Rukomet

Teško preko Njemačke

Ivan Varat, Zorica Širić • utorak, 01.02.2005.

Naši rukometaši pobijedili su Njemačku u 2. kolu drugog kruga SP-a sa 29:26. Bila je to još jedna teška utakmica, no na kraju smo ipak imali više koncetracije nego jučer i na kraju slavili. Očito je bilo da je i jučerašnji poraz ostavio velikog traga na našim rukometašima...

Utakmicu ste mogli pratiti UŽIVO na Sportnetu.

Nabeul, 2. kolo 2. skupine Svjetskog prvenstva
NJEMAČKA - HRVATSKA 26:29 (11:15)
Dvorana 7. studenog, gledatelja 2.500
Suci: Baum i Goralczyk (oba iz Poljske)

NJEMAČKA: Bitter (2), Lichtlein (12), von Behren 2, Roggisch, Glandorf 2, Weber 4, Preiss 3, Tiedtke, Hegemann 4, Grafenhorst 1, Zeitz 3, Jansen 2, Veliki, Kehrmann 5.

HRVATSKA: Šola (13), Losert (2), Kaleb, Šprem, Džomba 10 (6), Zrnić, Vori 5, Jeftić, Lacković 11, Balić 3, Goluža, Špoljarić, Buntić, Dominiković.

Isključenja: Njemačka 10 minute, Hrvatska 4
Sedmerci: Njemačka 1-2, Hrvatska 6-6

Nakon velike i teške borbe naša rukometna reprezentacija ipak je došla do vrlo važne pobjede protiv Njemačke. Iako su Nijemci na ovo prvenstvo došli u potpuno novom, puno slabijem sastavu, i dalje ih krasi njihova poznata upornost s kojom su do posljednjih minuta utakmicu držali u neizvjesnosti. Naši rukometaši odigrali su puno koncentriranije i ozbiljnije nego jučer, no vidjelo se da je taj poraz od Norveške ostavio traga na našim. Igrali smo u jednom grču jer smo imali imperativ pobjede, a i ponovno se mnogo griješilo.

Od samog početka neke stvari krenule su na naš mlin. Na našoj klupi ponovno su se našli Venio Losert i Petar Metličić koji nije ulazio u igru, no svojim je savjetima pomagao suigračima. Također na drugoj strani iako je započeo utakmicu, brzo je zbog ozljede izašao i utakmicu odgledao s klupe najopasniji njemački pucač Oleg Veliki. Nijemci su poveli s 2:0, no već u osmoj minuti vodili smo s 5:2. Konstantno smo održavali tu prednost, a u 24. minuti došli smo i do najvećih šest golova prednosti (13:7).

Slika 1 od 2.
Foto: EPA

Iako smo došli do te prednosti nije to bila dobra igra naše reprezentacije. U igri su nas držali jedino Blaženko Lacković svojim pogocima iz vana i Mirza Džomba koji je bio vrlo siguran sa sedam metara, a i Šola je u nekoliko navrata odlično reagirao. Nijemci su očito dobro proučili našu igru i dubokom obranom (3-2-1 i 5-1) držali su naše pucače na velikoj udaljenosti od gola. Do odmora Nijemci su iskoristili naše opuštanje i smanjili na minus četiri (15:11).

U nastavku vodila se velika i teška borba. Držali smo utakmicu i prednost od dva do tri gola konstantno u svojim rukama, no uporni Nijemci opasno su prijetili. U nekoliko navrata Šola nas je spašavao da održimo ta dva gola razlike, a pet minuta prije kraja Červar je imao "nos". Na gol šalje oporavljenog Venija Loserta koji je i obranio dvije ključne lopte. U završnici smo sami sebi stvorili paniku potpuno bespotrebno izgubljenim loptama (Vori i Špoljarić). Ipak Losert sa spomenutim obranama i Lacković s "bombom" minutu prije kraja za 28:25 prevagnuli su na našu stranu.

Još jednom "pakleni" su nam svima pokidali puno živaca, no najvažnije je da je ta neophodna pobjeda ipak izborena. Teško, ali i zasluženo. Po tijeku događaja bila je to utakmica slična jučerašnjoj, no ovaj put smo imali više koncentracije i snage u završnici. Ali imali smo i odličnog Lackovića koji je postigao 11 golova i tim posljednjim pogotkom riješio sve dvojbe oko pobjednika. No Nijemci su nas iznenadili dubokom obranom koja je našoj vanjskoj liniji zadala mnogo problema. I "Lac" je za tih 11 golova potrošio 18 lopti, Buntić iz četiri pokušaja nije zabio niti jednom, Balić je za tri gola pucao devet puta.

Džomba je uz Lackovića odrađivao veliki dio posla. Iz sedmeraca je šest puta bio nepogriješiv i ukupno upisao 10 pogodaka, a ne smije se niti zaboraviti učinak Igora Vorija (5) koji se s pregrubim Nijemcima borio kao lav.

U drugom susretu naše skupine Španjolska i SiCG su remizirali i tako dodatno zakomplicirali situaciju u grupi. Pobjeda protiv SiCG sigurno nam donosi polufinale, dok nam i remi odgovara u slučaju pobjede Španjolske protiv Norveške. Naša reprezentacija puno je kvalitetnija od SiCG, no susret sa momčadi koja je do sada imala čak 80(!) minuta isključenja (najviše na prvenstvu), 20 žutih i 3 crvena kartona uvijek je neizvjesan i opasan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!