Nogomet

Novi Beveren, a ne Heerenveen

Zoran Zdelar • srijeda, 07.11.2007.

Nije zagrebački Dinamo bez iskustva u ligi Kupa Uefa. Modri su bili član prvog izdanja natjecanja po skupinama 2004. godine u istoj sezoni kada su u prvenstvu ubilježili nikad lošiji učinak. Nakon sjajne pobjede nad Beverenom, Dinamovci su bili na korak do osiguravanja proljeća u Europi, ali dosuđeni jedanaesterac u završnici utakmice s Heerenveenom ih je dotukao te su završili na četvrtom mjestu...

Aktualni hrvatski prvak, prisjetit će se mnogi, nije debitant ove sezone u natjecanju po skupinama Kupa Uefa. Dinamo je dio tog natjecanja bio i u njegovom prvom izdanju kada su do mjesta u ligi Kupa Uefa stigli ipak znatno lakše obzirom da su bili nositelju u 1. kolu te su za protivnika imali švedski Elfsborg kojeg su svladali s ukupno 2:0.

Ždrijebom je Dinamo bio smješten u skupinu G u kojoj su se još nalazili njemački Stuttgart, portugalska Benfica, nizozemski Heerenveen i belgijski Beveren. Baš kao i ove sezone, Modri su i tada bili slobodni u prvom kolu te im je bila pružena prilika da vide na djelu svoje protivnike prije negoli se moraju suočiti s njima i na travnjaku. Dinamov prvi protivnik bio je Beveren, susret se igrao na Maksimiru i ostat će Dinamovim navijačima u lijepom sjećanju.

Slika 1 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Pred otprilike 15.000 gledatelja momčad iz Belgije, koja je bila uglavnom sastavljena od nogometaša pristiglih iz raznih dijelova Afrike, nije se snašla nimalo dobro i rezultat toga je Dinamova pobjeda od čak 6:1. Član obrane Beverena u tom susretu bio je i Emmanuel Eboué, koji je kasnije prešao u londonski Arsenal i sada tamo ima značajnu ulogu u momčadi Arsena Wengera. Najbolja utakmica Dinama te sezone bila je, pokazalo se kasnije, samo kratkotrajni bljesak.

Dok Dinamo ove sezone ima sreće (?) ugostiti na svom stadionu najsnažnijeg u skupini, 2004. godine kuglice su odredile da Dinamo mora u goste putovati Benfici i Stuttgartu. Gostovanje na Luzu bilo je na rasporedu tri tjedna nakon iznimno visoke pobjede nad belgijskom momčadi. Portugalski travnjak bio je ipak preveliko iskušenje i nisu Dinamovi nogometaši odigrali utakmicu za pamćenje, nisu čak ni značajniji otpor pružili. Benfica predvođena Giovannijem Trapattonijem razbila je modre snove već nakon pola sata igre, a Dinamovu mrežu pogotkom je u 12. minuti načeo današnji član kluba iz Maksimirske, Tomo Šokota.

Druga, ujedno i posljednja, utakmica na domaćem terenu bila je jedina prava prilika da pokušaju ostvariti toliko sanjani san o proljeću u Europi u dvoboju s nizozemskim Heerenveenom. Ovog puta krenulo je sve odlično, Dinamo je pokazao lavovsko srce po lošem travnjaku i gospodario utakmicom od samog početka. Rezultat toga bilo je vodstvo Modrih nakon samo 15 minuta igre zahvaljujući pogotku Ivana Bošnjaka, a u 57. minuti na 2:0 povisuje Danijel Pranjić.

No, kao što se to najčešće događa hrvatskim klubovima, a ponekad i reprezentaciji, završetak susreta bio je koban. Posljednjih šest minuta ostat će dugo u sjećanju te Dinamove generacije. Yildirim je najprije u 84. minuti smanjio na 2:1, a minutu prije isteka regularnog dijela susreta Milinović povlači Samarasa za dres i austrijski sudac odmah pokazuje na bijelu točku. Jan Klaas Huntelaar tu priliku nije propustio iskoristiti i uspješno je svladao Vasilja iz jedanaesterca.

Slika 2 od 3.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Suca Fritza Stuchlika mnogi su optužili za poklonjeni jedanaesterac, a takvog mišljenja je bio i Zdravko Mamić koji je neposredno nakon utakmice kroz suze izjavio: "Bolno je kad ne izgubite zato što ste slabi, nego zato što vam dođe jedan austrijski zločinac i uništi san koji sanjate 34 godine. Je*em ja takvu Europu u kojoj smo mi građani drugog reda." Da situacija po Dinamo bude još gora, Nizozemcima se u toj utakmici toliko svidio Pranjić da su ga kasnije odlučili dovesti u svoj klub uz odštetu od tek 400.000 eura, a danas za njega traže najmanje deset puta veći iznos.

Sa samo četiri boda na svom kontu, Dinamo je morao loviti barem treće mjesto u najtežem mogućem susretu, na gostovanju kod Stuttgarta. Njemački gigant bio je ipak prevelik zalogaj za Dinamove nogometaše, ali unatoč tome pružili su Modri iznimno dobar otpor nošeni podrškom brojnih navijača. Ipak, rezultat 2:1 u korist domaćina nije bio povoljan i Dinamo je tom utakmicom završio europsku sezonu i nastavio agoniju u domaćem prvenstvu koja je završila dobro poznatim plasmanom u Ligu za ostanak.

Često spominjana fraza 'tako blizu, a tako daleko' bila bi najbolji opis te Dinamove europske sezone. Imali su sudbinu u svojim rukama, ali nervoza u završnici utakmice s Heerenveenom koja je, jasno, rezultat nedostatka snažnih dvoboja u hrvatskom prvenstvu ipak je stajala Dinamo toliko sanjanog sna koji će se sve češće spominjati i ove zime dok Dinamo bude pokušavao svladati HSV, Rennes, Basel i Brann. Možemo se samo nadati da ćemo više gledati Dinamo kao što je bio u dvoboju s Beverenom, pa čak i dijelu utakmice sa Stuttgartom, a što manje Dinamo iz dvoboja s Benficom i završnice s Heerenveenom.

Liga Kupa Uefa, skupina G, sezona 04/05:

Poredak
1. Stuttgart 9
2. Benfica 9
3. Heerenveen 7
4. Dinamo 4
5. Beveren 0

Rezultati
Beveren – Stuttgart 1:5
Benfica – Heerenveen 4:2
Stuttgart – Benfica 3:0
Dinamo – Beveren 6:1
Benfica – Dinamo 2:0
Heerenveen – Stuttgart 1:0
Dinamo – Heerenveen 2:2
Beveren – Benfica 0:3
Heerenveen – Beveren 1:0
Stuttgart – Dinamo 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!