Rukomet

Norvežanke ponizile Mađarsku, Danska u finalu

Branimir Korać • subota, 18.12.2004.

Rukometašice Norveške prve su finalistkinje Europskog rukometnog prvenstva. One su u polufinalnom susretu održale pravu lekciju iz modernog rukometa Mađaricama svladavši ih s ogromnih 44:29. Protivnice u finalu bit će im Dankinje koje su svladale Rusiju 31:27...

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Dragozetić

Norvežanke su, objektivno gledano, bile lagani favorit u ovom susretu, ali da će ovako uvjerljivo slaviti malo tko je mogao i pomisliti. Mađarska je sigurno propustila priliku prekjučer kada je u posljednjem susretu u skupiniu kiksala protiv Danske i već u polufinalu se morala sukobiti s Norveškom.

Od samog početka susreta krenulo je loše po domaće igračice. Norvežanke su već u desetoj minuti došle do tri pogotka prednosti i Mađarice se nisu mogle vratiti u susret. Kada god su dobile priliku za dolazak na minus jedan, pogriješile su u napadu što su Norvežanke nemilosrdno kažnjavala. Što je susret više odmicao domaće igračice bile su sve nervoznije i do poluvremena Norveška odlazi na plus pet (21:16). Odlično je tih prvih 30 minuta igrala Gro Hammerseng koja je postigla već tada pet pogodaka.

Vezane vijesti

Velika želja za hvatanjem priključka odvodi Mađarsku u propast već početkom drugog poluvremena. Hammerseng, Lunde i Hilmo odvode Norvešku na plus osam i tu je bio kraj priče. Do kraja susreta Mađarice igraju rastrgano i nepovezano, a Norvežanke pametno koriste pogreške i dolaze do ogromne pobjede.

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Dragozetić

Vrlo dobra na golu Norveške bila je Katrine Lunde koja je skupila 13 obrana, a najefikasnije bile su Harsaker s devet pogodaka te Lunde, Hammerseng i Hilmo s po šest. Kod razočaranog domaćina Prvenstva istakla se Bojana Radulovics s deset golova.

U drugom polufinalu sastale su se Danka i Rusija. Dankinje su na kraju slavile 31:27, ali nisu do pobjede došle tako lako kako rezultat govori. Ruskinje su odlično započele susret i povele 6:3 ponajprije zahvaljujući odličnoj čvrstoj obrani. Ipak u završnici prvog dijela Danska se pogocima Sjoberg i Tobiasen potpuno vraća i na odmor se odlazi s poravnatim rezultatom 11:11.

Početak drugog poluvremena određuje pobjednika. U pet minuta Danska odlazi na plus četiri, a u 48. minuti ima i najviših plus pet. Ipak, uporne Ruskinje se u samoj završnici vračaju i na tri minute prije kraja susreta Sergeeva smanjuje na 28:27. Dankinje u slijedećem napadu ne realiziraju sedmerac, a Bodnjeva promašuje zicer sa šest metara za poravnanje. Nakon pogotka Horlykke Jorgensen za 29:27 tragičar susreta Ljudmila Postnova gubi loptu i Horlykke odvodi Dansku na nedostižnih 30:27. U tim posljednjim trenucima potpuni raspad Ruskinja koje primaju još jedan pogodak.

Slika 3 od 4.
Foto: Goran Štimec

Najbolje kod Danske bile su Karin Mortensen s 15 obrana, a ona je ujedno i glavni kandidat za vratara turnira, te Josephine Touray sa sedam golova. Najefikasnija Ruskinja bila je Postnova sa sedam golova za što je potrošila čak 15 lopti i to ponajviše u vrijeme kada se lomio rezultat.

Ranije danas, odigran je susret za sedmo mjesto u kojem je Rumunjska bila uvjerljiva protiv Španjolki svladavši ih 37:28. Španjolke su na odmor otišle s prednošću 17:16, ali u prvih deset minuta drugog dijela Rumunjke serijom 7:2 rade potpuni preokret. Odlično je u tom razdoblju igrala Avadanii koja je susret završila s 11 pogodaka. Vrlo dobru utakmicu odigrala je i Carmen Lungu koja je dodala osam pogodaka. Kod Španjolske najbolja je bila Isabel Ortuno Torrico sa sedam golova.

Polufinale EP: Mađarska - Norveška 29:44, Danska - Rusija 31:27.

Susret za sedmo mjesto: Španjolska - Rumunjska 28:37.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!