Košarka

Birajte najboljeg hrvatskog sportaša u 2004.

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 10.01.2005.

Došli smo do posljednjeg, ali i najvrjednijeg izbora. Vrijeme je da vi izaberete najboljeg hrvatskog sportaša u 2004. godini. Kandidata - nikad više, u sjajnoj sportskoj 2004., pa je i izbor pet najboljih bio jako težak. Predstavljamo vam petoricu kandidata za najboljeg sportaša 2004. godine...

Slika 1 od 1.
Foto: Laura Novak

IVANO BALIĆ (rukomet)
Kad biste zamišljali kako bi fizički trebao izgledati najbolji rukometaš na svijetu, Ivano Balić vam sigurno nikad ne bi pao na pamet. Ponekad vam ga je žao, kad krene prema zidu dvometraša, no nakon što obavi posao, žao vam je njegovih protivnika. Usprkos "tek" 4. mjestu naše reprezentacije na Europskom prvenstvu, čemu su kumovali dobro poznati događaji u Sloveniji, izabran je za najboljeg igrača Europskog prvenstva, a istu nagradu osvojio je i na Olimpijskom turniru. Onom, na kojem je "upravljao" hrvatskim rukometnim orkestrom i spretno ga doveo do vrha Olimpa. Ove sezone Portland San Antonio konačno ga je angažirao, platio ga sigurno nije koliko vrijedi, jer Balićeve ruke, noge, a posebno glava, neprocjenjive su u svjetskom rukometu.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

DUJE DRAGANJA (plivanje)
Pokušajte nešto napraviti za jednu stotinku sekunde. Toliko je Duju Draganju dijelilo od olimpijskog zlata, no ne postoji ni jedna osoba na svijetu koja će mu to predbaciti. Sjajan, briljantan rezultat Splićanina, koji je olimpijskom srebru na 50 slobodno, pridodao i svjetsku broncu na 50 leptir, tri olimpijska finala te nekoliko rušenja državnih rekorda.

Slika 2 od 2.
Foto: Nikola Movrić

MIRZA DŽOMBA (rukomet)
Ako je Balić najbolji rukometaš svijeta, Mirza Džomba njegova je "marljiva sjenka", koja ga prati na svim ekskluzivnim postoljima rezerviranim za one najbolje. Četvrto mjesto na EP i zlato na OI samo po sebi su dovoljni za ovakav izbor, pa bismo u ovoj rubrici mogli slobodno nanizati još barem pet imena naših rukometnih reprezentativaca. Mirza Džomba je bio najbolji strijelac EP u Sloveniji, zajedno s Balićem član Reprezentacije svijeta, zajedno s Balićem u najboljoj sedmorci Olimpijskih igara.

Slika 3 od 4.
Foto: Vlaho Hrdalo

MIHOVIL ŠPANJA (plivanje)
Ovaj momak pobijedio je samim pojavljivanjem u ovom izboru. Ne zbog toga što nema šanse među preostalom četvoricom, već zbog činjenice da je natjerao cijelu hrvatsku javnost da u puno drugačijem svjetlu gleda na sportaše s invaliditetom. Mihovil Španja je dokazao da tjelesni invaliditet ne smije biti razlogom diskriminacije ove kategorije hrabrih sportaša i zbog toga smo ga uvrstili u ovaj izbor. No, ništa mu nismo poklonili, zaradio je to svojim znojem, upornošću i sjajnim hat-trickom brončanih medalja na Paraolimpijskim igrama u Ateni.

Slika 5 od 6.
Foto: Euroleague.net

NIKOLA VUJČIĆ (košarka)
Konačno smo dočekali i jednog košarkaša u ovom izboru. Odavno ovaj sport nije imao igrača koji je stožerni igrač najbolje momčadi u Europi. Nikola Vujčić s Maccabijem se u 2004. godini popeo na krov Europe, a tome je pridodao i "kolateralne" trofeje izraelskog prvenstva i kupa. Drugu sezonu zaredom izabran je u najbolju momčad Eurolige i za drugog najboljeg centra Europe. S kapetanskom trakom na dresu, poveo je reprezentaciju u "blic-kvalifikacijama" za Europsko prvenstvo, na kojem će biti jedan od glavnih aduta u želji da nam se ovaj nekoć trofejni sport, vrati u europski vrh.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!