Nogomet

Favoriti preko noći

Tomislav Pacak • četvrtak, 08.11.2007.

Dvobojem protiv Basela nogometaši Dinama započinju svoju drugu avanturu u Uefinoj ligi. Velika pobjeda na amsterdamskoj Areni prebrisala je, čini se, sve europske neuspjehe, pa su Modri sada uvjereni u svoj status favorita za prolazak dalje. Realno ili ne? Prvi odgovor na to pitanje dobit ćemo večeras...

Remi protiv Hazara, dva poraza protiv Werdera, poraz i slaba igra protiv Ajaxa u Zagrebu - sve je to prebrisano one predivne amsterdamske večeri kada je Dinamo poveo 3:0 na Areni i na kraju se zadovoljio s 3:2 i prolaskom u toliko željenu Uefinu ligu.

I igrači Dinama zaboravili su te neuspjehe - kao, uostalom, i one iz proteklih godina - te u javnost plasiraju optimistične izjave, poput Šokotine "HSV i Dinamo su favoriti, ostali se bore za treće mjesto". Optimizam je, dakako, pozitivna stvar, no ne treba otići tako davno u prošlost da se prisjetimo kako je upravo zbog takvih izjava i spuštanje na zemlju bilo bolnije.

Dinamo - Basel na Sportnet.hr

Dvoboj Dinama i Basela (20.15) ćete moći pratiti uz tekstualni prijenos uživo na Sportnet.hr, a uz izvještaj i fotografije očekuju vas izjave trenera i igrača te analize utakmice...

Šokota je, primjerice, u toj izjavi "preskočio" Rennes, ni manje ni više trećeplasiranu momčad Le Championnata. Istog onog Le Championnata u kojem se lani mučio Auxerre, krvnik Dinamovih ambicija u Kupu Uefe. "Preskočen" je i Basel prije nego što su snage odmjerene, a pogled na europske rezultate proteklih godina nikako ne nudi činjenicu da je Dinamo favorit, a upravo tako stvari postavljaju u Dinamu.

Da, i trener gostiju Christian Gross ponudio je tezu da je "Dinamo veliki favorit", no od lukavog trenera Basela drugo i nije bilo za očekivati. Nakon pobjede protiv Rennesa njegova momčad je u ugodnoj situaciji, nema imperativa uoči maksimirskog ogleda te si može dopustiti ulogu autsajdera u kojoj je uvijek lakše igrati.

Dinamo je, za promjenu, imao solidan ždrijeb u nekom europskom natjecanju, no dok je društvo u skupini relativno povoljno, raspored definitivno nije. Upravo iz tog razloga večerašnji dvoboj ima veliku težinu za Dinamo. Naime, iako se igraju četiri kola pa prvi dvoboj sigurno nije sudbonosan, pogled na raspored ipak sugerira da se baš večeras Dinamu nude najlakši bodovi, ako takvih ima.

Moćni HSV neće biti nimalo lagano domaćinstvo, kao što Rennes neće biti lako gostovanje. Ako je netko možda i gurao Brann u kategoriju lakših protivnika trebao bi dva puta razmisliti nakon što je Rosenborg, petoplasirana momčad norveške lige (!), dva puta razmontirao španjolsku Valenciju u Ligi prvaka. Kratkom analizom tako otkrivamo da je Basel u Maksimiru možda i ključni korak prema drugom krugu, bez ta tri boda teško će biti skupiti željenih šest (jasno, ne i nemoguće).

Dinamo, stoga, status favorita koji si je sam nametnuo, kako izjavama, tako još više pobjedom nad Ajaxom, mora večeras potvrditi pobjedom želi li zadržati dobre šanse za nastavak europskog snaga.

Modri u posljednjim kolima možda nisu briljirali igrom, ali su na dalmatinskoj turneji te na gostovanju kod Cibalije pokazali karakter, što je uoči psihološki zahtjevnih europskih nastupa možda i važnije. Teško je, naime, očekivati da će se u Europi umirati od ljepote, koncentracija, odlučnost, taktička disciplina bit će važniji elementi za uspjeh nego pete, tuneli i bicikli.

Dinamo je upravo u tim elementima i napravio značajan napredak, potvrda čega je došla na Areni. Isto kao što se protiv Werdera u oba navrata, te protiv Ajaxa u Zagrebu, pokazalo da se ima još štošta za učiniti na tom polju.

Pred, nadamo se, rasprodanim Maksimirom niti jednoj momčadi neće biti lako - Baselu zbog vatrene atmosfere i kvalitete Dinama, prvenstveno Luke Modrića, a Dinamu zbog pritiska i svih onih opterećenja koje Modrima inače donose europske utakmice i zbog kojih Maksimir nerijetko nije neosvojiva tvrđava kao što je recimo za reprezentaciju.

Uz punu koncentraciju svih 90 minuta, koja je prvi preduvjet za uspjeh, u Dinamu se moraju nadati raspoloženom Modriću jer bez njegovog pravog doprinosa nema ni velike igre Dinama. Tomo Šokota u dobroj je golgeterskoj formi, a upravo bi zbog toga možda i Guela mogao dobiti prednost pred Sammirom. U napadačkom dijelu puno se očekuje i od Mandžukića, a uz standardno kvalitetne role Vukojevića i Pokrivača, obrambeni teret morat će iznijeti Etto, Drpić, Schildenfeld i Čale, uz jasno Kocha na vratima. Hoće li biti dovoljno protiv Grossovog Basela? Saznat ćemo večeras...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!