Rukomet

Srbiju i Crnu Goru najljepše je pobijediti!

Ivan Varat • četvrtak, 03.02.2005.

Naši zlatni rukometaši u 18.15 sati protiv SiCG, protivnika kojeg je najljepše pobijediti, igraju odlučujuću utakmicu za polufinale SP-a u Tunisu. Iako smo kvalitetnija momčad, ozljede ključnih igrača veliki su nam hendikep, i zbog toga možemo očekivati veliku i tešku borbu. Osim na parketu "bitka" se očekuje i na tribinama...

Utakmicu ćete moći pratiti UŽIVO na Sportnetu.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Ovo je ispalo kao u najnevjerojatnijoj bajci. Sudbina je ponovno spojila nas i "njih" i to u toliko važnom susretu. Hrvatska protiv Srbije i Crne Gore u odlučujućoj utakmici za polufinale Svjetskog rukometnog prvenstva. Bilo koji susreti nas i naših istočnih susjeda još uvijek su puni dodatnih tenzija i nisu "obične" utakmice, a dvoboji koji uz to nose i ovakvu važnost, zaista su nešto posebno.

Hrvatska je svjetski i olimpijski prvak i u Tunisu cilj joj je obraniti naslov najbolje momčadi na svijetu. Na papiru smo favoriti iako u ovakvim utakmicama favorita nema jer osim same kvalitete do izražaja dolaze i neke druga stvari, a jedna od najbitnijh je, koliko god to teško bilo, spustiti tenzije, utakmicu shvatiti kao normalnu, i odigrati "hladne" glave. Ozljede, a posebno ona Petra Metličića stvaraju nam velike problema, no od jadikovanja nema ništa i jedino rješenje Červarovoj družini je skupiti glave i pružiti 200 posto svojih mogućnosti i pobjeda ne bi smjela izostati.

Srbiju i Crnu Goru možemo nazvati iznenađenjem prvenstva. U Tunis su došli sa novom reprezentacijom predvođenom izbornikom Veselinom Vujovićem, u svoje vrijeme ponajboljim europskim rukometašem. Do sada su na prvenstvu upisali četiri pobjede (Katar, Norveška, Brazil i Njemačka), dva remija (Švedska i Španjolska) i jedan poraz (Egipat) i objektivno ušli su u pozitivnu seriju. U momčadi nemaju niti jednog posebno kvalitetnog igrača, no odličan su kolektiv. Veliki aduti su im neugodna 3-2-1 obrana i odlični vratari Šterbik i Šarić.

Dosadašnji susreti:

Sa Jugoslavijom, odnosno SiCG do sada smo se na velikim natjecanjima sastajali tri put, i u sve tri utakmice smo poraženi. Prvi puta 1996. na EP-u u Sevilli u borbi za polufinale (27:24), zatim 1999. na SP-u u Egiptu u osmini finala (30:23) i 2001. na EP-u u Švedskoj (34:22) koje smo završili na posljednjem mjestu bez pobjede. Jedinu pobjedu zabilježili smo na nedavno održanom pripremnom turniru "Croatia Cup" u Rijeci (33:31).

Jedan od značajnijih faktora utakmice biti će i sudački kriterij jer reprezentativci SiCG igraju dosta grubo i prljavo. O tome svjedoči podatak da su u dosadašnjih sedam utakmica sa igračem manje igrali nešto više od utakmice i pol (92 minute) što je najviše na prvenstvu. Zaradili su i 23 žuta i 3 crvena kartona, i zato će biti vrlo bitno da suci sankcioniraju takvu grubu igru.

Također važan čimbenik susreta biti će i podrška s tribina. Naših je navijača u Tunisu puno i trebali bi zaista biti osmi igrač naše reprezentacije. Navijača Srbije i Crne Gore daleko je manje od naših i tu ćemo također biti u velikoj prednosti. Beogradski Glas javnosti ovako završava svoju najavu današnje utakmice: "Jedina mana je što naših navijača ima višestruko manje od hrvatskih. Ili će to biti dodatni motiv za plave."

Računica je jasna, pobjedimo li sigurno smo prvi, a SiCG vrlo vjerojatno ispada. No sigurno je jedno - očekuje nas velikih i teških 60 minuta. Pritisak i na jednoj i drugoj momčadi je ogroman, navijači obiju reprezenatcija očekuju pobjedu i samo pobjedu protiv "najdražeg" protivnika. No neka bolji, nadajmo se Hrvatska, pobjedi...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!