Carlsberg Euro 2004

Dvoboj sjajnih napada

Tomislav Pacak • subota, 26.06.2004.

Večeras je na EP-u na rasporedu dvoboj dviju reprezencija koje su pokazale vrlo atraktivan i napadački nogomet, pa nema razloga da susret Nizozemske i Švedske ne bude upravo takav - atraktivan...

Švedska je u četvrtfinale stigla kao prvoplasirana momčad jake skupine C, ostavivši iza sebe Bugare, Talijane i Dance, posebno impresioniravši protiv Bugarske koja je "razmontirana" s 5:0. Ipak, unatoč toj pobjedi, Šveđani su završnicu osigurali tek pogotkom u posljednjim minutama protiv Danske, odigravši, za Talijane kobnih, 2:2.

Švedska je prikazala vrlo kvalitetan nogomet, čvrstinu u obranu koju predvodi kapetan Mellberg, organiziranost u veznoj liniji i učinkovitost i uigranost u napadu. Fredrik Ljungberg poveznica je vezne linije i dvojie sjajnih napadača koji igraju u velikoj formi - Henrika Larssona i Zlatana Ibrahimovića.

Ibrahimoviću je ova utakmica posebno zanimljiva jer će s druge strane stajati nekoliko njegovih suigrača iz Ajaxa, koji će svakako znati upozoriti Advocaata na mogućnosti super talentiranog centarfora. Međutim, teško je zaustaviti napadača za kojeg će Larrson reći da "može učiniti stvari za koje sam mislio da su nemoguće".

Nizozemci su, pak, također imali kompliciran put do četvrtfinala, na kraju su im pomogli Česi pobjedom protiv Njemačke u posljednjem kolu. No, "tulipani" su pokazali rast forme kroz natjecanje po skupinama, protiv Češke su izgubili u najboljoj utakmici prvenstva, da bi potom razbili Latviju prezentirajući prepoznatljiv nizozemski nogomet.

Najveća opasnost je, naravno, Ruud van Nistelrooy, no u igri Nizozemske ključne su pozicije one na krilima gdje su sve raspoloženiji Robben i Van der Meyde. Šveđanima će zato dobro doći iskustvo igranja protiv Danske koja također forsira igru preko krila, pa je Lagerback uvjeren da mogu zaustaviti i Oranje.

Više od Šveđana Nizozemci se vjerojatno boje eventualnih jedanaesteraca. Naime, "tulipani" se redovito s velikih natjecanja opraštaju zbog lošijeg izvođenja kaznenih udaraca, tako je primjerice bilo 1992., 1996., 1998. i 2000. na "domaćem" Euru gdje su protiv Italije uspjeli promašiti i dva kaznena udarca tijekom utakmice.

U svakom slučaju, pred nama je zasigurno vrlo atraktivan par, susret napadačkih formacija koji garantira veliki nogomet....

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!