Nogomet

Dinamo - Heerenveen: Nizozemci "ukrali" bod na Maksimiru

Davor Sajko, Tomislav Pacak, Dario Dodić • četvrtak, 02.12.2004.

Slika 5 od 5.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dinamo je u susretu 4. kola natjecanja po skupinama u Kupu Uefe u posljednjih deset minuta prokockao sigurno vodstvo od 2:0 protiv Heerenveena, i tako maksimalno ugrozio toliko željeni pothvat prezimljavanja u Europi. Za europsko proljeće "modri" će morati nadmašiti sebe i pobijediti Stuttgart u gostima, što nakon današnje predstave ne izgleda previše vjerojatno. Prosječni Heerenveen je u samo deset minuta uspio poništiti ono što je Dinamo gradio cijeli susret, a Nizozemci su na kraju kući mogli otići i s tri boda. Spominjat će se još neko vrijeme i sudac Stuchlik, no Austrijanac nije kriv zbog očitih Dinamovih slabosti...

Slika 2 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Lončarević ipak nije na teren poslao očekivanu postavu, umjesto Štroka zaigrao je Ivan Bošnjak, što se pokazalo dobrim potezom u prvom poluvremenu. Od samog početka susreta Dinamo je zagospodario terenom, i bodren snažnom podrškom sa sjevera nije dopuštao gostima da zaigraju svoju igru kratkih pasova i prepoznatljive kombinatorike. Istina, to nije dopuštao ni travnjak maksimirskog stadiona, kojeg je loše vrijeme u proteklim tjednima poprilično uništilo.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Bez obzira na loš teren, veliku ulogu u zaustavljanju Heerenveenovog napadačkog trojca Selaković-Huntelaar-Yildirim imaju i Dinamovi braniči, pojačani Buljatom i Pranjićem na bokovima, koji su dobro zatvorili prilaze Vasilju. S druge strane, kao i obično, najagilniji je bio Eduardo da Silva - popularni Dudu složio je i prvu priliku Dinama kada je u 10. minuti projurio lijevom stranom, približio se golu i ubacio u sredinu, no lopta je otišla iza Karića i lijepa prilika je propala.

Slika 4 od 4.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Novu opasnost kreirao je Mujčin - u kontri je dobro proigrao Karića, koji se odlučuje za udarac sa 16 metara, malo s desne strane, a loptu šalje tik pored gola Vandenbusschea. Dobar početak uskoro donosi i zasluženo vodstvo. U 15. minuti Mujčin lukavo izvodi "skraćeni korner", ubacuje nisko na deset metara, gdje loptu snažno udara Bošnjak i pogađa donji desni kut Heerenveenovog gola za 1:0.

Slika 3 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Slijedi malo zatišje, u kojem je Dinamo i dalje bolje stajao na terenu, Heerenveenova krila, Selaković i Yildirim, nikako nisu mogli probiti bok, pa je Huntelaar ostao usamljen u vršku napada. U 29. minuti Dudu radi mali nered gostujućoj obrani na vrhu šesnaesterca, iz gužve puca Karić, a lopta odlazi pored lijeve vratnice. Gosti su jedini put opasnije zaprijetili u 34. minuti, Selaković se konačno izborio za centaršut, no Huntelaar je za malo prekratak da bi proslijedio loptu u gol.

Dinamo izvrsnu šansu propušta na samom kraju poluvremena - Dudu je lijepo proigrao Mujčina koji iz prve gađa bliži kut gola gostiju, no dobro postavljeni Vandenbussche odbija loptu u korner. S 1:0 za Dinamo otišlo se na odmor, a ljubitelji "modrih", točnije, večeras "bijelih", imali su razloga za optimizam; ne toliko zbog igre Dinama, koliko zbog igre Heerenveena, koji nije pokazao gotovo ništa od onoga što se o nizozemskoj momčadi pričalo.

Ipak, drugi dio donio je značajne promjene u odnosima na travnjaku, a možda je presudio potez trenera Verbeeka koji je umjesto braniča Bakkatija uveo napadača Samarasa, koji je unio puno živosti u gostujući sastav. Ipak, otvaranje gostiju Dinamo je kaznio već u 57. minuti. Pranjić se dobro probio po boku, ušao u šesnaesterac i iskosa lijepom dijagonalom pogodio suprotni kut Vandenbusscheovog gola za 2:0. Iako je Pranjićev udarac bio dobar, dio krivice snosi i gostujući vratar koji zaista nije dobro intervenirao.

No, nakon drugog gola Dinamo je jednostavno stao, a igra se u potpunosti raspala nakon što su umorne Bošnjaka i Mujčina zamijenili Tomić i Štrok. Vasilj je spasio svoj gol odličnom intervencijom u 66. minuti - Yildirim je nabacio iz slobodnog udarca, a Hestad glavom pucao u donji lijevi kut, gdje je loptu lijepom paradom ulovio Dinamov vratar. Dinamo se dobro držao do 80. minute, no sve jači pritisak Heerenveena uskoro je urodio plodom. Yildirim je probio desnu stranu, ostavio iza sebe Pranjića, predriblao Milinovića i sa 16 metara lijevom nogom pogodio suprotni Vasiljev kut za 2:1.

Panika se odmah uvukla u "modre" redove, lopta se samo napamet izbijala, umjesto da se iskoristi raspoloženi i hitri Eduardo, do kojeg nitko nije znao pogurnuti loptu, a kojeg je čuvao samo jedan protivnički branič. Takva, strašljiva i defanzivna igra kažnjena je u 88. minuti. Milinović je u kaznenom prostoru za dres povukao Samarasa, a austrijskom sucu to je bilo dovoljno da pokaže na bijelu točku. Iako je Vasilj pogodio stranu, Huntelaarov udarac bio je presnažan, Heerenveen je izjednačio na 2:2.

Do kraja su gosti imali još dvije velike šanse za pobjedu - jednom je Huntelaar pogodio prečku, a drugi put isti igrač, a potom i Sikora ne uspijevaju iz blizine pogoditi Dinamov gol. Međutim, gosti su zasigurno zadovoljni i s bodom, sada sve imaju u svojim nogama te s pobjedom protiv najslabije momčadi u skupini, Beverena, sigurno idu dalje. Dinamu, pak, ostaje nada da može u Stuttgartu napraviti čudo, i da ovaj neuspjeh neće ostaviti značajnije psihološke posljedice uoči najvećeg hrvatskog derbija.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!