Nogomet

Dinamo protiv švicarskih velikana

Ante Pažanin • srijeda, 07.11.2007.

Nogometni klub Basel jedan je od najuspješnijih švicarskih klubova, u svojim vitrinama imaju 11 prvenstava Švicarske, 8 titula pobjednika nacionalnog Kupa i jedan Liga Kup. Najveći uspjeh u Europi doživjeli su 2005. godine kada su se probili do četvrtfinala Kupa Uefa. Radi se o klubu koji poput Dinama ima uzbudljivu povijest. Bilo je tu svega, teških i sjajnih razdoblja, igranja u drugoj ligi, rekorda, velikih utakmica, a poput odnosa Dinama i Hajduka imaju velikog suparnika u vidu nogometnog kluba Zurich...

Basel je svoje postojanje započeo davne 1893. i to na zanimljiv način, preko oglasa. U lokalnim novinama objavljeno je da se osniva nogometni klub te da se svako tko želi sudjelovati javi 15. studenog u 8:15 sati. Tako je nastao jedan od najvećih klubova švicarskog nogometa. Baselove rane godine nisu bile posebno uspješne pa su tako na prvi trofej čekali 40 godina osvojivši švicarski kup. Na titulu prvaka Švicarske čekali su još duže, do 1953. godine.

Najuspješnije razdoblje Basela bile su su šezdesete i sedamdesete godine prošloga stoljeća, kada su sedam puta bili prvaci i još tri puta pobjednici Kupa. Tih su godina plavo-crveni bili moćna ekipa kako kod kuće, tako i u Europi. Zato su osamdesete i početak devedesetih bile potpuna suprotnost, Basel je čak pao u drugu ligu i tamo igrao pet sezona vrativši se konačno 1994. u Nationalligu A, prvu ligu Švicarske.

Nakon osam godina napokon je osvojen trofej i to dva komada, prvenstvo i Kup. Sljedeće godine igrali su Ligu prvaka u kojoj su ubilježili pobjede nad klubovima poput Celtica, Liverpoola, Deportiva i Juventusa. Osvojili su i naslov švicarskog prvaka 2004. i 2005., a u potonjoj sezoni zabilježili su i najveći klupski europski uspjeh probivši se u četvrtfinale Kupa Uefe gdje su izgubili od Middlesborougha, kasnijeg finalista tog natjecanja.

U sljedećoj sezoni ostvarili su zapažen uspjeh i u domaćem prvenstvu, ostvarivši 59 utakmica bez poraza na svom stadionu St. Jakob Parku. Sjajna serija prekinuta je u zadnjoj utakmici sezone porazom od najljućih protivnika Zuricha. Što je bilo još gore, tom je utakmicom odlučen prvak te je umjesto Basela to postao Zurich. Da niti Švicarska kao jedna uredna i neutralna zemlja nije lišena problema huliganizma i navijačkih nereda pokazuje upravo veliki rivalitet između Basela i Zuricha. Utakmice ove dvije momčadi uvijek su pune napetosti i nervoze, a često i nereda na tribinama. Posljednji veći neredi dogodili su se na već spomenutoj utakmici 2006. godine kada su se nakon završetka utakmice potukli i igrači na terenu i navijači na tribinama, što je samo dolilo vatru na već postojeći veliki rivalitet ova dva kluba, ali i grada. Drugi po važnosti rivalitet je onaj s drugim klubom iz Zuricha, Grashopperom.

Basel svoje utakmice igra na St. Jakob Parku, stadionu s četiri zvjezdice i 42.500 sjedećih mjesta. Osim toga vrlo je popularan u Švicarskoj, utakmice su vrlo posjećene, klub ima jaku navijačku bazu, a jedan od najpoznatijih navijača je i teniski broj jedan u svijetu Roger Federer.

U Baselu su značajan trag ostavila i dva naša važna reprezentativca Mladen Petrić i Ivan Rakitić. Petrić je u Basel došao 2004. godine iz Grashoppera. U sezoni 2005./06. bio je četvrti strijelac švicarske lige s 15 postignutih golova u 31 utakmici, a zabio je tri gola i u Kupu Uefa. Sljedeću sezonu završio je kao najbolji strijelac lige zabivši 19 golova. Ivan Rakitić prošao je Baselov omladinski pogon i svojim igrama je brzo osvojio srca navijača crveno-plavih, a 2007. godine proglašen je i najboljim mladim igračem Švicarske. Od ostalih poznatijih igrača treba spomenuti bivše švicarske reprentativce braću Yahkin, Hakana i Murata koji su ostali zapamćeni kao legende kluba.

Što se tiče današnje momčadi vodi ju poznati stručnjak Christian Gross, koji je među ostalim trenirao Grashopper prije deset godina kada je Dinamo (tadašnja Croatia) u Kupu Uefa pobijedio u Zürichu njegovu momčad s 5:0. Od igrača treba spomenuti srpskog reprezentativca Ivana Ergića koji je glavni ideolog i 'mozak' momčadi, te člana izabrane vrste Švicarske, napadača Marca Strellera na kojeg će Dinamovci morati budno paziti. U napadu će prijetiti opasnost i od 19-godišnjeg Ekvadorca Caiceda, a Basel također ima i svog Eduarda, 28-godišnjeg brazilskog napadača, bivšeg igrača Toulousea. Obranu drže Francuz Marque i Šveđanin Majstorović, a gol Argentinac Constanzo. Modri će morati paziti i na iskusnog 32-godišnjeg australskog igrača Scotta Chipperfielda koji je dobar u prekidima. Plavo-crveni inače su vrlo opasni iz prekida i na to će u Dinamu morati paziti.

U prvom kolu Lige Uefe Basel je pobijedio Rennes na svom stadionu s 1:0. U švicarskoj ligi guraju za sada vrlo dobro i nalaze se na prvom mjestu ispred koga drugog nego svojih suparnika Zuricha. Sve u svemu radi se o momčadi koja sigurno nema znalca poput Luke Modrića i koja ne igra posebno lijepo i atraktivno za oko, ali je dobro posložena, uigrana i disciplinirana. Radi se o najboljoj švicarskoj momčadi i Dinamovcima sigurno neće biti lako. U svakom slučaju ne smije biti ni opuštanja ni stava 'lako ćemo'. Modri moraju odigrati još jednu ozbiljnu i koncetriranu utakmicu poput one u Amsterdamu i ako tako bude tri željena boda neće izostati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!