Nogomet

EP 1992.: Ispali u kvalifikacijama, a prvaci

Bojan Purić • utorak, 08.06.2004.
EP 1992.: Ispali u kvalifikacijama, a prvaci

Ono po čemu se Europsko nogometno prvenstvo održano 1992. godine u povijesti izdvojilo od ostalih, bila je pobjeda Danske. Ne samo da ta reprezentacija nije bila favorit, nego je i neuspješno odradila kvalifikacije! Kao "sretni gubitnici" europskog nogometa, Danci su s radošću dočekali raspad Jugoslavije.

SKUPINA 1
Švedska - Francuska 1:1
Danska - Engleska 0:0
Francuska - Engleska 0:0
Švedska - Danska 1:0
Danska - Francuska 2:1
Švedska - Engleska 2:1
1. Švedska 5, 2. Danska 3, 3. Francuska 2, 4. Engleska 2.
SKUPINA 2
Nizozemska - Škotska 1:0
ZND - Njemačka 1:1
Njemačka - Škotska 2:0
Nizozemska - ZND 0:0
Nizozemska - Njemačka 3:1
Škotska - ZND 3:0
1. Nizozemska 5, 2. Njemačka 3, 3. Škotska 2, 4. ZND 2.
POLUFINALE
Njemačka - Švedska 3:2
Danska - Nizozemska 2:2, 5:4 (11m)
FINALE
Danska - Njemačka 2:0

Nakon odličnog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Italiji, Jugoslavija je, već na svome političkom izdisaju, ušla u kvalifikacije za novo Europsko prvenstvo i to vrlo furiozno. Redom su padale Sjeverna Irska (2:0, pa 4:1), Austrija (4:1) i Danska (2:0 u gostima), potom Farski Otoci (7:0, 2:0), uz jedini posrtaj, kod kuće protiv Danske bilo je 1:2. Moćna momčad države koja je iz dana u dan sve više opravdavala svoj nadimak "bure baruta" nije marila za unutarnja previranja, gazila je sve pred sobom i prva matematički osigurala plasman u završnicu.

Na stadion Crvene zvezde je 16. svibnja 1991. istrčala postava Jugoslavije, posljednja koja je uključivala hrvatske nogometaše. Bilo je to nakon prvih krvoprolića, balvan-revolucija i sve ozbiljnijih naznaka divljačke agresije u režiji velikosrpske vojne mašinerije. Nakon utakmice protiv Farskih Otoka (7:0), društvo se razišlo i nikada se više nije okupilo u istim dresovima.

Iako federacije kako je ona zamišljena više nije bilo, zbrda-zdola sklepana družina pod starim je obilježjima odigrala dvije preostale utakmice, pobjedivši na gostovanjima s po 2:0 Farske Otoke i Austriju. Dugo se činilo da će UEFA doista tolerirati "krnju" Jugoslaviju, a u nastupu na završnom turniru u Švedskoj spriječila ih je napokon odluka UN-a o sankcijama. Bilo je to jedino razumno rješenje u tom trenutku, jer ne bi bilo pravedno da samo jedni pobiru plodove zajedničkog rada. Brže-bolje, uskočila je Danska, čiji su se igrači već razišli na godišnje odmore nakon klupske sezone.

Spomenimo još jednom i hrvatske nogometaše koji su igrali u ovom europskom ciklusu: Ivković, Vulić, Jozić, Prosinečki, Jarni, Boban, Zl. Vujović, Šuker, Ladić i Stanić.

Slika 1 od 1.

U završnici je Danska svrstana u skupinu s domaćinom Švedskom, Francuskom i Engleskom, pa joj se proricao brz povratak kući. Međutim, najprije je odigrala neodlučeno s Englezima, potom izgubila od odlične Švedske, ali je u 3. kolu tukla Francuze i eliminirala ih! Uvjerljivi Šveđani remizirali su jedino s Francuskom, a potpuno je podbacila Engleska, s dva remija i jednim porazom.

Branitelj naslova Nizozemska nastavila je i u ovom natjecanju u visokom ritmu, uz remi s ZND-om, što je bila kratkotrajna "firma" bivših sovjetskih republika na putu osamostaljenja. S njima je bodove podijelila i nova, ujedinjena Njemačka, pa se s Nizozemskom plasirala u polufinale.

U polufinalu je Njemačka s tijesnih 3:2 pobijedila Švedsku, dok su Nizozemska i Danska odigrale neodlučeno, da bi Danci prošli nakon jedanaesteraca - veliko iznenađenje! Došao je i dan finala u Göteborgu, i ponovo se Danskoj nisu davali nikakvi izgledi. Međutim, poveli su protiv Njemačke dosta brzo preko Jensena, a do kraja su i podebljali prednost. Amfora u rukama Schmeichela i društva, trenutak za pamćenje!

Najbolji strijelci završnice su s po tri pogotka bili Bergkamp (Nizozemska), Brolin (Švedska), Larsen (Danska) i Riedle (Njemačka). Računajući i kvalifikacije, s 11 pogodaka najučinkovitiji je bio Francuz Papin.

DANSKA - NJEMAČKA 2:0 (1:0)

Göteborg, 26. 6. 1992. Ullevi stadion, 37800 gledatelja
Sudac: Galler (Švicarska)
Strijelci: 1:0 - Jensen (18.), 2:0 - Vilfort (78.)
DANSKA: Schmeichel, Sivebaek (Christiansen), K. Nielsen, L. Olsen, Piechnik, Christofte, J. Jensen, Vilfort, H. Larsen, Povlsen, B. Laudrup
Izbornik: Möller-Nielsen
NJEMAČKA: Illgner, Helmer, Reuter, Kohler, Buchwald, Brehme, Häßler, Sammer (Doll), Effenberg (Thom), Riedle, Klinsmann
Izbornik: Vogts

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometEuro 2012.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2012. u 12:06
    bojangles lajka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2012. u 11:53
    uopće nije istina da su danci bili na godišnjem odmoru i da su bili po plažama kako se svugdje piše, spremali su se za neku prijateljsku utakmicu kakvih se brdo igra prije velikih natjecanja, bila je opuštena atmosfera ali da su se kupali i sunčali, nisu. Schmeichelove riječi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 07:30
    Kao po obicaju vi se jos hranite stvarima iz 90-tih godina i zivite u iluzijama. Velika je sportska tragedija sto Jugoslavija nije mogla igrati to takmicenje jer igaci nisu bili krivi sto su nacionalisti u Srbiji i Hrvatskoj dosli na vlast, pa ljudi resili da se igraju malo puskicama.
    Obrisan korisnik
  • Skarambež02.06.2012. u 09:35
    Imali su malkice sreće kao i Grci desetljeće i pol poslije. Ovo im je bila kao neka naknada za znatno bolju generaciju koja je igrala 5 godina prije, a nije ništa osvojila. Ovo je prvenstvo ipak jedna sramota. Ondašnja Jugoslavija je bila izborila sudjelovanje, a ne Danska. Stoga je s obzirom na... [više na forumu]
    Skarambež
  • Obrisan korisnik01.06.2012. u 22:05
    totalni favoriti nisu bili ni Germani,ni Holadezi ni ex-Yu a kamo li Francuzi!!
    Obrisan korisnik