Rukomet

"Hrvatska je najbolja momčad svih vremena!"

Boris Marić • četvrtak, 20.01.2005.

Švedski dnevni list "Goteborgs Posten", u prilogu o Svjetskom prvenstvu u Tunisu, pored predstavljanja igrača švedske reprezentacije, veliki članak posvetio je hrvatskoj reprezentaciji o kojoj ima samo riječi hvale...

Pod naslovom "Najbolje oružje prvaka – brza promjena tempa", novinarka Rebecca Hedin kroz razgovor s poznatim švedskim rukometnim stručnjacima i igračima pokušava dokučiti tajnu uspjeha Hrvatske. Odmah na početku napominje da je Hrvatska aktualni svjetski i olimpijski prvak i da je glavni favorit za zlatnu medalju u Tunisu.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Per Johansson, bivši suradnik sadašnjeg švedskog izbornika Ingemara Linnela, godinama je pratio igru hrvatske reprezentacije. Pokušavajući sa stručne strane objasniti hrvatsko rukometno čudo, on kaže: "Promjena tempa koja uvijek dolazi u pravo vrijeme, sigurnost u dodavanjima, individualna vještina na svakoj poziciji, sposobnost igre dva na dva i tri na tri, te odlični pucači glavni su razlozi što su Hrvati vodeća rukometna nacija danas. Osim toga odlično igraju različite vrste obrana i često ih mijenjaju. Nerijetko igraju sve vrste obrana u istoj utakmici."

Hrvati najčešće igraju ofenzivnu 3-2-1 obranu, a kada igraju 5-1 obranu onda, kao i kod Švedske, izaberu većeg igrača naprijed, pivota Igora Vorija. "Vrlo je teško igrati protiv Vorija. Brz je i lako zatvara prostor za dodavanja. Međutim, iznenada na njegovom mjestu zaigra neki niži igrač, a ekipa promijeni obranu. Raznovrsnost je ono što ih čini najboljim na svijetu", kaže Johansson.

Zvuči skoro nemoguće za pobijediti, konstatira novinarka Hedin, no Johansson smatra da će Hrvatima biti teško obraniti titulu. "Osvojili su dvije od tri titule u posljednje dvije godine. Nije lako osvajati titule uzastopno. Francuska i Danska su opasni izazivači." Na pitanje da li i Švedska treba krenuti istim putem kao i Hrvatska, Johansson je skeptičan: "S obzirom da su najdalje otišli u razvoju rukometa, normalno je da svi gledaju na Hrvatsku. No, ako nemate igrača poput Balića, ne trebate igrati takvu igru", kaže Johansson, dodajući da bi nova švedska reprezentacija kroz nekoliko godina mogla i napraviti nešto značajnije. Hedin, uz opis svakog igrača pojedinačno, konstatira da Lino Červar ima strašnu prvu postavu "možda i najbolju svih vremena". Za Balića komentiraju da je rukometni genijalac, a Džomba superzvijezda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!