prošlotjedne pobjede nad Messinom (5:0) pokušati izgraditi seriju dobrih rezultata. Prilično nevjerojatan broj od 11 neodlučenih rezultata iz 14 susreta ostavio je crno-plave na tek šestom mjestu i potreban im je pobjednički niz kako bi se koliko-toliko priključili vodećem dvojcu.

Ždrijeb je htio da se u posljednjem kolu prije zimske stanke u Bundesligi sastanu veliki rivali Bayern i Stuttgart. Prvoplasirani Bayern ima tri boda prednosti ispred trećeplasiranog, dok je po bodovima potpuno izjednačen sa Schalkeom 04. Između ta tri navedena kluba tražit će se njemački jesenski prvak.

Slika 3 od 3.

Felix Magath još će jednom voditi momčad Bayerna protiv svog bivšeg kluba, s kojim je i osvojio naslov prvaka Njemačke. Bayern je u kupu bio uspješniji (3:0), no pitanje je hoće li to moći ponoviti.

Malo veći izgledi za titulu jesenskog prvaka daju se Schalkeu, budući da na svom stadionu u Gelsenkirchenu dočekuju "fenjeraša" SC Freiburg, koji je izgubio posljednjih sedam susreta. Prema svemu sudeći, Ailton i društvo tri su boda već pospremili u džep i sa zanimanjem će osluškivati rezultat iz Münchena.

Španjolska Primera će poput Serie A također ovoga vikenda odmoriti od velikih utakmica. Vodeća Barcelona će u goste slabom Albaceteu i za očekivati je da će zabilježiti novu pobjedu i tako zadržati ili pak povećati veliko vodstvo ispred Reala.

Slika 1 od 1.

Real Madrid nema mjesta za popravke i svaka utakmica za njih je novi pritisak, jer devet bodova zaostatka ne ulijeva nadu da će kraljevski klub i ove godine dotaknuti pehar prvaka Španjolske. Madriđani u ovom kolu dočekuju Real Sociedad, koji neće biti nimalo lak zalogaj. Podsjetimo, na kraju prošle sezone uništili su madridski klub na Santiago Bernabeuu s čak 1:4.

Valencia će se pokušati vratiti nakon ispadanja iz Lige prvaka. U očekivanju Uefine kazne zbog sramotnog ponašanja publike i igrača, ugostit će posljednju momčad Primere Numanciu i tražiti nova tri boda.

Derbi kola u francuskoj Ligue 1 bit će susret između Olimpique Marseillea i Auxerrea. Obje momčadi traže priključak s vodećim Lyonom i drugoplasiranim Lilleom. Lyon će nakon osvajanja prvog mjesta u svojoj skupini Lige prvaka na teško gostovanje kod Bordeauxa, dok će Lille imati lakši zadatak na domaćem travnjaku protiv Nantesa.

U škotskoj Premier ligi prve dvije pozicije gotovo su uvijek poznate. Celtic i Rangersi vode mrtvu utrku za naslov prvaka i očekuju pogrešan korak svojih rivala. Dado Pršo i društvo ne bi trebali imati većih problema na svom stadionu protiv pretposljednjeg Dundeeja, dok će Celtic na gostovanje kod nešto boljeg Dunfermlinea.

Nizozemska Eredivisie u nedjelju donosi derbi Feyenoorda i vodećeg PSV Eindhovena. Četvrtoplasiranom Feyenoordu to je vjerojatno i posljednja prilika da se približi vodećoj momčadi, a njihovu pobjedu priželjkivat će i drugoplasirani AZ Alkmaar te treći Ajax, kako bi eventualnim pobjedama u svojim susretima smanjili zaostatak za PSV-om.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!